Koprčani in Velenjčani danes z uvodnima tekmama prvega kroga kvalifikacij Evropske lige odpirajo sezono 2014/15. Nogometaši Luke Koper se bodo v črnogorskem Nikšiću pomerili z domačim Čelikom, Rudar pa bo na celjski Areni Petrol gostil albanski Laçi. V obeh taborih so pred obračunoma previdni…


Kanarčke v vročem Nikšiću ne čaka nič kaj lahka naloga, saj se je živo srebro včeraj povzpelo nad 30 stopinj Celzija, danes pa naj bi bilo vreme znosnejše, tekma se prične ob 17:30, prenašala pa jo bo nacionalna televizija Črne gore. Varovanci trenerja Rodolfa Vanolija so se po pristanku v Podgorici odpravili v Nikšić, zvečer pa so opravili lažji trening na Stadionu kraj Bistrice, kjer svoje tekme sicer gosti mestni tekmec Čelika Sutjeska. Pričakovanja pred odhodom na brniško letališče je za spletno stran koprskega kluba razkril kapetan Ivica Guberac, ki si želi ugodnega izhodišča pred povratnim obračunom: “Vsi si želimo, da bi že v prvi tekmi pokazali kaj znamo in da bi si pred povratno tekmo priigrali prednost. Vemo, da Nikšičani tekme začenjajo zelo ofenzivno, zato bomo morali biti od prvega sodnikovega žvižga zelo previdni in se boriti po celem igrišču.”

Foto: Jure Banfi
Mladi val, z Mitjo Lotričem na čelu, ima za sabo dobre priprave. (Foto: Jure Banfi)

“Z mislimi smo povsem osredotočeni na jutrišnjo tekmo. Fantje so leto dni garali za to, da bi lahko zaigrali v “Evropi” in verjemite mi, da bodo storili vse, da bi si že v Nikšiču priigrali ugodno izhodišče pred povratno tekmo, ki bo prihodnji četrtek na Bonifiki,” je pred odhodom dejal trener Rodolfo Vanoli, ki je v Črno goro popeljal dvajseterico nogometašev. Daniel Bradaschia, ki iz Italije še ni prejel vse zahtevane dokumentacije. Italijanskemu strategu na klopi Kopra je pritrdil tudi pomočnik Alen Ščulac, ki je analiziral igro nasprotnika. “Igrajo sistem 4-2-3-1, z enim nogometašem v konici napada. Večjih sprememb v njihovi taktični postavitvi ne pričakujemo.”

Foto: Nicky Kristl
Rudar je v Evropi doslej odigral šestnajst tekem, Koper še šest več. (Foto: Nicky Kristl)

Podobno kot Čelik, tudi nogometaši Rudarja domačega srečanje, le-to se prične ob 20. uri, ne bodo odigrali na domačem igrišču, saj je Stadion ob Jezeru zaseden, knapi pa so začasno zatočišče poiskali na celjski Areni Petrol, ki je vsaj v obračunih s Celjem za Velenjčane v zadnjem času srečno prizorišče, saj se je zadnjih sedem gostovanj v Celju končalo s štirimi zmagami in tremi remiji, Velenjčani pa na zmago upajo tudi tokrat, a Jernej Javornik, mladi strateg Velenjčanov vseeno ostaja previden: “Pričakujemo pozitiven rezultat, čaka pa nas zahtevna tekma!”

Z Javornikom se je strinjal tudi njegov pomočnik Spasoje Bulajić, ki je za spletno stran kluba povedal sledeče: “Zavedamo se, da lahko ugoden rezultat dosežemo zgolj z odgovorno in disciplinirano igro. Potrebna bo maksimalna koncentracija, v tem kratkem času in spremembam navkljub želimo pokazati, da smo na dobri poti, da tudi v Evropi dosežemo ugoden rezultat.”

Foto: Ana Kos
Ivan Firer bo ob Mateju Eteroviću glavno orožje velenjskega napada. (Foto: Ana Kos)

Javornik bo imel glede na minulo sezono na voljo kar močno pomlajeno zasedbo, saj so moštvo zapustili Rajko Rotman (Istanbul BB), Matej Podlogar (Domžale) in Christian Bubalović (Kapfenberg), poškodovana sta branilca Aleš Jeseničnik in David Kašnik, medtem ko izkušeni Dalibor Radujko zaradi izključitve na obračunu Tromsa in Olimpije na prvi tekmi nima pravice nastopa, zaradi česar bodo morali izkušenejši Matjaž Rozman, Ivan Knezović, Nemanja Stjepanović, Ivan Firer in Mate Eterović na svoja pleča prevzeti še več odgovornosti. Izkušeni dalmatinski napadalec, ki je v evropskih tekmovanjih odigral devet tekem, en nastop več je zbral Radujko, si želi dobrega dneva: “Upam, da bomo pravi. Le z borbeno igro in maksimalnim pristopom se lahko nadejamo pozitivnega rezultata!”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Vijoličasti s kar petimi goli v dvajsetih minutah odpravili Lokomotivo

Pripravljalno tekmo so pred nadaljevanjem prvenstva odigrali tudi nogometaši Maribora. Var…