Tako blizu, a tako daleč… Rek, ki letos opiše velenjsko žensko ekipo v letošnji sezoni. Velenjčanke so se na vse pretege trudile, da bi Pomurke spravile s trona ženskega nogometa v Sloveniji, a jim je na koncu zmanjkalo nekoliko izkušenj in energije.


Velenjčanke so po sezoni 2012/13 vidno napredovale v svoji igri, kar smo videli tako v prvenstvu kot tudi v pokalnem tekmovanju. Čeprav so morale v obeh tekmovanjih priznati premoč Pomurkam, pa so v Velenju lahko zelo zadovoljni s tokratno sezono, saj so dokazali, da se v Velenju ženski nogomet iz dneva v dan razvija v enega standardnih športov mesta. Pred začetkom sezone sta kopačke na klin obesili dve zelo izkušeni igralki. Vratarka Sonja Strassnig in Irena Založnik sta igralki, ki sta pri Rudarju pustili velik pečat, a je strokovno vodstvo moralo za novo sezono poskrbeti adekvatne zamenjave. V Velenje je prišla hrvaška vratarka Tena Horvat. Začetek prvenstva so Velenjčanke začele atomsko, saj so v prvih dveh krogih nasprotnicam zabile kar 13 zadetkov. V tretjem krogu je sledil derbi proti Mariborčankam, kjer so domače Velenjčanke iztržile še tretjo zmago zapored in tako napovedale srdit boj za prvo mesto. Kljub vsemu pa so nato v petem krogu morale priznati premoč Pomurkam, ki so bile boljše kar s 5:1. Do konca prvenstva so Velenjčanke ohranile stik z vrhom, saj so do konca jesenskega dela zabeležile kar šest zaporednih zmag. Velenjčanke so svoje nasprotnice premagovale in prikazale kvaliteto več kot vsa nasprotna moštva. Dvig forme je bil očiten…

Lara Prašnikar, Ines Pijukovič in Loti Lukek - mlada moč Rudarja. (Foto: Ana Kos)
Lara Prašnikar, Ines Pijukovič in Loti Lukek – mlada, a že udarna moč Rudarja. (Foto: Ana Kos)

Spomladanski del je za Velenjčanke bil nekaj posebnega. Dejstvo, da so v spomladanskem delu zabeležile neverjetnih osem zaporednih zmag, je prikaz velikega napredka v sami igri Velenjčank, kljub temu, da sta v zimskem prestopnem roku odšli Sanja Malinić in Marijana Jevtić. Za uvod v spomladanski del so Velenjčanke premagale Štajerke in tako z velikim optimizmom zrle v derbi proti Teleing Pomurju. Da se Pomurke da premagati, so dokazale na domačem igrišču v Velenju, kjer so Pomurke ‘padle’ z 2:1. Z zmago so si Velenjčanke priborile začasno prvo mesto in s tem poskrbele za veliko senzacijo in poskrbele, da se je medijski prostor v Sloveniji začel zanimati tudi za ženski nogomet. Po zelo pomembni zmagi so Velenjčanke dobesedno blestele, zmagale so na Primorskem, na domačem terenu pa so se znesle nad Novomeščankami. Po krogu premora so polne energije odšle v Slovenj Gradec, kjer so domačinke nudile močan odpor, a so jih Velenjčanke stežka strle in zabeležile nove tri točke. Do pričetka končnice prvenstva je ostal še krog in sicer proti Jevnici, kjer so Velenjčanke prikazale superiornost in željo po prvem mestu. V končnico prvenstva so Velenjčanke šle samozavestno. Najprej so na domačem igrišču premagale Štajerke s 3:0, nato pa v predzadnjem krogu skoraj izgubile, saj so po rednem delu srečanja proti Radomljam zaostajale z 0:1, a so se zbrale in v končnici tekme dosegle dva zadetka ter se veselile pomembne zmage. Zadnja, odločilna tekma za prvaka, se je igrala v Beltincih. Velenjčanke so srečanje začele zelo dobro, preko odlične Moire Murić tudi povedle, a so do polčasa prejele zadetek in tako odšle na odmor z aktivnim rezultatom 1:1. Prvi del drugega polčasa je bil za Velenjčanke ključen, saj so Pomurke v roku desetih minut dosegle dva zadetka in se načeloma že veselile novega naslova. Piko na i je potrdila še Conjar, a se Velenjčanke niso dale. Prikazale so pravo borbenost in srčnost. V zadnjih minutah tekme sta zabili Šoronda in reprezentantka Sevšek ter s tem poskrbeli za napeto končnico tekme. Na koncu je na žalost Velenjčank zmanjkalo časa, a je strokovno vodstvo Rudarja lahko ponosno na igralke, saj so nudile zelo dober odpor Pomurkam in skozi celotno sezono skrbele za zanimivost samega prvenstva.

