Slovenski prvoligaši bodo pred reprezentančnim odmorom konec tedna odigrali tekme 13. kroga Prve lige Telekom Slovenije, štirje obračuni bodo v soboto, dve tekmi pa v nedeljo. Krog bosta na Areni Petrol v Celju odprla Celje in Luka Koper. Nato sledi zanimiv obračun Gorice in Zavrča. Goričani so po odličnem začetku nekoliko padli, saj so na zadnjih dveh tekmah iztržili le točko, doma so presenetljivo izgubili s Krko, z Domžalami pa remizirali, zato se bodo poskušali z zmago povzpeti po lestvici in zaustaviti neverjeten pohod Zavrčanov. Zmage in novih treh točk si pod vodstvom novih trenerjev močno želita tudi Domžale in Krka, saj bi Domžalčani v primeru zmage bližje priključku z vrhom, Dolenjci pa bi se z novimi točkami uspešno odlepili od dna lestvice in morebitnega izpada v drugo ligo. Triglav bo s pomočjo novega trenerja, starega znanca, Siniše Brkića poskušal preprečiti izpad v drugo ligo in doma presenetiti velenjski Rudar. Za konec pa bodo ljubitelji nogometa z večjim zanimanjem spremljali večni derbi med Mariborom in Olimpijo, saj je bil prvi večni derbi, ki bi moral biti na sporedu avgusta, odpovedan in prestavljen, termin pa še ni znan.


Pari 13. kroga Prve Lige Telekom Slovenije:
CELJE : LUKA KOPER (sobota ob 17:30)
GORICA : ZAVRČ (sobota ob 18:00)
DOMŽALE : KRKA (sobota ob 19:00)
TRIGLAV : RUDAR VELENJE (nedelja ob 15:00)
MARIBOR : OLIMPIJA (nedelja ob 17:00)

CELJE   LUKA KOPER
19 14 28 Medsebojne tekme (Z-N-P) 28 14 19
13 6 13 Domače tekme (Z-N-P) 15 8 6
6 8 15 Gostujoče tekme (Z-N-P) 13 6 13
6. apr 2013 (0:1) Zadnja zmaga 10. nov 2012 (0:1)
N-N-Z-P-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-N-P-Z-Z
22. sep 1996 (6:2) Najvišja zmaga 13. nov 2010 (7:3)
Miha Korošec, Benjamin Verbič, Tadej Žagar Knez Manjkajoči nogometaši Damir Hadžić, Matej Mavrič Rožič

Celjani so po vročem gostovanju v Velenju domov vrnili sklonjenih glav. Ker pa so na lestvici šele na 9. mestu, bo potrebno na omenjeni poraz čimprej pozabiti in iskati nove zmage in točke drugje. Lepo priložnost za morebitno zmago jim ponuja domači teren in celjski navijači, saj Celjani veliko bolje igrajo doma kot na gostovanjih, zato v domačem taboru z optimizmom pričakujejo obračun s Koprom. “Naše moštvo bo naredilo vse, da premaga Koper ter s tem popravi vtis iz Velenja in obenem na reprezentančni odmor odide vsaj malo bolj mirno. Želimo si lepega obiska in vzpodbude iz tribun,” je dejal Benjamin Verbič. Pot do zmage pa bo težka, saj bo moral trener Miloš Rus zaradi izključitve v Velenju tekmo spremljati s tribune. Manjkala bosta tudi najboljši igralec Benjamin Verbič in Miha Korošec, prvi zaradi rumenih kartonov, drugi pa zaradi rdečega proti Rudarju.

Koprčani v mesto ob Savinji prihajajo po veliki zmagi nad Mariborom, ki jo bodo prav gotovo poskušali z morebitno zmago nad Celjani nadgraditi in se še malce bolj približati vrhu lestvice. Po vseh težavah na začetku sezone, se je situacija v obalnem prvoligašu umirila, saj so se Koprčani uspešno dogovorili z upniki, poplačali del dolgov, v ekipo so se vrnili nekateri izkušeni igralci in podaljšani sodelovanje s pokroviteljem Luko Koper. Kanarčki so v zadnjem času v dobri formi, še najbolj pa izstopa razigrani Goran Galešič. Občasno se jim sicer še vedno pripeti slab dan, ki pa ga praviloma že na naslednji tekmi pozabijo z zmago. Gostujoči strateg Rodolfo Vanoli bo proti Celju znova razpolagal z močnejšim igralskim kadrom, v obrambni vrsti pa še vedno pogreša izkušena branilca Mateja Mavriča Rožiča in Damirja Hadžića. Po prestani kazni pa se v ekipo vračata v ekipo Miha Gregorič in Miroslav Ćovilo. Napadalec Dražen Pilčić je edini, ki še ni uspel prepričati italijanskega strokovnjaka na klopi Kopra.

