H koncu se nezadržno bližajo tudi tekmovalne obveznosti slovenskih legionark v Avstriji in Italiji. V Italiji je na sporedu le še finale pokala, v katerem bo s Torresom zaigrala tudi Kristina Erman, medtem ko se v Avstriji, kjer bo odigran zadnji krog prvenstva, slovenske legionarke borijo za obstanek prvoligaši. Manja Benak je na Madžarskem že zaključila s prvenstvom, čez poletje pa bosta dejavni Kaja Jerina in Ines Špelič.


AVSTRIJA
V 15. krogu avstrijske Bundeslige so naše legionarke odigrale zaostala srečanja. Carinthians, barve katerega branijo Kaja Eržen, Lara Ivanuša, Lucija Grad in Kaja Mori, je gostoval pri četrtouvrščenem Sudburgenlandu in izgubil s 3:0. Vse tri reprezentantke, Grad, Mori in Eržen so tekmo začele v začetni enajsterici in na igrišču ostale vse do zadnjega sodnikovega žvižga. V 16. krogu pa smo dočakali tudi debi mlade in zelo obetavne Lare Ivanuše, ki se je na igrišča vrnila po težki poškodbi. Carinthias je na domačem igrišču gostil drugouvrščeno moštvo avstrijskega prvenstva Spratzern in moral priznati premoč z 2:6. Vsa štiri dekleta, Mori, Grad, Ivanuša in Eržen so srečanje začele v prvi enajsterici. Ivanušo je v 62. minuti zamenjala Natalie Schranzer, v 80. minuti pa je z igrišča odšla Lucija Grad, ko je namesto nje v igro vstopila Kerstin Lies-Marie Zinner. V predzadnjem krogu pa smo bili priča pravemu derbiju med zadnjeuvrščenim Carinthiasom in osmouvrščenim Sturmom iz Gradca. Pri domačih so tekmo znova začele vse tri reprezentantke, a tokrat brez Lare Ivanuše. V gostujočem taboru pa je bila v kadru Sturma bila kapetanka reprezentance Anja Milenkovič, saj je Urša Žganec morala počivati zaradi prejetega rdečega kartona. Pomembno tekmo za obstanek so dobile igralke Carinthiasa, ki so tako splezale na predzadnjo mesto prvenstvene lestvice.

Nekoliko slabše kaže LUV Grazu, klubu Martine Potrč in Katje Nežmah. V zaostali tekmi 15. kroga so gostile tretjeuvrščeni Altenmark in po težkih 90 minutah morale priznati premoč gostujočemu moštvu, ki je slavilo z 0:2. Martina Potrč je srečanje začela v začetni enajsterici, a je bila v 77. minuti tekme zamenjana. Katja Nežmah je tokratno tekmo spremljala iz klopi za rezervne igralce. V 16. krogu so Štajerke dosegle pomembno zmago v boju za obstanek, saj so z 0:1 ugnale sedmouvrščeni Union Kleinmunchen, naši legionarki pa sta odigrali pomembno vlogo pri zmagi. Martina Potrč je na igrišču ostala celotno srečanje, medtem ko je Katja Nežmah v igro vstopila že v 37. minuti tekme. V predzadnjem krogu so igralke LUV Graza, tokrat brez pomoči Katje Nežmah, ki je ni bilo v kadru za tekmo, gostile Wacker Innsbruck in izgubile z 1:2. Martina Potrč je srečanje sicer začela v prvi enajsterici, a je bila ob polčasu zamenjana. LUV Graz čaka izjemno težka naloga v zadnjem krogu, saj si bodo v mestnem derbiju poizkušale zagotoviti obstanek v najelitnejšem avstrijskem tekmovanju za dekleta, a ne odločajo same o svoji usodi.

Foto: Jure Banfi
LUV (Potrč in Nežmah) in Sturm (Žganec in Milenkovič) se bosta v zadnjem krogu spopadla v mestnem derbiju. (Foto: Jure Banfi)

Mestni tekmec Sturm si je že zagotovil obstanek v prvi avstrijski ligi. Trenutno se moštvo nahaja na osmem mestu, v zadnjem krogu pa črno-bele čaka zahtevna naloga proti mestnim tekmicam, pred katerimi pa imajo štiri točke prednosti. V 16. krogu je v Gradcu gostoval Wacker Innsbruck, ki je po zmagi z 1:4 na Tirolsko odnesel vse tri točke. Obe naši reprezentantki Milenkovič in Žgaec sta srečanje začeli, kot je že v navadi, v začetni enajsterici. Prvi zadetek na tekmi je v 61. minuti dosegla Urška Žganec in svoje moštvo povedla v vodstvo, a si v 80. minuti prislužila najprej rumeni karton, nato pa še predčasno pot pod prho. V 17. krogu, kot smo že zapisali, pa so igralke Sturma gostovale pri neljaškem Carinthiasu in pomembno srečanje izgubile z 2:1.

Z odlično strelsko formo v drugi avstrijski ligi nadaljuje Natalija Golob. V 20. krogu druge avstrijske lige je DFC Leoben, klub Golobove, gostil Bruck in izgubil z 1:2. Na tekmi so prve povedle gostje, a je ‘Nats’ izenačila v 57. minuti in vknjižila 17. zadetek v prvenstvu. Na žalost domačink so nato gostje v 88. minuti zadele in si priborile zmago. Natalija Golob s svojimi izvrstnimi igrami zagotovo dviguje svoj ugled v Avstriji, kar bi znalo pripeljati do zanimivega prestopa med poletjem, a še pred koncem prvenstva čakata Leoben dve tekmi, saj je bilo srečanje 21. kroga preloženo.

FINSKA
Po odličnem začetku finskega prvenstva se Merilappi, klub Jerine in Špelič, s petimi zmagami, dvema remijema in porazom nahaja na tretjem mestu ligaške lestvice. V osmem krogu so igralke Merilappija gostile igralke ONS-a in zmagale s 4:2. Obe naši legionarki sta srečanje začeli v prvi enajsterici, Ines Špelič je celotno srečanje preživela na igrišču, Kajo Jerina pa je v 61. minuti zamenjala Tanja Miettunen. Prvenstvo bo za Ines Špelič in Kajo Jerina še zelo dolgo, saj se konča šele konec septembra, zato bosta igralki zelo dejavni tudi čez poletje.

Foto: Mateja Vodlan
Ines Špelič in Kaja Jerina, nekdanji soigralki pri Jevnici, uspešno nastopata v tujini. (Foto: Mateja Vodlan)

ITALIJA
Kristina Erman je v Italiji pokazala odličen napredek v svoji igri in moštvu Eurospin Torres med drugim pomagala do drugega mesta v Serie A, tudi v pokalnem tekmovanju pa se je moštvo s Sardinije prebilo vse do finalnega obračuna. V polfinalu so igralke Torresa, Kristina Erman je srečanje spremljala s klopi, izločile Mozzanico z 1:2, v finalu, ki bo na sporedu 6. junija ob 18. uri, pa se bodo Erman in soigralke  pomerile s Tavagnaccom.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Jarc: Grkinj napad ni zanimal

Slovenska ženska nogometna reprezentanca proti Grčiji ni uspela realizirati priložnosti, d…