Danes Mariborčane čaka nov test v evropskih tekmovanjih, po sedmih letih se bodo vijoličasti ponovno udarili s škotsko ekipo Rangers, ki jo vodi nekdanji angleški reprezentant Steven Gerrard. Dvoboj na stadionu Ibrox bo kot vse kaže razprodan.


“O Mariboru vem zelo veliko. V prejšnji sezoni sem si ogledal obe njihovi tekmi proti Liverpoolu in tako imel dobro priložnost si jih ogledati od blizu. Vem, da so od takrat naredili nekaj manjših sprememb v moštvu. Tudi včeraj sem si pogledal nekaj njihovih posnetkov s tekem. So dobra ekipa z izkušnjami iz lige prvakov. Verjamem, da se počutijo zelo samozavestne, tudi med vikendom so v ligi visoko zmagali. Mislim, da prihajajo na Ibrox v za njih dobrem trenutku, v dobri formi in za nas bo zelo težko,” je na novinarski konferenci pred tekmo razmišljal 38-letni Anglež.

Gerrad je ranjenega škotskega velikana prevzel junija letos in z modrimi na uradnih tekmah še ne pozna poraza, doslej je na petih tekmah njegovo moštvo zmagalo dvakrat. Ekipa, ki se pobira po finančnih težavah, ki jih je leta 2011 načel tudi nenadejan izpad iz Evrope ravno proti Mariboru, je v prejšnji sezoni prvič po šestih letih ponovno zaigrala na evropskem prizorišču in izpadla že takoj na prvi stopnički v kvalifikacijah, ko je usoden bil luksemburški Progres, kar mnogi poznavalci označujejo kot enega večjih porazov v zgodovini kluba. Na vprašanje ali v ekipi tudi zaradi tega čutijo kaj več pritiska za dober rezultat v letošnji sezoni Gerrard odgovarja: “Mislim, da je največ pritiska na nas bilo na prvi tekmi, ko smo izvlekli Škupi. Pri nekaterih posameznikih v moštvu je bilo mogoče opaziti neko mentalno blokado v glavi, verjetno so še vedno imeli v mislih dogodke iz prejšnje sezone. Lani me seveda ni bilo zraven, ko je ekipa izpadla, ampak pomagalo nam je, da imamo v ekipi letos nekaj novih igralcev. Ti igralci so nam zelo pomagali in dobili smo veliko na samozavesti, potem ko smo premagali Škupi in nato še Osijek. Ekipa je v dobrem položaju, počutimo se samozavestne in rastemo iz tekme v tekmo.”

Škoti so se nazadnje v skupinski del katerega od evropskih tekmovanj uvrstili v sezoni 2010/11, ko so igrali v ligi prvakov in se po osvojitvi tretjega mesta v skupinskem delu nato preselili v zaključne boje evropske lige, kjer so tekmovanje končali v osmini finala. Tudi zato Gerrard niti najmanj ne dvomi kaj bi klubu prineslo napredovanje proti Mariboru in morebiti tudi v skupinski del: “Bilo bi odlično za vse, ki so povezani s klubom, zagotovo pa za navijače. Da bi lahko spremljali evropski nogomet veliko dlje kot od kvalifikacij bi bilo zares odlično, ampak sedaj se moramo prvo osredotočiti na Maribor. Zelo nevarno je lahko, če bi začeli razmišljati za naprej. Imamo velik test pred nami, zelo spoštujemo njihovega trenerja in ekipo ter izziv, ki je pred nami. Moje sporočilo igralcem je, da se osredotočimo na četrtek zvečer in da prvo poizkušamo tam narediti dober rezultat.”

 

Rangers in Maribor se bodo v evropskih tekmovanjih srečali že tretjič. Doslej sta obe ekipi napredovali po enkrat, leta 2001 so v kvalifikacijah za ligo prvakov bili boljši Škoti, natanko deset let kasneje pa so se v kvalifikacijah za evropsko ligo napredovanja veselili vijoličasti.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

NZS odgovarja na očitke Guberca. Je Maribor res zaobšel pravila?

Veliko prahu je dvignila informacija Ekipe, ki je pisala, da naj bi Maribor ponudil stimul…