Če smo lahko v jesenskem delu spremljali odlične Mariborčanke, pa smo v spomladanskem videli povsem drugačen obraz Štajerk. V pred tedni končani sezoni so vijolicam predvsem spomladi ponagajale številne poškodbe in dva odhoda pomembnih členov ekipe v jesenskem delu.


Začetek sezone je Mariborčankam prinesel veliko uspeha, z dvema pomembnima okrepitvama iz propadle Dornave, so v Mariboru optimistično zrli v sezono 2013/14. Novinke Martina Potrč, Katja Nežmah in Urška Kozar so glavnemu trenerju Franciju Cipotu dale velik delež širokemu izboru igralk, zato ne čudi dejstvo, da so bile Mariborčanke ene glavnih favoritinj za presenečenje sezone. Še pred začetkom sezone sta nosilki igre vijoličastih odšle na posojo k Pomurkam, kjer sta nastopili v kvalifikacijah za Ligo Prvakinj. Sara Ketiš in Anisa Rola sta torej sezono začeli povsem pripravljeni na velike izzive. Uvodna tekma na obali je glavnemu trenerju Cipotu dala marsikateri odgovor. Zmaga z 0:3 je obrodila sadove. Sledila je petarda v mreži Novomeščank, a so v tretjem krogu morale vijoličaste priznati premoč Velenjčankam. Kljub porazu pa so Mariborčanke domačinkam nudile odličen upor. Kasneje sta sledili dve zmagi, proti Korošicam in Gorenjkam, ter dva remija proti Radomljam in Jevnici. Po krogu počitka je Mariborčanke na domačem igrišču čakalo izredno težko delo, saj so v Maribor prišle branilke naslova. Če smo pred tekmo upali še na presenečenje, pa se je na sami tekmi izkazalo dejstvo, da bodo Pomurke za Štajerke vseeno prevelik zalogaj. Do konca jesenskega dela sta sledila še dva kroga in v obeh krogih so Mariborčanke zabeležile dve zmagi. Jeseni je vijoličaste najbolj zaznamovala poškodba Sare Ketiš, ki se je poškodovala na reprezentančni akciji. Franc Cipot, trener Mariborčank, je poleg poškodovane Ketiševe po končanem jesenskem delu dobil še dva boleča udarca. Martina Potrč in Katja Nežmah sta iz Maribora prestopili v LUV Graz in s tem skrčili igralski kader vijolic.

Sara Ketiš je s svojo poškodbo zaznamovala jesenski del Mariborčank (Foto: Jure Banfi)
Sara Ketiš je s svojo poškodbo zaznamovala jesenski del Mariborčank. (Foto: Jure Banfi)

Štajerke v drugem delu sezone niso potrdile znanega reka, da vijolice cvetijo spomladi. Ob odhodih Katje in Martine ter poškodovani Sari, je sledil izjemno težek spomladanski del. V uvodnih dveh krogih so Štajerke izgubile. Najprej so Velenjčanke v Mariboru zmagale z 0:3, nato pa so presenetile še Slovenjgradčanke, ko so gostje iz Maribora premagale z 2:1. Po dveh uvodnih porazih so se naposled Mariborčanke zbrale ter vpisale dve pomembni zmagi proti Jevnici in Velesovu. Po novem krogu odmora pa so Mariborčanke presenetile, a ne v pozitivnem smislu, kot je bilo pričakovati. V zadnjih petih krogih so Mariborčanke morale priznati premoč vsem nasprotnicam, zabeležile so pet porazov, a ob tem velja izpostaviti dejstvo, da so velik del spomladanskega dela Mariborčanke pestile raznorazne poškodbe ključnih igralk, kar pa ne sme biti opravičilo za nekatere spodrsljaje. Ob vseh težavah je strateg Cipot v svoje moštvo dobil izkušeno povratnico, saj se je v Maribor vrnila Martina Anželj, ki je na dveh srečanjih prikazala veliko borbenost in željo.

