Še drugo leto zapored bodo slovenski ljubitelji nogometa na delu lahko spremljali nogometaše iz daljnega severa Norveške. Tromsø, ki je lani s skupnim izidom 1:0 iz evropskih tekmovanj izločil ljubljansko Olimpijo, bo tokrat gostoval v 80 kilometrov oddaljenem Celju, kjer jih čaka mlado moštvo pod taktirko Miloša Rusa. Norvežani v tem dvoboju veljajo za velike favorite.


Tromsø je bil ustanovljen septembra 1920 in v svoji 92-letni zgodovini še ni bil norveški državni prvak. Najbližje temu so bili v letih 1990 in 2011, ko so v prvenstvu osvojili drugo mesto. V letih 1986 in 1996 so osvojili svoji edini lovoriki, in sicer so bili zmagovalci pokala. Lani so v državnem prvenstvu končali na četrtem mestu in bili finalisti pokalnega tekmovanja, v katerem pa so presenetljivo izgubili proti drugoligašu Høddu. Klubu, ki leži v arktičnem krogu, v tej sezoni ne kaže najbolje, saj po 13. odigranih krogih državnega prvenstva zaseda šele sedmo mesto ob osvojenih 19. točkah, v pokalnem tekmovanju pa jih je pred dnevi v četrtem krogu z izidom 2:1 izločil norveški velikan Rosenborg. Tromsø se je v letošnje kvalifikacije za Evropsko ligo uvrstil kot najbolje ocenjeni klub v točkovanju za fair play.

Čeprav se klub, ki prihaja iz istoimenskega mesta počasi bliža stoletnici delovanja, je v vsej svoji zgodovini nastopal le osem sezon med evropsko konkurenco. Največji uspeh so doživeli v sezoni 2005/06, ko so se v Pokalu Uefa uvrstili v skupinski del tekmovanja. Takrat so v kvalifikacijah premagali danski Esbjerg in turški Galatasaray, v skupinskem delu pa igrali proti Strasburgu, Romi, Baslu in Crveni Zvezdi proti kateri so dosegli tudi svojo edino zmago, vendar kljub temu končali na zadnjem mestu s tremi točkami. V lanski sezoni so v Evropski ligi igrali odlično in prilezli vse do zadnjega kroga kvalifikacij. Po že omenjenem napredovanju proti Olimpiji so v naslednjem krogu presenetljivo izločili ukrajinski Metalurg in tik pred skupinskim delom morali priznati premoč beograjskemu Partizanu, ki se je naprej uvrstil s skupnim rezultatom 3:3 in z več doseženimi goli v gosteh.

Norvežani bodo svojo prvo tekmo proti Celju odigrali na Areni Petrol, in sicer v četrtek 4. julija. Povratno srečanje bo na severu Norveške odigrano teden dni kasneje. Tromsø svoje tekme igra na Alfheim stadionu, ki ima kapaciteto nekaj manj kot 7.000 sedežev.

“Sam osebno nisem imel posebnih želja, saj zelo natančno vemo v kateri kakovnostni razred spadamo. Lahko bi dobili lažjega nasprotnika in pa tudi težjega. Skandinavski nogomet do sedaj našim moštvom tako na klubski kot na reprezentančni ravni ni ustrezal. Sam pa se takšnega izziva veselim in verjamem, da bodo moji igralci naredili vse, da ta trend negativnih rezultatov s skandinavskimi moštvi obrnili navzgor”, je za uradno spletno stran celjskega kluba povedal njihov strateg Miloš Rus.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Timi Max Elšnik tarča Genoe

Kapetan Olimpije, Timi Max Elšnik je bil že pred leti tik pred prestopom v Sampdorio. Eden…