Pred sezono 2013/14 je po propadu Dornave v ligo vstopil ŽNK Izola, ki se je kasneje preimenovala v Ankaran Hrvatini. Z nekaj okrepitvami iz Italije so Primorke v jesenskem delu nanizale kar nekaj presenetljivih rezultatov, a kar je sledilo v spomladanskem delu si ni mislil nihče…


Primorke so v ligo vstopile v popolni neznanki. Če so še pred letošnjo sezono izkušnje pridno nabirale po raznoraznih turnirjih in v Italiji, kar jim je v krstni sezoni le koristilo, so v prvi ženski ligi presenetile tudi največje skeptike. Cilj Primork v letošnji sezoni je absolutno izpolnjen, saj so se ob koncu prvenstva uvrstile v ligo za obstanek in dobro parirale  tudi najboljšim. S strokovnim moštvom so tudi prikazale kar nekaj zanesljivih taktičnih zamisli kar se je poznalo predvsem proti šibkejšim ekipam v prvenstvu. V jesenski del so Primorke vstopile s porazom, saj so bile Mariborčanke v polni zasedbi boljše z 0:3, a so že v uvodni tekmi prikazale velik odpor in dale jasen znak, da bo domači teren v Ankaranu predstavljal veliko oviro za nasprotna moštva. Če so se v drugem krogu Pomurke znesle nad Primorkami, so se slednje po prostem tretjem krogu zbrale in na domačem igrišču vknjižile prvo zmago v zgodovini kluba. Kar s 3:0 so premagale Novomeščanke, prve zadetke pa so zadeli Barbara Kunej in Petra Pasar. Da so moštva pri vrhu lestvice močnejša, se je pokazalo tudi v Velenju, a so že v šestem krogu proti Slovenjgradčankam dokazale, da bodo močna konkurenca za vstop v ligo za obstanek. Korošice so na domačem terenu premagale z 2:1. Kasneje sta sledila dva poraza in sicer na gostovanju pri Jevnici in doma proti Velesovu. Do konca jesenskega dela so Primorke čakale tri zelo težke tekme, najprej so na dveh gostovanjih morale priznati premoč Radomljam in Mariboru, v predzadnjem krogu pa so na domačem igrišču gostile Pomurke in prikazale nekoliko boljšo igro kot v Beltincih.

Barbara Kunej je bila ob Lini Čepak eno največjih presenečenj jesenskega dela. (Foto: MK)

Med zimsko pavzo so Primorke očitno trenirale zelo trdo, izklesale vsak detajl svoje igre in se okrepile še na zadnji liniji s Kaltrino Shaqiri. V uvodnem nastopu spomladi so Primorke prikazale odličen napredek in na gostovanju ugnale Novomeščanke še drugič v sezoni. Že v naslednjem krogu so prikazale zelo dostojen upor Velenjčankam, a je nato sledil niz dveh zmag. Najprej je v gosteh na razburljivem srečanju padel Slovenj Gradec, nova žrtev pa so postale igralke Jevnice, ki so v Ankaranu izgubile s 3:1. Niz dveh zmag so prekinile vselej neugodne Gorenjke, ki so bile za Primorke v letošnji sezoni nerešljiva uganka. Do konca prvenstva je ostal le še krog in nato vstop v ligo za obstanek, ki je bil v letošnji sezoni sila zanimiv. V zadnjem krogu so Primorke presenetile navijače in poznavalce ženskega nogometa, saj so v težki tekmi proti Radomljam iztržile točko. V ligi za obstanek so Primorke v treh tekmah zabeležile en poraz, remi in zmago. Najprej so v Jevnici po sila zanimivi tekmi izborile pomembno točko, v Velesovu še enkrat več izgubile proti domačinkam in nato na domačem igrišču za konec ugnale Novomeščanke s 4:1.

Primorke so v krstni sezoni zabeležile kar šest zmag. (Foto: MK)
Primorke so v krstni sezoni zabeležile kar šest zmag. (Foto: MK)

Primorke so pred sezono sestavile sila simpatično moštvo in to nadgradile še med zimskim premorom s Kaltrino Shaqiri. Shaqirijeva je v spomladanskem delu prikazala pravo vrednost in postala ena nepogrešljivih členov primorske obrambe. Odlična borbena igralka se je v letošnji sezoni vpisala tudi med strelke in sicer na domačen terenu, ko so Primorke ugnale Jevnico s 3:1. V fazi obrambe velja omeniti tudi Laro Pečar, ki je na svojih štirih odigranih tekmah navdušila v obrambnih nalogah, a se poškodovala v Slovenj Gradcu, kar je bil velik šok za ekipo iz obale. Med ene najbolj standardnih igralk Ankarana spada kapetanka Tina Pšaker, ki je s svojimi izkušnjami pripomogla ogromno k stabilizaciji igre v primorskem moštvu. Če govorimo že o standardnih igralkah bi izpostavili dve izvrstni igralki v fazi napada, gre za Lino Čepak in Barbaro Kunej. Lino odlikuje hitrost in izvrsten pregled nad igro zato je vselej nevarna s svojimi prodori, medtem, ko Barbara Kunej slovi po svoji tehnično dovršeni plati. Obe igralki sta v letošnji sezoni dosegli po pet zadetkov. V vezni liniji je velik pečat pustila Petra Pasar, katero odlikuje nepopustljivost, dober udarec in med drugim s pridoma izkorišča svojo višino in hitrost. Omeniti velja, da je bila tudi najboljša strelka svojega moštva s sedmimi zadetki. Med vsemi igralkami velja omeniti tudi Cristino Lofino, edina Italijanka, ki je igrala v konstantni formi in ostala pri Primorkah vse do konca sezone. Omeniti velja še kupico ostalih igralk, ki so pustile ogromen pečat v moštvu Ankarana in so sestavljale mozaik k odličnim rezultatom Primork. To so Ines Celin, vratarka Brigita Gregorčič, Sara Bužan, Moniko Požar in mlada ter zelo obetavna Kaja Kalčič. V novi sezoni bi lahko pričakovali še korak naprej v samem moštvu Ankarana, saj so v krstni sezoni Primorke dokazale, da so sposobne parirati tudi najboljšim. Če se bodo na obali izognili sila neugodnim poškodbam, bi lahko bili eno prijetnih presenečenj nove sezone 2014/15.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Konec prve lige za Ptujčanke

V slovenskem nogometnem prvenstvu za ženske, 1. SŽNL, bo v nadaljevanju sezone igralo samo…