Prva medsebojna tekma letošnje sezone se je na Bonifiki končala z izidom 1:1. Koprčani so imeli vodstvo v prvem polčasu, v drugem pa so zadeli še prečko in zapravili še nekaj priložnosti, Celjani pa pobudo in skoraj ves drugi polčas igralca več, a te prednosti niso stoodstotno izkoristili, zato se je tekma končala z neodločenim izidom.

GORICA   ZAVRČ
1 0 0 Medsebojne tekme (Z-N-P) 0 0 1
0 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 0 0 1
1 0 0 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 0
2. avgust 2013 (0:2) Zadnja zmaga
Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov
2. avgust 2013 (0:2) Najvišja zmaga
Alen Jogan Manjkajoči nogometaši Aleš Čeh

Goričani so na zadnjih dveh tekmah iztržili zgolj točko, saj so doma presenetljivo izgubili s Krko, v Domžalah so v prvem delu najprej vodili, potem pa v drugem popustili in dovolili domačinom, da so izenačili in prišli do točke. Ker pa so ekipe na vrhu lestvice zelo izenačene, so zaradi tega padli na 5. mesto. Gorica bi se s sobotno zmago Zavrčanom približala na zgolj dve točki zaostanka, tako da bo motiv pri belo-modrih zelo velik. Tega se dobro zavedajo tudi goriškem taboru in branilec Tine Kavčič povedal: ”Zavrč je odlična ekipa, ki pa je prvo tekmo proti nam odigrala nekoliko slabše. Menim, da lahko s podobno agresivno predstavo kot v Zavrču pridemo do novih treh točk.” Italijanski strateg Luigi Apolloni tokrat zaradi kazni ne bo mogel računati na Alena Jogana. V ekipo, v kateri velja huda konkurenca, pa se vrača Saša Aleksander Živec.

Novinec Zavrč velja za največje presenečenje v Prvi Ligi Telekom Slovenije. Če so na začetku sezone bili previdni pri napovedih, saj so najprej napovedovali obstanek v ligi, so po prestižni zmagi nad aktualnim prvakom Mariborom in domačo zmago nad Triglavom pričakovanja zrasli in se sedaj spogledujejo z mesti, ki vodijo na evropska tekmovanja. Zavrčani se zavedajo, da je sezona še dolga in na vrhu lestvice poteka hud boj med najmanj petimi ekipami, ne smemo pa še odpisati Domžal in Olimpije, zato so okrepili in v svoje vrste zvabili Reneja Miheliča. V primeru zmage bi bili zeleno-rumeni še naprej tesno za petami vodilnemu Mariboru, torej motivacije je več kot dovolj.

Na prvem medsebojnem dvoboju so se Goričani avgusta vrnili s štajerskega konca s tremi točkami v žepu, kar ni uspelo še nobenemu. Takrat so novince premagali z 2:0 in mu odčitali pravo nogometno lekcijo. Tedaj sta za vse tri točke zadela Welle Ndiaye ter Massimo Coda, ki je s šestimi zadetki in štirimi podajami tudi prvi strelec Prve lige.

DOMŽALE   KRKA
0 0 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 0
Zadnja zmaga 3. avgust 2013 (3:0)
P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z
Najvišja zmaga 3. avgust 2013 (3:0)
Tadej Rems, Marko Kovjenić, Draško Božović Manjkajoči nogometaši Mitja Brulc, Gregor Režonja

Domžalčani so pod vodstvom Luke Elsnerja na zadnjih treh tekmah osvojili sedem točk in ujeli stik z ekipami v zgornjem delu lestvice. Za obema vodilnima zaostajajo sedem točk, zato je za nekdanje dvakratne državne prvake zelo pomembno, da se v reprezentančni odmor podajo z zmago in lepim izhodiščem za nadaljevanje sezone, kajti v primeru poraza bi bili bližje boju za obstanek. Po poškodbi okreva le trojica nogometašev, Tadej Rems, Marko Kovjenić in Draško Božović, zato ima strokovno vodstvo znova na izbiro dolg spisek igralcev. Trener Luka Elsner, ki večjih sprememb v udarni enajsterici ne načrtuje, od igralcev zahteva stoodstotno osredotočenost in drastično zmanjšanje osnovnih napak, ki so jih delali na zadnjih tekmah. Formo svojih igralcev pa je med tednom preveril tudi na prijateljski tekmi z italijanskim Udinesejem, ki se je končala z minimalno zmago Italijanov.

