Jevnica, klub, ki je še pred dobrima dvema letoma krojil sam vrh slovenskega ženskega nogometa, je v letošnji sezoni prikazala dva različna obraza. Po odličnem jesenskem delu, je oslabljena zasedba Jevnice spomladi popustila in končala le na šestem mestu.


Še pred začetkom ženske prve lige, so se v Jevnici okrepili kar s tremi pomembnimi igralkami, ki premorejo tudi reprezentančne izkušnje. Po težavah v Avstriji, sta se v Jevnico preselili Lucija Grad in Kaja Jerina, poleg njiju pa se je k modro-črnim preselila še Ines Špelič. Velika oteževalna okoliščina Jevnice v letošnji sezoni so bile številne poškodbe. Če je imel trener Tomaž Upelj v jesenskem delu še širok igralski kader, se je spomladi spopadal s sestavo moštva. Jevnica je v prvenstvo krenila nad pričakovanji. V prvem krogu je pričakovano odpravila Slovenjgradčanke z 2:5. Po kolu počitka, sta sledili še dve zaporedni zmagi, pred igralkami Jevnice pa sta pokleknili ekipi Velesovega in Radomelj. Nato so Jevničanke gostovale v Mariboru in iztržile remi. V prvih petih krogih modro-črne niso poznale poraza, a so nato v Beltincih pričakovano pokleknile in priznale premoč domačinkam s 5:1. Po porazu je motivacija v moštvu Jevnice le naraščala. Sledili sta dve visoki zmagi, najprej so na domačem igrišču ugnale Primorke z 8:1, kasneje pa v Novem mestu z 0:8 odpravile še domačinke. Do konca jesenskega dela sta ostala dva kroga. V predzadnjem krogu so Jevničanke morale priznati premoč Velenjčankam z 1:4, kasneje pa so še drugič v sezoni premagale Slovenjgradčanke, tokrat s 5:0.

dsc_0372-jpg
Ines Špelič, Kaja Jerina in Lucija Grad so bile ene ključnih igralk Jevnice v jesenskem delu. (Foto: Mateja Vodlan)

Po zimskem premoru so sledili številni odhodi. Tri glavne nosilke igre, Lucija Grad, Ines Špelič in Kaja Jerina so odšle v tujino. Po odhodu omenjenih igralk je v Jevnici šlo počasi na slabše. Najprej so sledile poškodbe številnih izkušenih igralk, s čimer je strateg Tomaž Upelj moral poseči v mladinsko moštvo. V uvodnem srečanju spomladanskega dela, so morale Jevničanke priznati premoč igralkam Velesovega. Kasneje so s porazom proti Radomljam in Mariboru svojo krizo le še povečale, zatem pa so se nad Jevničankami znesle še Pomurke in Primorke, kar je pomenilo, da so se Jevničanke iz skupine za prvaka preselile v spodnji dom prvenstva. V 17. krogu pa so le dočakale prvo spomladansko zmago, v Jevnici je po zadetku kapetanke Nastje Kavčič padla Krka in tako vlila prepotrebno dozo samozavesti modro-črnim. V zadnjem krogu rednega dela prvenstva so Jevničanke izgubile še proti Velenjčankam in se kasneje podale v boj za prvo mesto v ligi za obstanek. Nekoliko boljše predstave tudi v zaključku niso obrodile sadov, saj so Jevničanke v prvi tekmi lige za obstanek, na domačem igrišču po lastnih napakah zapravile zmago, podobno zgodbo smo lahko spremljali tudi v Novem mestu, ko so z domačinkami odigrale 2:2, na koncu pa priznale premoč igralkam Velesovega, ki so postale tudi nova številka ena v ligi za obstanek.

dsc_9757-jpg
Tomaž Upelj je v spomladanskem delu imel ogromno težav s sestavo moštva. (Foto: Aleš Cipot)

Če so v jesenskem delu izstopale Kaja Jerina, Ines Špelič in Lucija Grad, bi lahko ob bok omenjenim postavili tudi kapetanko Nastjo Kavčič, ki velja za zelo borbeno in srčno igralko. V spomladanskem delu je zaradi pomanjkanja igralskega kadra odigrala v vezni liniji, kjer je dokazala odlično vizijo in razumevanje nogometa. Ob viziji igre je s svojimi prodori vselej ogrožala nasprotnice. Poleg Nastje lahko kot standardni člen Jevnice prištejemo še Brigito Jevšenak, ki slovi po izjemno močnem udarcu in Suzano Močnik, ki je s svojimi izkušnjami lahko velik zgled mladinkam. Kljub nekaterim težavam s poškodbo, je Andreja Gaber stisnila zobe in v obrambi prikazala čvrsto igro, ki je izstopala predvsem v jesenskem delu. V vezni liniji velja izpostaviti tudi Tjašo Gicić, ki je bila ena standardnih členov Jevnice v letošnji sezoni. V napadu je s svojo prodornostjo blestela Polona Petrač, ki si je po poškodbi reber v spomladanskem delu vrnila v zaključku prvenstva in proti “svojim” Primorkam dosegla kar dva zadetka. V vratih Jevnice smo lahko videli mlado, talentirano vratarko Evo Vamberger. Tako jeseni, kot spomladi je mlada reprezentančna vratarka dokazala svoje nesporne kvalitete. Ko že omenjamo mladino, pa ne moremo mimo Nike Koprivnikar, Anje Zver, Nine Zupančič in Ane Poglajen, ki so predvsem spomladi prikazale odlični napredek v vseh segmentih nogometne igre.

Ob špekulacijah, da Jevnica naslednjo leto ne bo nastopala v prvi ženski ligi, je potrebno poudariti, da morebitni propad takšnega kluba, ki je še leta 2010 slavil v finalu ženskega pokala, na plan ponovno prinaša težave, ki jih ženski nogometni klubi poudarjajo že leta in leta. A zadnje informacije, ki smo jih pridobili, zavračajo špekulacije, saj so v Jevnici za tekmovanje prijavili tudi člansko moštvo, kar bo mladim dekletom vlilo še dodatne volje za dokazovanje. Ob dobrem delu bi lahko v naslednji sezoni presenetile marsikoga, jim bo uspelo?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

V dvoboju z Olimpijo želijo ponoviti jesensko predstavo

S tekmami 14. kroga se zaključuje redni del Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Članska…