Sara Lovrec je z nekaterimi odličnimi obrambami prikazala velik napredek. (Foto: Jure Banfi)
Sara Lovrec je skozi sezono z odličnimi obrambami prikazala velik napredek. (Foto: Jure Banfi)

Kljub temu, da Mariborčanke v spomladanskem delu niso blestele, pa so iz tekme v tekmo kazale srčnost in borbenost, ki pa na njihovo žalost ni bila dovolj za kakšno večje presenečenje. Skozi celotno sezono je velik napredek kazala Sara Lovrec, prva vratarka Maribora, ki je vrhunec sezone verjetno odigrala na pokalnem obračunu v Beltincih. Ob nadaljnjem napredku in odličnih predstavah bo vsekakor vzbudila zanimanje selektorja Roba in bi jo lahko v prihodnosti spremljali tudi na reprezentančnem spisku. V obrambnih nalogah velja izpostaviti raznovrstno kapetanko Aniso Rolo, ki se poleg obrambnih nalog odlično znajde tudi v napadu, kar je v tej sezoni že večkrat dokazala. Pred sezono je v mariborske vrste prišla tudi napadalka, ki so jo soigralke poimenovale kar ‘Brazilka’. Živa Hanžič je dokazala, da odlično bere igro in obvlada žogo, nasprotnim branilkam pa je precej preglavic povzročala tudi s svojo hitrostjo. V krstni sezoni je zabila sedem zadetkov in dokazala, da se razvija v odlično napadalko.

(Foto: Jure Banfi)
Živa Hanžič je v krstni sezoni  v dresu Maribora prikazala dobre predstave. (Foto: Jure Banfi)

Ena izmed igralk, ki veliko trenira in ima željo po še večjem napredku je tudi Karmen Ulbin, ki ji pravtako ne moremo oporekati borbenosti. Omeniti velja tudi Uršič, Ploj in Peruš, ki veliko pripomorejo v sami igri vijoličastih, so tudi ene nosilk igre tako v obrambnih nalogah, kot tudi v napadalni vrsti. V vezni liniji velja omeniti še Ano Miljković, Jernejo Senekovič in Nejo Uršič. Ana velja za mariborsko ‘tehničarko’, ki ima zelo dober pregled nad igro, medtem, ko je Neja tista, ki v sami igri ogromno preteče in načeloma vezno linijo drži pokonci. Jernejo krasi zelo dobra tehnika, a se vidi, da je sposobna ekipi ponuditi še veliko več. Posojena Urška Kozar pa je doživela prebuditev svoje igralske kariere. Cipot je bil trener, ki ji je ponudil ogromno priložnosti, prispevala je velik delež k igri Maribora, velja pa omeniti tudi odličen evrogol, ki ga je dosegla v Jevnici na zelo razmočenem igrišču. V ozadju je še ena napadalka Maša Špes, ki kaže odličen napredek in bi lahko ob izpopolnitvi tehničnega znanja lahko postala dobra napadalka.

Celotna ekipa Maribora ima velik potencial, a bo potrebno vložiti še veliko dela in truda v igralski kader. Nekatere igralke v mladinskih selekcijah kažejo odlične igre in bi lahko bile odlične menjave standardnim členom ekipe. Urška Bratuša, Špela Zagoršak, Martina Anželj, Naja Milčić, Pija Kovačič so le ene izmed številnih deklet, ki bi lahko v prihodnosti postale ene glavnih nosilk Maribora. V novo sezono bodo Mariborčanke krenile ‘osvežene’, v samo ekipo se bo vrnila tudi dolgo poškodovana Sara Ketiš, ki že trenira in pridno nabira novih moči na prihodnjo sezono. Nam bo moštvo Franca Cipota v novi sezoni ponudilo presenečenje?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Brez golov na tekmi Slovenije in Grčije

Slovenska ženska reprezentanca je danes v novogoriškem Športnem parku odigrala še drugo te…