Krka je na začetku prejšnjega tedna odslovila trenerja Borivoja Lučića, trenutno pa ga začasno na klopi nadomešča nekdanji nogometaš Domžal Aleksander Bracović. Ta je poskrbel za pravi preporod ekipe, saj so Novomeščani na zadnjih treh tekmah osvojili kar sedem točk in se iz dna lestvice povzpeli na 8. mesto. Najprej so v gosteh premagali Gorico in na Portovalu je nepričakovano pokleknila tudi ljubljanska Olimpija ter v gosteh remizirali z velenjskim Rudarjem. Začasni trener Bracović žal ne bo mogel računati na poškodovana Mitjo Brulca in Tadeja Remsa. V primeru zmage bi se Dolenjci pred reprezentančnim odmorom utrdili na varnem 8. mestu.

Ker pa so na prvi medsebojni tekmi Domžalčani pod vodstvom nekdanjega trenerja Stevana Mojsilovića visoko s 3:0 izgubili v Novem mestu, zato imajo Domžalčani s farmacevti še neporavnane avgustovske račune.

Za konec naj omenimo lepo gesto Domžal – sobotna tekma bo imela tudi dobrodelen značaj, saj bo NK Domžale celoten izkupiček prodanih vstopnic podaril Urbanu Gorjancu, mlademu košarkarju iz Domžal, ki trpi za Marfanovim sindromom in trenutno v južnokorejskem Seulu okreva po uspešno opravljeni operaciji, zato vabijo vse ljubitelje nogometa na ogled prvenstvene tekme.

TRIGLAV   RUDAR VELENJE
3 3 13 Medsebojne tekme (Z-N-P) 13 3 3
2 2 4 Domače tekme (Z-N-P) 9 1 1
1 1 9 Gostujoče tekme (Z-N-P) 4 2 2
17. marec 2013 (3:1) Zadnja zmaga 3. avgust 2013 (3:0)
P-Z-P-N-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P-Z-N-Z
24. april 2002 (1:4) Najvišja zmaga 23. julij 2011 (5:0)
Jalen Pokorn Manjkajoči nogometaši Aleš Jeseničnik, Almedin Muharemović, Rusmin Dedić

Triglavu v novi sezoni ne gre in ne gre, saj je z eno zmago, remijem in desetimi porazi s 4 točkami trdno zasidran na zadnjem mestu in za ubežniki zaostaja že velikih 7 točk.  Ti slabi rezultati so prisilili vodstvo v Kranju, da so ob začetku tedna zamenjali glavnega trenerja, mesto Dušana Kosiča je znova zasedel Siniša Brkič. Novi trener pa nima veliko časa, saj Gorenjce čaka ogorčen boj za obstanek, zato bo potrebno zmagovati in zbirati točke, kar pa ne bo lahko, saj v Kranj prihaja neugodni velenjski Rudar. “Težko bi napovedal potek nedeljskega srečanja, saj sem se komaj vrnil na mesto trenerja Triglava. Želim si zgolj podpore navijačev in lahko obljubim, da bodo naši nogometaši leteli po terenu ne glede na to, kako so pripravljeni in morda celo poškodovani,” meni gorenjski strokovnjak, ki je Triglav vodil že pred Kosičem. Novi strokovnjak obljublja spremembe v udarni postavi, saj si po njegovem mnenju dres s klubskim grbom zasluži le tisti, ki se dovolj poti že na treningih, zato si lahko obetamo nekatere spremembe v prvi enajsterici.  Ob debiju Brkič ne bo mogel računati na usluge kapetana Jalna Pokorna, ki bo počival zaradi rumenih kartonov.

Tretjeuvrščeni velenjski Rudar je na zadnji tekmi proti Krki le remiziral in zapravil veliko priložnost, da bi se na vrhu točkovno izenačil z Mariborom in Zavrčem. Čeprav so v Kranju zamenjali trenerja, Velenjčani na podlagi statistike medsebojnih tekem, ki je močno na strani gostov knapov, saj so slavili na 13 obračunih, medtem ko so se trije zaključili z delitvijo točk, trikrat pa je zmagal Triglav, verjamejo v zmago in bodo vse naredili, da se domov vrnejo s tremi točkami. “V Kranju si želimo ponoviti dobro predstavo iz zadnje tekme, le da moramo dodati še kakšen zadetek. Kot vedno, se bomo držali naših zastavljenih ciljev ter poskušali z organizirano igro priti do nove prvenstvene zmage,” je o pričakovanjih pred tekmo spregovoril trener Jernej Javornik, ki pa žal ne bo mogel računati na poškodovanega Aleša Jeseničnika, Rusmina Dedića in Almedina Muharemovića, po prestani kazni se v ekipo vrača Leon Črnčič.