Izkušena Moira Murić je prava vodja mlade velenjskega napada. (Foto: Ana Kos)
Izkušena Moira Murić je prava vodja mlade velenjskega napada. (Foto: Ana Kos)

Velenjčanke so skozi leta izoblikovale odlično moštvo, pohvalijo se lahko tudi z dobro obrambno linijo, kateri poveljujeta Maruša Sevšek in Zala Gomboc. Obe igralki sta tudi na radarju selektorja Damirja Roba, predvsem Maruša pa je tista, ki dobiva redne vpoklice v reprezentanco. Tudi Maja Bric in Barbara Nagy sta odigrali odlično sezono in bile med drugim tudi ene najbolj standardnih igralk velenjskega moštva. Poleg mlade, a odlične obrambne linije, se v Velenju lahko pohvalijo tudi z vezno linijo, v kateri narekuje tempo predvsem reprezentantka Tina Marolt. Vsekakor ne moremo mimo Moire Murić, ki skrbi za kreativnost v napadalni vrsti in zabija zadetke. V napadu velja omeniti Laro Prašnikar in Larisso Šoronda. Lara velja za odlično in tehnično zelo dobro podkovano igralko, ki je v svoji krstni članski sezoni na 19 tekmah zabila neverjetnih 23 zadetkov. Vsekakor igralka, ki se bo v prihodnosti še izjemno razvila. Larissa pa je igralka, ki je med zimskim prestopnim rokom prišla iz Radomelj in se v velenjsko ekipo vključila izjemno. Deluje samozavestno in kar je pomembno, na petih prvenstvenih tekmah je zabila tudi tri zadetke.

Maruša Sevšek se je z odličnimi predstavami prebila tudi do članske reprezentance. (Foto: Jure Banfi)
Maruša Sevšek se je z odličnimi predstavami prebila tudi do članske reprezentance. (Foto: Jure Banfi)

Ob omenjenih velja omeniti kopico mladih obetavnih igralk, ki so v tej sezoni dobile tudi kar nekaj minutaže. Loti Lukek, Maša Praprotnik, poškodovana Ines Pijuković so tiste, ki so v tej sezoni v članski ekipi navdušile. Vsekakor pa ekipo Dušana Uršnika veseli dejstvo, da se postopoma po zelo težki poškodbi vrača Anja Levačič, ki bo dodala še dodatno kvaliteto v vezni liniji velensjke ekipe. Velika težava, ki se pojavlja v moštvu Rudarja, je občasna nesigurnost vratarke Tene Horvat, ki je v zaključku prvenstva prikazala spremenljive predstave. Do začetka prvenstva je še dober mesec in prav zanimivo bo videti sestavo Rudarja za naslednjo sezono, ki bi lahko bila prav njihova. Bodo uspele vzeti skalp Pomurk?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Konec prve lige za Ptujčanke

V slovenskem nogometnem prvenstvu za ženske, 1. SŽNL, bo v nadaljevanju sezone igralo samo…