Težavam na Obali še ni konca. Po javni izjavi navijaške skupine Tifori Koper 1987, ki so razočarani nad dogajanjem v klubu in okrog njega ter napovedali bojkot tekem, so se zganili tudi v Kopru in navijačem podali svojo izjavo, kjer lahko zasledimo razočaranje kluba nad navijaško sceno v Kopru.


Celotni odgovor FC Koper  si lahko preberete v nadaljevanju članka:

“Ne milijoni, preselili so se navijači
Odgovor navijaški skupini Tifozi 1987

Nogomet velja za najbolj priljubljeno športno disciplino na svetu. Ta igra ima nenavadno moč, da skorajda tudi žogobrcarsko anemične prebivalce zemeljske oble, spreobrne v goreče navijače. Te naj bi krasila privrženost ljubljeni ekipi, bodisi domači ali tuji, predvsem pa ‘zvestoba do roba’, kot se glasi popularni moto ene od slovenskih pivskih znamk. A v Kopru je že dolgo časa povsem drugače. V Kopru navijaštva že dolga leta, v obliki, ki jo običajno najbolj krasi, ne poznamo.

Tifozi so bili nekdaj ponos Kopra in celotne obale. Starejši ljubitelji nogometa ( pa ne le oni ) še pomnijo epske nogometne dvoboje na Bonifiki, med katerimi je tisti z Olimpijo, leta 1987 privabil okrog deset tisoč privržencev rumeno modrih. Ti so tedaj navijali za “svoje” v dobrem in slabem. Na tisoče jih je bilo tedaj. In kje so sedaj ? Ni jih več. Eno na Bonifiko domnevno ne zahajajo več zaradi “Bačke”, drugi zaradi pomanjkanja domačih nogometašev (?), tretji zaradi “čudnih” ljudi, ki krožijo okrog kluba in se na njegov račun okoriščajo. “Nekateri se na račun kluba okoriščajo “.

Če bi ta trditev držala, bi morali poprej zagotoviti nekaj drugih predpostavk. Klub, kot nekakšen subjekt, bi moral imeti zagotovljene redne finančne prilive in takšen ‘budžet’, ki bi omogočal nemoteno delovanje , izplačevanje plač, nagrad in plačevanje tekočih in drugih stroškov. A to drži ? Ne. Klub je subjekt, ki v štartu nima zagotovljenega financiranja. Tega morajo zagotoviti ljudje, ki v klub “načelno” vstopijo z dobrimi nameni in voljo, do dela v takšnih društvih. Ti ljudje si nato izberejo sodelavce, ki bodisi zastonj (takšnih praktično ni več) ali proti plačilu izvajajo programe, ki so si jih ljudje, ki so zagotovili financiranje v skladu s poslanstvom in cilji kluba, zamislili.

V Kopru in na obali na sploh, ljudi, ki bi bili pripravljeni zagotoviti takšne pogoje za delo danes praktično ni več. Govorimo lahko o zanesenjakih. Takšen je bil tudi Cimosov Franc Kraševec, a se je “rokometna” zgodba zaradi številnih razlogov (ne bomo jih iskali) slabo končala. Tudi vaterpolo je imel svoje zanesenjake in košarka tudi, a jih praktično ni več. V FC Luki Kopru je takšen človek Ante Guberac, ki je bil poleg Luke Koper v zadnjih letih edini stalni podpornik koprskega nogometa v dobrem in slabem brez kakšne družbene odgovornosti ali drugih kvazi izgovorov.

Luki Kopru gre velika zahvala za to, da ima danes največji obalni športni kolektiv, odlično organizirano mladinsko šolo in zelo dobre rezultate v članski konkurenci. V zadnjih štirih letih so bili “kanarčki” prvaki, enkrat tretji in dvakrat četrti. Obisk njihovih tekem pa je bil na ravni zadnje uvrščenih slovenskih prvoligašev.

Navijaška skupina Tifozi se pri tem zagotovo ni prekosila. V povprečju se jih je na tekmah zbiralo ducat ali dva, na derbijih morda tja do petdeset. Na tekmah kadetske in mladinske ekipe jih sploh ni bilo, čeprav večkrat poudarjajo, kako radi imajo koprske upe. 

V pismu, ki so ga danes naslovili na vse pomembnejše slovenske medije, se sprašujejo, kam so poniknili ‘vsi milijoni od Luke Koper in prodaje nogometašev’. Ob tem pa pozabljajo, da klubski pogon, v katerem je okrog 350 nogometašev, trenerjev in drugih sodelavcev, tudi nekaj stane. Znano je, da se je letni proračun FC Luke Kopra doslej vrtel okrog 1.200.000 do 1.300.00 evrov. Največji pokrovitelj je zagotavljal zgolj tretjino tega zneska, ostalo je bilo potrebno zagotoviti drugod. Z naslova prodaje igralcev (vseh skupaj), ne bi pokrili niti ene same sezone, zatorej je jasno, da do okoriščanja ali izčrpavanja pri poslovanju v FC Luki Kopru ne more priti.

‘Kam so se preselili milijoni’,  sprašujejo Tifozi ? Kateri, čigavi milijoni, dragi Tifozi ? Slovenski nogomet (razen v primeru Maribora) še ne prinaša milijonskih zaslužkov in še naprej temelji na zanesenjakih, kot sta Ante Guberac in Izet Rastoder (mecen NK OLIMPIJE), ki so pripravljeni žrtvovati lasten čas in denar za razvedrilo drugih. Ko to ni več razvedrilo, temveč postane poligon obračunavanj, predvsem osebnih, entuzijazma ni več.

Koprski navijači so ga izgubili že davno tega in se preselili neznano kam. Morda skupaj s tistimi milijoni, ki jih nekateri omenjajo. Morebiti je res napočil čas, da se umaknejo drugim, manj obremenjenim s preteklostjo, ki bodo na noge postavili novo navijaško skupino, ki bo svojemu klubu stala ob strani v dobrem in slabem.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

NZS podaljšala poletni prestopni rok

Na seji izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije (NZS) je bilo kar nekaj novosti in zani…