Po koncu sezone, smo se pogovarjali z odlično napadalko ŽNK Radomelj in reprezentantko Slovenije, Zalo Kuštrin, ki nam je zaupala kar nekaj zanimivega. Med drugim smo se dotaknili njene povezave z borilnimi veščinami, ženske Lige prvakinj in problematiki ženskega nogometa pri nas.


Pred nogometom si se ukvarjala s karatejem, kjer se lahko pohvališ tudi s črnim pasom. Koliko ti to danes pomaga pri nogometu? Si opazila kakšne prednosti, morda tudi slabosti?

Definitivno je več prednosti kot slabosti. Pri borilnih veščinah je večji poudarek na gibalni vsestranosti, tako da sem veliko pridobila na koordinaciji, gibljivosti in moči, kar mi je danes v pomoč pri nogometu.

Že nekaj časa igraš za Radomlje. So bile kdaj kakšne ponudbe iz Pomurja ali morda Olimpije?

V preteklosti so obstajala določena zanimanja iz drugih klubov, ampak se za prestope nisem odločila.

Obiskuješ Fakulteto za šport. Je ta fakulteta pomembna pri razvoju nogometašice, ali je tvoj cilj vseeno bolj usmerjen v čas po koncu nogometne kariere?

Sem mnenja, da je izobrazba zelo pomembna, saj se zavedam, da bom morala po končani igralski karieri nadaljevati z drugim poklicem, hkrati pa mi vsebine, ki se jih učimo na fakulteti tudi pomagajo pri moji igralski karieri.

Kje se vidiš po tem, ko boš kopačke vsaj v igralskem smislu postavila v kot?

Zagotovo si želim ostati v športu, nisem pa še prepričana v kateri smeri oziroma poklicu.

Vemo, da ima ženski nogomet tako na kvaliteti kot tudi prepoznavnosti še ogromno prostora za napredek. Se ti, kot nogometašici zdi, da ste morda zapostavljene in prezrte, da je morda prisotnega nekaj tistega, češ: “kaj bo pa ona, če je ženska”?

Zdi se mi, da se na tem področju delajo premiki predvsem glede komercializacije ženskega nogometa, tudi nov format ženske lige prvakinj je bolj podoben moškemu, vseeno pa sem mnenja da bi se dalo še veliko postoriti na tem področju.

Za nami je neko čudno obdobje, ki pa se kot kaže umirja. Kako je ta epidemija vplivala na tebe, na nogomet nasploh? Se ti zdi, da je bila kvaliteta nogometa takoj po epidemiji nižja, ali ste nekako skozi individualne treninge uspele dovolj dobro vzdrževati kondicijo in ostale pomembne dejavnike nogometa?

Članske ekipe smo imele ta privilegij, da smo lahko celo letošnjo sezono skupaj trenirale tako da se nivo igre ni pretirano spremenil oziroma poslabšal. Največji vpliv name in na nogomet nasploh pa je po mojem mnenju epidemija imela lansko sezono, ko smo bili primorani trenirati v domačem okolju, kjer pa treningi ne morejo biti enake kakovosti kot v klubu s soigralkami.

V zadnjem obdobju se pojavlja vse več namigovanj, da naj bi ugasnil še en klub. Kaj bi bilo po tvoje potrebno storiti za večjo stabilnost klubov in morda tudi večjo izenačenost? Vemo, da v zadnjih letih primat držita Olimpija in predvsem Pomurje, ki naslove odločata na medsebojnih obračunih, ostale tekme pa so zgolj formalnost.

Žalostno je, če bo v ligi res samo šest klubov. V zadnjih parih sezonah vsako leto propade po en klub medtem ko so novi redkost, kar definitivno ni v dobrobit ženskega nogometa, ki je, predvsem drugod po Evropi, v razcvetu.

Izkazala si se tudi že kot dobra izvajalka prostih strelov. V spominu prav gotovo ostane tisti zadetek proti Olimpiji, ko si proti vratom spustila pravi projektil. Je to plod treningov ali prirojena sposobnost?

Verjetno vsakega po malo. Na treningih smo veliko delali na tehniki različnih udarcev, kar je zagotovo pripomoglo k uspešnosti, prav tako pa v izvajanju prostih strelov zelo uživam.

V zadnjem obdobju si igrala tudi v reprezentanci. Se še spomniš svoje prve tekme v dresu z državnim grbom?

Ko sem začela z nogometom si nisem mislila, da bom kdaj nastopila za člansko reprezentanco, tako da sem na debiju čutila velik ponos, da mi je uspelo, da lahko predstavljam svojo državo.

V ženski reprezentanci smo v zadnjih letih lahko videli velik napredek. Sedaj se Slovenija ne boji postaviti nasproti reprezentancam kot je recimo Nizozemska. Se ti zdi, da se Slovenija lahko uvrsti na naslednje veliko tekmovanje?

Menim, da je v zadnjih letih reprezentanca naredila ogromen napredek. Glede na kvalifikacijsko skupino za uvrstitev na svetovno prvenstvo se mi zdi, da obstajajo kar realne možnosti za osvojitev vsaj drugega mesta v skupini, ki vodi v dodatne kvalifikacije za uvrstitev na tekmovanje.

Sanje vsake igralke so igranje za reprezentanco in nastopi v elitni Ligi prvakinj. Letos so slavile igralke Barcelone, ki so na trenutke prikazale res nivo igre, ki bi mu zavidale tudi nekatere top moške ekipe. Spremljaš žensko Ligo prvakinj? Verjetno je tudi želja, da bi sama enkrat nastopila v tem tekmovanju, kajne?

Spremljam kolikor se da, kot navijačica Barcelone sem bila zelo vesela, da so osvojile ligo prvakinj predvsem ob tako všečni igri. Predvidevam pa, da so to sanje vsake nogometašice, igrati v največjih tekmovanjih proti najboljšim klubom in igralkam.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. Š.
Naloži več novic iz Ženski nogomet

Dodaj odgovor

Poglejte še

V Ljubljani se začenja nova nogometna zgodba

V prestolnici je včeraj z uradno potrditvijo zaživel nov ženski nogometni klub, ki bo nast…