Na novico o številnih okužbah z virusom Covid-19 v taboru slovenske ženske reprezentance, po poročanju portala ženskaliga.si naj bi okuženih bilo več kot 20 oseb, se se na dogajanje sedaj odzvali tudi pri ŽNK Pomurje. Vodstvo kluba za nastalo situaciji krivi strokovni štab reprezentance, zdravniško službo ter Nogometno zvezo Slovenije.


Težave so se pričele že v nedeljo 18. oktobra, ko bi v Mariboru morala biti odigrana tekma desetega kroga 1. SŽNL med ekipama MB Tabor in Olimpija, a so domačinke, zaradi suma okužbe v taboru Ljubljančank, protestno obstale na igrišču in niso želele igrati. V petek 16. oktobra je v taboru ženske reprezentance potekalo testiranje ekipe, ki je pokazalo okužbo pri eni od igralk zeleno-belih, po poročanju Ekipe pa bi naj Mariborčanke prišle do informacije, da je omenjena pozitivna igralka še dan pred tem bila prisotna na klubskem treningu.

Ali je širitev okužb v reprezentanci povezana s tem primerom ni jasno, saj portal ženskaliga.si poroča tudi o eni od članic zdravniške službe, ki je kazala znake okužbe ter je dan pred odhodom v Rusijo bila zamenjana.

Med okuženimi reprezentantkami so številne igralke Beltinčank, ki jih v sredo 4. novembra čaka kvalifikacijski obračun za uvrstitev v ligo prvakinj. Nasprotnik žuto-plavih bo črnogorska ekipa FK Breznica, dvoboj pa bo odigran v Gornji Radgoni.

V vodstvu prekmurskega kluba so seveda nezadovoljni z odzivom odgovornih oseb, predsednik Pomurja Branko Gros pa je za nastalo situacijo okrivil vodstvo reprezentance in tudi Nogometno zvezo Slovenije ter, zaradi nespoštovanja vladnih odlokov za preprečevanje širjenja Covid-19, napovedal iskanje kazenske odgovornosti.

Njegovo sporočilo za javnost objavljamo v celoti:
Spoštovani,

glede na zapisano na spletni strani Nogometna zveza Slovenije (podpis MaK) glede okužbe s Covid -19, sem primoran opozoriti na ugotovljena dejstva, ki jih omenjeni zapis na spletni strani ne navaja in ki so za popolno resnico zelo pomembni:

Res je, da je bilo testiranje igralk na Covid-19 opravljeno že pred zborom reprezentance, ki je bil 19.10.2020. Testiranje je bilo opravljeno v petek, 16.10.2020, vendar nista navedeni zelo pomembni dejstvi, kjer lahko iščemo izvor okužbe:
– testirale so se samo igralke, ki igrajo v domačih klubih,

– okužba je bila ugotovljena pri igralki ŽNK Olimpije (pozitiven test) in katera je bila v četrtek, 15.10.2020 na treningu s preostalimi igralkami.

Glede na navedeno in ob upoštevanju Odloka Vlade Republike Slovenije, ki je bil takrat v veljavi, bi se vse igralke ŽNK Olimpije s strokovnim vodstvom morale samoizolirati. Tega niso storili, še več, vse vabljene igralke v reprezentanco so se zbora udeležile, prav tako trener. Ker je na treningih prihajalo do kontakta med igralkami, je tako lahko prišlo do prenosa okužbe, ki se je pojavila oz. bila ugotovljena po poteku inkubacijske dobe.

Torej nikakor ne drži navedba, da so se upoštevali vsi ukrepi!! Ukrepi se niso upoštevali, za kar morajo v celoti prevzeti odgovornost strokovni štab reprezentance (v katerem je tudi trener ŽNK Olimpije), zdravniška služba reprezentance in tudi vodstvo NZS s svojimi ustreznimi strokovnimi službami.

Dejstvo je, da so s kršitvami Odloka Vlade Republike Slovenije ogrožali zdravje igralk in pred zdravje postavljali rezultat za vsako ceno, kar je nesprejemljivo in zavržno dejanje.

Po vseh zgornjih ugotovitvah lahko samo sumimo, če držijo navedbe NK MB Tabor (spomnimo se dogodkov okrog tekme SŽNL NK Maribor Tabor: ŽNK Olimpija, ki pa po naših informacijah niso bile raziskane-ali pa so bile-prosim za odgovor tekmovalnega sektorja, kakšne so ugotovitve okrog navedb NK MB Tabor), saj se zadeva suče okrog istih akterjev.

V klubih se strogo držimo navodil, da zagotovimo varno okolje svojim igralkam in klubskemu osebju, v reprezentancah pa se Odloki ne spoštujejo. Tu vidim tudi odgovornost NZS in zakonitih zastopnikov NZS, ki so imeli možnost, da tak potek preprečijo in s tem vsaj omilijo situacijo (odgovornost ljudi, ki so v strokovnem štabu tako klubov kot reprezentance).

Vprašam vas, kdo bo kril stroške za izpad prihodka ŽNK Pomurju Beltinci, če zaradi posledic predmetne okužbe ne bomo mogli odigrati tekme kvalifikacij UEFA lige prvakinj z FŽK Breznica? Tu ne more biti izgovor epidemija in pod njo skriti nespoštovanja ukrepov odgovornih, saj bi s spoštovanjem le-teh nastalo situacijo lahko preprečili. V tem primeru bo ŽNK Pomurje Beltinci uporabilo vsa pravna sredstva za povrnitev nastale škode. Ne moremo pa prezreti niti kazenske odgovornosti oseb vključenih v nespoštovanje Odlokov Vlade Republike Slovenije za preprečevanje širjenja okužbe Covid-19. Niti ne gre pozabiti dejstva, da so vse okužbe naših igralk s Covid-19 prenesene iz aktivnosti nogometnega razreda, centrov NZS in reprezentanc, za kar obstaja dokumentacija.

Dejstvo je, da gre izključno za skrb za zdravje naših deklet, ki so naša neprecenljiva vrednost tako iz človeškega kot športnega vidika in bomo za njihovo zaščito storili vse. Prav tako bomo glede na reakcije igralk in informacije glede (ne)spoštovanja ukrepov na tej reprezentančni akciji, v bodoče skupaj s starši igralk zelo dobro razmislili, če jih še bomo pustili na reprezentančne aktivnosti, če v reprezentancah ne bodo odgovorni ljudje, na poštenost katerih se lahko brezpogojno zanesemo.

Moralna dolžnost vodstva NZS, katerega sestavni del smo tudi klubi ženskega nogometa, ki vzgajamo in zagotavljamo igralski kader za reprezentance je, da zadevo dosledno in pošteno razišče, pokliče odgovorne na odgovornost in jih iz razlogov skrbi za zdravje igralk in moralnih razlogov, razreši.

Javnost sama pa je upravičena do popolnih in resničnih podatkov glede (ne)spoštovanja ukrepov za zaščito pred okužbo s Covid-19, saj gre, tega nikakor ne pozabite, za zaščito človeških življenj.

Ostanite zdravi!

Branko Gros, predsednik ŽNK Pomurje Beltinci

https://www.facebook.com/znkpomurje/posts/3443821375708664

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Ženski nogomet

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kdo so nasprotnice Pomurk v 1. krogu lige prvakinj?

Danes so nogometašice ŽNK Pomurja Beltinci na žrebu za ligo prvakov dobile nasprotnice v 1…