Po opravljenem žrebu skupin Lige prvakov, ki je vijoličastim namenil spopad z angleškim, nemškim in portugalskim predstavnikom, smo mikrofon povabili tudi Zlatka Zahovića, športnega direktorja kluba, ki je žreb spremljal tiho in zamišljeno, v svojem svetu, zato pa bil toliko bolj zgovoren po njem, ko je beseda nanesla na marsikatero temo. Več v nadaljevanju članka.


“Z velikim zadovoljstvom lahko rečem, da smo dobili atraktivno skupino, ki smo si jo lahko samo želeli, saj tekmeci prihajajo iz največjih oziroma najmočnejših evropskih lig,” je bil uvodni stavek kreatorja športne politike državnih prvakov, ki si je že po slavju na glasgowskem Celtic parku zaželel londonskega Chelseaja, ki je pred tedni že gostoval v Sloveniji: “Chelsea že dobro pozna Slovenijo, a je takrat zabaval ljudi, sedaj pride igrati nogomet. To bo popolnoma drugačna nogometna zgodba.”

Klub raste iz leta v leto, a raste postopoma, stopničko po stopničko in zdi se, prav Zahovićev prihod v klub je bil eden od najpomembnejših sprememb, ki je krivuljo obrnila navzgor: “Najprej moram poudariti, da SMO naredili velik Maribor, saj v klubu delujejo odlični sodelavci, ki imajo popolnoma enako vlogo, kot jaz sam. Uspelo nam je in zato smo lahko ponosni, ampak glavni akterji uspeha so nogometaši, oni so opravili največji del naloge.” 43-letni Mariborčan je znova poudaril, da se rast ekipe s prebojem v Ligo prvakov še ni zaključila: “Res je. To je prvi del stavka, drugi del pa je ta, da res ne vemo, kje so limiti tega kluba in moštva, ki preseneča vsako leto. Zato – pustimo se presenetiti.

Foto: Jure Banfi
ZZ: “Še vedno ne poznamo limitov moštva!” (Foto: Jure Banfi)

“Sam ne bi bil zadovoljen zgolj s točko, saj sem športnik in tekmovalec. Maribor gre na vsaki tekmi na zmago, tudi če se nato zgodi tudi kakšen rezultatski neuspeh. Po 90 minutah tekme si nato vseeno realen in gledaš drugače, a med tekmo želiš, ne glede na državo in stadion, zmagati,” je o tekmovalnih ambicijah v zanimivi skupini, ki prinaša tri različne sloge nogometa, dejal Zahović, ki ga javnost velikokrat v načinu komuniciranja primerja tudi s Josejem Mourinhom, trenerjem Londončanov, kateremu je nekaj besed namenil tudi športni direktor vijoličastih in se še enkrat dotaknil tudi gostovanja modrih v Stožicah: “Človek je zmagovalec, to je dokazal skozi celotno življenje. Ko se na cirkus tekmi z Olimpijo ujeziš na sodnika, to marsikaj pove o človeku. Prepričan sem, da ne bo naredil napake, saj je zmagovalec. Zmagovalci lahko izgubijo, a napake delajo zelo redko.” Če ima Zahović o Mourinho zelo dobro mnenje, pa sam priznava, da je v svojem delovanju storil veliko napak, a obenem poudaril, da se je iz teh tudi marsičesa naučil: “Zagotovo sem iz vidika kadrovanja naredil kakšno napako. Brez napak ni uspeha, teh je bilo ogromno. Na koncu, ko potegneš črto, pa vidiš, da se iz napak nekaj naučiš. Glede na to, da je klub uspešen, so te dobrodošle.”

