Včeraj so reprezentantke do 19. leta staroste dosegle zgodovinski uspeh, saj so se z zmago nad Estonijo uspele uvrstiti med 24 najboljših reprezentanc v Evropi. Slovenija je imela v skupini 9 težko nalogo, saj so nasproti Slovenk stale Belgijke, domače Madžarke in Estonke.


Selektorica Petra Mikeln je v uvodno tekmo proti Belgiji poslala že preverjeno in lahko bi rekli standardno enajsterico, manjkala je le Ana Poglajen zaradi poškodbe. Na žalost so Belgijke na prvi tekmi prikazale suvereno igro in naše reprezentantke ugnale s 4:0, a to reprezentantke ni ustavilo. Dekleta so bila prepričana, da bodo napredovale. Sledila je tekma z Madžarsko. V dokaj izenačenem srečanju smo lahko videli borbeno igro naših deklet. Edini zadetek na tekmi je prišel v 60. minuti srečanja, ko je Evelina Kos asistirala, Nina Predanič pa zadela in nadaljevala z odlično strelsko formo. Pomembne tri točke pred zadnjo oviro, Estonijo. Odlično vzdušje v ekipi je bilo moč videti tudi v zadnjih dveh tekmah, zato smo bili samozavestni, da bodo dekleta stvari vzele v svoje roke in osvojile tri točke ter napredovanje.

Foto: splet
Foto: Frane Komatar

Zadnja tekma proti Estoniji se za Slovenke ni začela najbolj obetavno, saj je v četrti minuti srečanja za Estonijo zadetek dosegla Vilipuu. Po prejetem zadetku so se dekleta zbrala in začela pritiskati na vrata Estonije, a je v 28. minuti prišel novi šok. Vnovič je bila za Slovenke usodna Estonka Vilipuu in tako Estonijo popeljala v prednost dveh zadetkov. Kljub temu se naša dekleta niso predala in v 43. minuti znižala. Avtogol je zabila Estonka Uueda, čeprav so sprva gol pripisali Lari Ivanuši. Zadetek je dal mladinkam dodatna krila. In le dve minuti kasneje je na sceno stopila Evelina Kos in s prekrasnim zadetkom iz prostega strela izenačila na 2:2. Pred začetkom drugega polčasa je selektorica Petra Mikeln naredila ključno menjavo. Lauro Škvorc je zamenjala soigralka pri novomeški Krki Sergeja Kržan. In prav ta zamenjava je Sloveniji prinesla vodstvo. V 55. minuti srečanja je zadetek dosegla že omenjena Kržanova in s tem popeljala Slovenke v vodstvo. Piko na i je v 91. minuti tekme postavila Lara Ivanuša in tako so lahko naše mladinske reprezentantke proslavljale zgodovinski uspeh. Vsekakor zasluženo, saj so si z željo in borbenostjo napredovanje tudi priborile.

Najprej smo za mnenje povprašali slavljenko in igralko Maribora Saro Ketiš: “Nepozabno, neprecenljivo, najlepše darilo za rojstni dan. Dokazale smo, da se z borbo in pravim pristopom lahko da. Tudi pri 2:0 tekme ni bilo konec, sploh pa je pomembno vzdušje v ekipi in pri nas je bilo vzdušje vselej noro, zelo smo povezane, kar se je videlo tudi na igrišču, saj smo dihale druga za drugo in za zmago dobesedno grizle travo.”

Kot drugo smo za izjavo povprašali kapetanko Evelino Kos: “V tekmo smo krenile s krčem, v uvodnih minutah tekme nismo bile zbrane, dobile smo dva poceni gola iz prekinitev, saj smo šle ležerno v skok. Nato smo se pobrale, stisnile zobe in izenačile do konca prvega polčasa. Pridobile smo na samozavesti ter z mero agresivnosti in z zadnjimi atomi močmi odigrale še drugi polčas in nadigrale Estonke. Trud se je vsekakor poplačal, vse smo pustile srce na igrišču, tako da lahko rečem samo kapo dol punce!”

Po tekmi je bila prešerno razpoložena tudi Sergeja Kržan: “V začetnih minutah smo v igri in obrambi zaspale, nismo bile dovolj osredotočene. Po dveh prejetih zadetkih smo se morale zbrati in začeti igrati tako kot znamo. Proti koncu prvega polčasa smo dvakrat zadele in odšle na polčas s poravnanim rezultatom. Drugi polčas smo stisnile in nasprotnicam nismo pustile igrati, šle smo v boj, borile smo se do konca in še dvakrat zadele, kar nam je prineslo napredovanje v drugi krog kvalifikacij, prvič v zgodovini slovenskega ženskega nogometa. Ponosna sem na vsako soigralko, ker vem, da se je vsaka borila po svojih najboljših močeh in na igrišču dala vsak atom moči. Drugi krog prihajamo!”

Lara Ivanuša je bila malce krajša, a zato nič manj vesela: “Noro! Za to se živi. Toliko časa smo si želele drugi krog in zdaj se je končno vse poklopilo. Čestitala bi puncam za borbenost in za srce ki smo ga pustile na igrišču.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

V dvoboju z Olimpijo želijo ponoviti jesensko predstavo

S tekmami 14. kroga se zaključuje redni del Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Članska…