V reprezentančnem taboru odštevajo ure do jutrišnjega dvoboja s Škotsko, pri SNPortalu pa smo tekmovalni premor v državnem prvenstvu izkoristili za pogovor z Žigo Škoflekom. S šestimi zadetki prvi strelec Aluminija je spregovoril o uspešnem začetku pomladanskega dela prvenstva, se ozrl na svoje dosežke v dosedanjem in pogledal tudi proti prihajajočim obračunom, ko Kidričane čaka pet zaporednih tekem s tekmeci, ki se borijo za Evropo.


Štiri tekme in sedem točk. Ste zadovoljni s pomladanskim izkupičkom?
Jaz osebno sem zadovoljen z izkupičkom. Premagali smo Rudar in Radomlje, ki sta naša neposredna tekmeca. Predvsem v tekmi z Radomljami je bila zmaga izredno pomembna, saj smo se že skorajda izognili desetemu mestu.  V tekmi s Krškim smo sicer pričakovali več, ampak tudi točka ni slaba. Maribor pa je za nas bil premočan nasprotnik, ampak izkupiček sedmih točk je dober.

S sedmimi točkami ste v boj za obstanek vključili tudi Rudar. Tukaj je še Krško, koga bo, če tako rečemo, lažje izriniti na deveto mesto?

Mislim, da ima Rudar vseeno nekaj več kakovosti, tako da menim, da se bomo s Krškim borili za to rešilno osmo mesto. Za njimi zaostajamo samo za točko in tukaj se lahko vse spremeni že samo po medsebojni tekmi. Kljub temu bomo poizkušali dati na vseh prihajajočih tekmah maksimum in iztržiti čim večje število točk tudi proti favoritom. Na koncu upam na najbolje, menim pa, da smo zmožni obstati.

 

Med zimo ste doživeli tudi nekaj kadrovskih sprememb, kaj je spomladi najmočnejše orožje Aluminija?
Res je, doživeli smo spremembe in naredili tudi nekaj taktičnih sprememb v igri, ki nam po mojem mnenju ustrezajo. Dejal bi, da so naše najmočnejše orožje še vedno protinapadi, vendar pa se je v primerjavi z jesenskim delom sezone spomladi spremenilo to, da zabijamo gole in tako tudi lažje zmagujemo oziroma osvajamo točke.

Kot ste dejali že sami, se vam je spomladi odprlo tudi v napadu, kaj je ‘krivo’, da lažje dosegate zadetke?
Težko bi odgovoril, kaj se je spremenilo. Mislim, da smo v zaključkih akcij postali bolj zbrani, predvsem pa si  ustvarjamo tudi veliko število priložnosti in potem določene priložnosti skorajda ne morejo ostati brez zadetka.

Ste morda med zimskimi pripravami temu segmentu igre posvečali še kaj več pozornosti?
Med zimskimi pripravami smo se osredotočili tudi na napadalne akcije. Imamo določene uigrane akcije in pa avtomatizme, ki jih ponavljamo in utrjujemo iz treninga v trening ter jih seveda tudi izboljšujemo. Zaenkrat nam to prinaša rezultate.

Foto: Jure Banfi

Verjetno pa ima nekaj zaslug za lažje doseganje zadetkov tudi novi trener Grubor?
Da, res je. V glave nam je vcepil zmagovalno mentaliteto, česar nam sicer že prej ni manjkalo, ampak zdi se, da nas še bolj motivira. Še bolj delamo na samozavesti in motivaciji ter da krenemo v tekmo odločno in na vsaki tekmi verjamemo v našo zmago.

Ko opazujemo z roba igrišč, se zdi, da je trener Špehonja veliko dal na disciplino tako na kot izven igrišča. Trener Grubor je nekoliko bolj umirjen, tudi na igrišču pa vam pušča več svobode. Je to zgolj naše videnje?
Ne, bo kar držalo, kot ste dejali sami. Pri trenerju Špehonji smo veliko več delali v obrambi. Veliko bolj smo se osredotočali na obrambne akcije in na podlagi tega gradili tudi na protinapadih. Pri novem trenerju Gruborju pa imamo tudi v napadu več prostih rok. Poizkušamo igrati. Ne osredotočamo se zgolj na protinapade, ampak skušamo zadržati žogo v naših nogah in potem v fazi napada izpeljati nevarne akcije. Kot sem omenil že prej, veliko treniramo tudi določene avtomatizme in akcije ter skušamo to prenesti tudi v tekme.