Prvo medsebojno srečanje v novi sezoni so v Velenju s tremi zadetki zanesljivo dobili velenjski knapi, med strelce se je vpisal Podlogar, dva zadetka pa je zabil Mate Eterović. Čeprav slednji na zadnjih šestih tekmah ni zatresel mreže nasprotnikov, bo branilcem Triglava povzročal največ težav, saj je v kazenskem prostoru nezaustavljiv, nevarni pa so tudi njegovi streli iz razdalje.

MARIBOR   OLIMPIJA
8 7 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 7 8
5 3 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 4 3
3 4 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 3 5
11. maj 2013 (2:1) Zadnja zmaga 28. avgust 2011 (4:1)
P-Z-P-N-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P-Z-N-Z
12. maj 2011 (3:2) Najvišja zmaga 28. avgust 2011 (4:1)
Dragan Topić Manjkajoči nogometaši Enis Đurković, Aleksander Šeliga, Blaž Božič

Pod vodstvom novega trenerja Anteja Čačića se je Maribor znašel v krizi. Kljub temu da so od samega začetka na prvem mestu, so na zadnjih petih tekmah zmagali le enkrat, v ligi Evropa pa so doma doživeli visok poraz, z 2:5 je bil boljši Rubin iz Kazana. Nezadovoljstvo ekipe in zadnji poraz s Koprčani pa je dokončno s trenerskega položaja odnesel hrvaškega strokovnjaka, zamenjal ga je njegov soimenjak, nekdanji Milaničev pomočnik, Ante Šimundža, ki je v Wiganu debitiral s porazom. Novi trener ne bo imel lahkega dela, v slačilnici vlada slabo vzdušje in igralcem bo potrebno povrniti zmagovalno miselnost, Nejc Potokar in Nusmir Fajić sta kaznovana zaradi kršenja klubskega kodeksa, vse to pa so s pridom izkoristili tekmeci, ki so nadoknadili zaostanek in ujeli prvaka na prvem mestu. Mariborčani imajo zato lepo priložnost, da z zmago na večnem derbiju pomirijo navijače in se vrnejo na pot zmagoslavja. Tradicija je na strani prvakov, saj vijoličasti proti Olimpiji niso izgubili že sedem zaporednih tekem, medtem ko si v Ljudskem vrtu sploh še niso privoščili poraza z zeleno-belimi. Derbiji med Mariborom in Olimpijo so v zadnjem obdobju nabiti tudi s čustvi, saj so zadnji štirje derbiji vselej postregli z rdečim kartonom in izključitvijo.

Ljubljanska Olimpija je z dvema zmagama in štirimi porazi na zadnjih šestih prvenstvenih tekmah daleč od napovedanega boja za državnega prvaka, saj so na skromnem 7. mestu. Zadnji poraz s novomeško Krko je pošteno zamajal stolčka Andreja Razdrha, mediji so napovedovali njegovo menjavo, vendar pa mladi ljubljanski strokovnjak še vedno uživa močno zaupanje vodilnih pri ljubljanski Olimpiji. Zeleno-beli bi v primeru zmage na večnem derbiju podaljšali krizo v Mariboru in se povzpeli na sredino lestvice. V nasprotnem primeru pa bi poraz pomenil veliko razočaranje. Ljubljančani imajo še vedno veliko težav s poškodbami, zato v tem času niso počivali in se po Marku Vukčeviću, Milanu Andjelkoviču in Nikoli Nikeziću okrepili še s Tadejem Apatičem in izkušenim Aleksandrom Radosavljevićem, ki bosta imela pravico nastopa že na nedeljskem obračunu.

Večni derbi je bil na sporedu že na začetku nove sezone. Maribor je pod vodstvom hrvaškega trenerja Anteja Čačića v superpokalu prepričljivo zmagal s 3:0 in Olimpijo spustil na realna tla. Prvi večni derbi v prvenstvu, ki bi mogel biti na sporedu avgusta v Ljubljani, je bil zaradi sodelovanja obeh ekip v evropskih tekmovanjih odpovedan in prestavljen, termin pa še ni znan.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

NZS podaljšala poletni prestopni rok

Na seji izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije (NZS) je bilo kar nekaj novosti in zani…