Uspeh Maribora, ki je z uvrstitvijo v skupinski del Lige prvakov znova močno presegel pričakovane okvirje slovenskega nogometa, odmeva tudi v tujini. Športni direktor Zlatko Zahović se je v dolgem intervjuju za srbski športni portal Mozzart Sport razgovoril o dosežku vijoličastih.


Nekdanjo desetico slovenske reprezentance v Srbiji seveda zelo dobro poznajo, saj je bil štiri leta član beograjskega Partizana, ki je ob Crveni zvezdi še vedno eden od dveh najmočnejših klubov v državi. Črno-beli v zadnjih letih neuspešno naskakujejo uvrstitev v Ligo prvakov, kjer so nazadnje igrali v sezoni 2010/11, zato so Zahovića povprašali po receptu za uvrstitev med najboljšo dvaintrideseterico evropskih klubov, kjer bodo vijoličasti klub z najmanjšim proračunom: “Celoten odgovor se skriva v dveh besedah – sistematsko delo. Seveda nismo mi tisti, ki smo si ga izmislili, a mu slepo sledimo v vsi v klubu, od predsednika pa do delavca na dnu klubske hierarhije. Vsaka naša poteza in odločitev, čeprav je bila morda v danem trenutku nepopularna, je bila storjena zaradi koristi v prihodnosti. Razmišljamo na dolge steze, racionalno sprejemamo zmage in poraze. Tudi sedaj nismo padli v evforijo. Res je, lepo bomo zaslužili s prebojem v Ligo prvakov, a ne bomo hitro, bahavo in brez premisleka razmetavali z denarjem. Vsako vlaganje mora imeti razlog. Pravi gospodar vedno misli tudi na črne dni. Tudi Maribor je včasih že bil v dolgovih, a sedaj vidite do kam smo prišli. In še si želimo rasti.”

“To so razlike med ‘zelenimi’ ekipami in moštvi z veliko kilometrino. Nogometaši Maribora se nikogar ne bojijo, kjerkoli igrajo. Morda Celtic resda ni močan, kot v svojih najslavnejših časih, a je to še vedno klub z impresivno tradicijo in trofejno zgodovino, njegove tekme na Celtic parku vselej spremlja šestdeset tisoč ljudi. Tudi naša povratna tekma je bila odigrana v fantastičnem vzdušju, a nas to ni zmedlo, temveč le dodatno spodbudilo. Ekipa je naučena, da ne podleže čustvom in odbija pritiske vseh vrst,” je na vprašanje o tem, da se vijoličasti niso ustrašili niti gostovanja v Glasgowu, kjer je povratni obračun s Celticom spremljalo skorajda šestdeset tisoč ljudi, dejal 43-letni Mariborčan. Vodja športne politike je obenem potrdil, da bodo nogometaši za uvrstitev v skupinski del tekmovanja bogato nagrajeni, morda najbolj med vsemi, in napovedal, da se vijoličasti tudi v boju s Chelseajem, Schalkejem in Sportingom ne bodo kar tako predali, čeprav možnosti za prezimitev v Evropi niso velike: “Realno in pošteno povedano smo na papirju zadnji na tem spisku. Vendar Jose Mourinho kar tako razlagal, da nas je potrebno vzeti maksimalno resno. Vidim in slišim, da nas mnogi že vnaprej odpisujejo, a sam sporočam, naj ne bodo presenečeni, če kot tretjeuvrščeno moštvo skupine dočakamo pomlad v Evropski ligi. Že prej sem dejal, da se ta ekipa ne boji nikogar. Ne v gosteh, še manj doma. Imamo ambicije, podkrepljene s kvaliteto in samozavestjo.”

Uvrstitev v Ligo prvakov je tudi Mariboru navrgla lep kupček denarja, ki je kar nekajkrat večji od sponzorskih vložkov v klub: “Zagarantirana imamo dva milijona sponzorskih sredstev, ostalo zaslužimo sami. Kot vsi, moramo tudi samo prodajati in kupovati igralce. Vedno pa imamo v mislih, da moramo biti vselej v plusu. Ne trgujemu iz danes na jutri, temveč z jasno vizijo. Nihče ne odide, če pred tem zanj že nimamo pripravljene zamenjave.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Igrišče na ŽAK-u zaščitili s ponjavo

V zadnjih dneh je v slovenski nogometni javnosti precej govora o tekmi med Bravom in Kopro…