V Novem mestu je pred leti zapihal novi veter, era Novomeščank, ki so bile kar osemkrat državne prvakinje se je končala, zato na dolenjskem priložnost ponujajo mladim upom novomeškega ženskega nogometa. Z vstopom Hrvaške v Evropsko Unijo, se je Krki odprla  možnost okrepitev nekaterih igralk iz sosednje Hrvaške, a večjega uspeha s tujimi igralkami strokovno vodstvo Krke ni imelo.


V luči lanskoletnih rezultatov so v letošnjem letu na dolenjskem lahko razočarani, saj je bil točkovni izkupiček nekoliko manjši kot minulo sezono. Razlog manjšega točkovnega izkupička bi lahko iskali tudi v poškodbah nekaterih ključnih igralk, predvsem pa v dejstvu, da so igralke, ki so nosilke v članski ekipe Krke, tudi nosilke mladinske ekipe. V Novem mestu so tudi to leto poudarek pripisovali predvsem mladinski selekciji, a so kljub temu izpolnili cilj članske selekcije, saj so se uvrstili v ligo za obstanek in to v tesnem boju s Korošicami. V jesenskem delu so Novomeščanke nanizale zgolj eno zmago in sicer proti neposrednemu tekmecu za mesto v ligi za obstanek. Začetek se je za Novomeščanke začel sila neugodno, saj so v prvih petih krogih nanizale same porazu. Šele v sedmem krogu, ko so se Dolenjke pomerile z enakovredno ekipo, so si zagotovile prvo zmago v letošnji sezoni. Prav zanimiv podatek je, da so Novomeščanke prvi zadetek v letošnji sezoni dosegle prav v Slovenj Gradcu, kjer so si zagotovile zmago z 0:1. Strelski post Novomeščank je prekinila Ivana Colarić. Do konca jesenskega dela so sledili še štirje krogi v katerih so morale “zeleno-bele” priznati premoč nasprotnicam. Kljub temu, da so zadnje štiri tekme v jesenskem delu izgubile, pa so v drugem delu prvenstva prikazale veliko bolj borbeno in agresivno igro kot v samem začetku prvenstva.

Sergeja Kržan in Pija Smukovič sta eni vodilnih sil Novomeščank. (Foto: Marko Klinc)
Sergeja Kržan in Pija Smukovič sta eni vodilnih sil Novomeščank. (Foto: Marko Klinc)

Spomladanski del je za Dolenjke bil nekoliko uspešnejši kot jesenski. Kljub uvodnemu porazu proti Pomurju, so se Novomeščanke pobrale in v naslednjem krogu nudile odličen odpor Primorkam. Na žalost je v spomladanskem delu prišla do izraza utrujenost ključnih igralk, da pa to ni bilo dovolj, se je vnovič poškodovala odlična branilka Pija Smukovič, kar je bil velik udarec za strokovno vodstvo Krke. V petem krogu spomladanskega dela so Novomeščanke gostile Korošice in v odločilnem dvoboju v tesni tekmi zmagale s 3:2. S to zmago so si zagotovile še tri dodatne tekme v ligi za obstanek. Po zmagi sta sledili še dve težki tekmi proti Velesovu. V obeh tekmah so igralke Velesovega prikazale kombinatorno igro in v obeh srečanjih slavile z visokim rezultatom. V ligi za obstanek so Novomeščanke odigrale tri tekme in sicer proti Velesovu, Jevnici in Ankaranu. Nekoliko presenetljivo so odigrale na domačem igrišču proti Jevnici, ko so že zaostajale z 1:2, a so v 72. minuti tekme izenačile preko Ksenije Marolt. V Ankaranu so Novomeščanke v prvem polčasu celo povedle, a so bile Primorke pretrd oreh, ki so ob zadnjem sodnikovem žvižgu slavile s 4:1.

Novomeščanke so v spomladanskem delu močno izboljšale statistiko danih zadetkov. (Foto: Marko Klinc)
Novomeščanke so v spomladanskem delu močno izboljšale statistiko danih zadetkov. (Foto: Marko Klinc)

V jesenskem delu bi veljajo izpostaviti vratarko Tamar Nadirashvili, ki je pokazala velik potencial, a je v spomladanskem delu ostala v domači Gruziji. Vsekakor sta niti igre pri Novomeščankah vzpostavljali Pija Smukovič in Sergeja Kržan, ki sta med drugim igrali tudi v kadetski reprezentanci Slovenije. Ob poškodbi Pije Smukovič, je tudi obrambna linija Dolenjk postala nestabilna, saj je Smukovič ena tistih, ki bi lahko v prihodnost šla po stopinjah svojega brata, ki nosi dres Crvene Zvezde. Poleg Sergeje in Pije pa velja izpostaviti Leono Metelko, ki je prikazala zelo borbeno in čvrsto igro, ima tudi odličen pregled nad igro. Poleg omenjenih prednosti, pa je Leona prikazala velik napredek pri podajah, ki so tehnično dovršene. Z edinim zadetkom v sezoni proti Jevnici je presenetila tudi Laura Škvorc, ki je s trdim treningom sezono odigrala nad pričakovanji. Je zelo borbena, poslušna in se trudi izboljšati vse aspekte nogometne igre. Kot zadnjo bi omenili še Simono Jelovšek, ki je blestela predvsem v mladinski selekciji. Poleg mladinske, pa je tudi v članski odigrala izvrstno in sicer v fazi napada. Dokazala je, da ima izvrstni zaključek, zato ne čudi dejstvo, da je v mladinski selekciji na petnajstih tekmah dosegla tudi kar 14 zadetkov. Za Krko je v članski selekciji zabila kar tri zadetke in bo v prihodnje, ob takšni formi, postala zanimiva tudi nekaterim drugim klubom. V naslednji sezoni bo nekaj mladinskih igralk prešlo v članice in bodo zaradi svoje starosti primorane igrati le članske tekme. To pomeni, da bodo igralke spočite, kar bi posledično lahko pripeljalo še do dodatnih točk v prvenstvu. 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Konec prve lige za Ptujčanke

V slovenskem nogometnem prvenstvu za ženske, 1. SŽNL, bo v nadaljevanju sezone igralo samo…