Foto: Jure Banfi

S šestimi zadetki ste najboljši strelec Aluminija. Ste s svojim izkupičkom zadovoljni?
Sem zadovoljen, ampak morda sem v jesenskem delu sezone od sebe pričakoval še nekaj več, malce več borbenosti in teka. Med zimo sem skušal nadoknaditi tudi to področje in mislim, da sem v prvih štirih krogih to dobro izpeljal. Pričakujem pa še nekaj več zadetkov in pa predvsem asistenc.

Verjetno ste v najlepšem spominu ohranili zadetek v Ljudskem vrtu?
Res je, se strinjam. Gol v Ljudskem vrtu je bil zares nekaj posebnega, tudi zato, ker je šlo za prvoligaški prvenec.  Pred tako množico ljudi zabiti gol za vodstvo z 1:0, je res nek poseben dogodek in to je moj najljubši gol v jesenskem delu sezone.

V lanski sezoni ste, po skromnejšem jesenskem delu, eksplodirali spomladi. Lahko letos pričakujemo podobno zgodbo?
Upam, da bomo spet videli sliko, ki sem jo spomladi pokazal v drugi ligi. Veliko delam na tem, da bi bil čim bolj spočit in osredotočen na tekme in da bi potem kazal tudi dobre igre.

Spomladi ste mi pred kvalifikacijami dejali, da ste prerasli 2. SNL in da se želite preizkusiti v prvoligaški konkurenci. Kako danes gledate na krstno prvoligaško sezono?
Tako kot ste dejali, nekateri igralci smo v nekaj letih že prerasli drugo ligo in smo se želeli preizkusiti na prvoligaških igriščih. V začetku sezone sem imel nekaj smole s poškodbami, tekem nisem začenjal, ampak potem se je vse skupaj stopnjevalo, prišel sem v formo in igral veliko tekem, kar je za mene kot mladega igralca zelo pomembno. Da pridobivam izkušnje na tem nivoju, ki je zelo visok. Kot sem že dejal, sem od sebe jeseni pričakoval še več. Seveda sem dal vselej vse od sebe, kar je bilo takrat v moji moči, spomladi pa trudim in skušam vse še nadgraditi.

Foto: Jure Banfi

Po tekmah s tekmeci za sedmo in osmo mesto vas čaka zahteven spored. Domžale, Olimpija, Gorica, Koper, Celje so moštva, ki se borijo za Evropo. Kakšna so vaša pričakovanja prihajajočimi obveznostmi?
To bodo za nas zelo težke tekme. Predvsem ti naslednji dve, ki bosta odigrani v kratkem časovnem obdobju. Domžale in Olimpija se borita za vrh in Evropo. Od nas pričakujem, da se bomo maksimalno angažirali in motivirali, da bomo poizkusili presenetiti favorizirane nasprotnike. Kljub dejstvu, da gre za favorite, ne bomo vnaprej izobešali bele zastave. Upamo na kar se da veliko novih točk.

Verjetno pa bo skriti adut tudi neobremenjenost? V primerjavi z Domžalami in Olimpijo ste precej bolje začeli drugi del sezone.
Res je, mi v teh tekmah nimamo ničesar izgubiti. Na roko nam gre tudi to, da smo res dobro krenili v pomlad, medtem ko sta Olimpija in Domžale v nekakšnem krču in nadaljevanja sezone niso začeli najbolje. Kljub temu pa ostajajo v vlogi favorita. V prihajajoče tekme gremo povsem neobremenjeni, to so za nas tekme, na katerih moramo uživati in skušati presenetiti nasprotnika. Zakaj pa ne? Če smo presenetili že Maribor, zakaj ne bi tudi Domžal in Olimpije?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Krznar: “Vi ste mi naredili težavo”

Mariborčane čaka jutri v Ljudskem vrtu obračun z Bravom, ki je pred premorom remiziral z R…