Foto: Jure Banfi
ZZ: “Mourinho je zmagovalec, ki le redko dela napake!” (Foto: Jure Banfi)

Pred koncem poletnega prestopnega roka bo tudi v moštvu državnih prvakov zgodila še kakšna kadrovska sprememba, a nekdanja reprezentančna desetica imen seveda ni želela izdati: “Dve okrepitvi sta že dogovorjeni, pričakujemo še največjo!” Kljub uvrstitvi med dvaintrideseterico najboljših evropskih klubov pa klub svoje filozofije ne bo spreminjal, saj bi to bilo preveč tvegano, bo pa v bodoče zagotovo lažje pri prodaji svojih draguljev: “Ne glede na velike uspehe nismo šli odstopali od trdega dela, discipline in vzgajanja mladih igralcev. Tako bo tudi naprej, kljub temu, da je na podlagi uspehov klub uspešen tudi na finančnem področju. To ne pomeni ničesar, tudi vnaprej je potrebno biti pripadnik kluba z enako vnemo ter ogromno delat. Sedaj igralcev ne rabimo več prodajati za kakršnokoli ceno. Nogometašem so se cene dvignile, zaradi česar je v pogajanjih precej lažje in smo zaradi tega bolj samozavestni, kar je zelo pomembno. Kar pa se tiče strategije kluba, pa ta ne more biti drugačna. Naše gospodarsko okolje je enostavno preskromno. Morebitno spremembo strategije in velike investicije pa bi lahko porušil že en sam poraz.”

“Vsi v klubu se trudimo, da bi to bila zgodba o uspehu. Preveč imamo radi klub in smo preveliki zanesenjaki, naredimo vse, da se zgodba iz preteklosti ne ponovi,” pa se je dotaknil dogodkov, ki so sledili po premiernemu igranju v Ligi prvakov, ter ob tem dejal, da je tudi takratno vodstvo klubu verjetno želelo le najboljše: “Zgodba ni enostavna. Sami imamo to srečo, da smo šli korak za korakom. Ljudem se je takrat zgodil uspeh in za sabo prinesel tudi vse ostalo, verjamem, da so želeli najboljše za klub. Sam ne verjamem teorijam, če se ti zgodi uspeh, se ti lahko pripeti tudi to, kar se je zgodilo njim. Sedaj smo šli korak za korakom, krvaveli smo za vsak evro in uspeh, zaradi česar mislim, da bomo to znali ceniti.”

Foto: Jure Banfi
ZZ: “Izgled zahodne tribune je velika žalost, za obnovo potrebna le dobra volja!” (Foto: Jure Banfi)

Ob koncu pogovora po žrebu je Zahović nekaj kritik usmeril tudi na občinsko oblast, saj zahodna tribuna Ljudskega vrta še vedno čaka na prepotrebno obnovo, a vsaj zaenkrat nič ne kaže na to, da bi lahko v kratkem doživela korenite spremembe. Denar po mnenju Zahovića ni ovira, manjka le dobre volje: “Zahodna tribuna je velika žalost in mislim, da tudi velika obveza župana, saj je stadion v lasti občine. Ni res, da ni denarja, ni dobre volje. Prepričan sem in želim si, da se bo dobra volja našla, saj je denar vedno, če je seveda tudi želja. Želim si, da se to prepozna. Ljubljana tega problema nima, ima odličnega župana.” In obenem poudarja, da klub, ki je bil ob uspehu s strani UEFA nagrajen z bogato finančno nagrado, tribune ne more obnoviti: “Klub stadiona ne more obnoviti, saj ni v naši lasti. To je tako, kot da bi prišli do mene in zahtevali, naj vam obnovim stanovanje. Stadion je občinski, občina pa skrbi za svoje občane in institucije, tako naj bi vsaj bilo. Prepričan sem, da bodo to enkrat spoznali tudi na naši občini, saj je tribuna že nevarna in predvsem zelo neugledna. To je ogledalo mesta in občine, ki bo sedaj šlo v Evropo, sam upam, da zadnjič!”

Odlični vezist, ki sicer v članski karieri ni nikoli nosil dresa vijoličastih, saj je zgodaj krenil na jug nekdanje skupne države, v beograjki Partizan, je že ob prihodu v klub, leta 2007, poudaril, da je Maribor institucija, tedanje besede pa so nogometaši v zadnjih letih že nekajkrat potrdili na igrišču, nazadnje v torek: “Maribor je bil vselej največja športna institucija v Sloveniji, še pred našim prihodom v klub. Ko igraš Ligo prvakov, si na zemljevidu. “

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Intervjuji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Tomić kljub sem težavam Olimpije ostaja optimist

Olimpijo v nedeljo čaka gostovanje v Domžalah, kar bo za Zmaje prva tekma po težavah s kor…