Sobotni derbi med Mariborom in Olimpijo bo jubilejni 40. dvoboj obeh tekmecev v prvi ligi oziroma 52. po vrsti, ob upoštevanju tekem odigranih v pokalu in superpokalu. Statistika medsebojnih dvobojev je izrazito na strani vijoličastih.


Prva tekma obeh klubov je bila na sporedu 24. oktobra 2007 ko so Ljubljančani, takrat še z imenom Olimpija Bežigrad, v četrtfinalu slovenskega pokala gostovali v Ljudskem vrtu in izgubili z rezultatom 3:1. Skupno sta kluba v pokalnem tekmovanju doslej odigrala deset tekem, v katerih so Mariborčani zmagali štirikrat, trikrat so bili uspešnejši Ljubljančani, trikrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca. Maribor si je v šestih pokalnih dvobojih napredovanje priigral štirikrat, dvakrat pa se je napredovanja veselila Olimpija. Vrhunec bo prav gotovo letošnji 30. maj, ko se bosta kluba srečala v velikem finalu na stadionu Z’dežele v Celju.

Šele v sezoni 2009/10 sta se kluba srečala v prvoligaški konkurenci, potem ko so si Ljubljančani nastopanje med elito zagotovili prvič, kot zmagovalci 2. SNL sezono poprej. Doslej se je Maribor veselil zmage osemnajstkrat, šestnajstkrat sta se ekipi razšli brez zmagovalca in samo petkrat so se treh točk veselili v taboru Olimpije. Sobotni dvoboj bo 20. v Ljudskem vrtu, doslej pa so Mariborčani zmagali desetkrat, šestkrat ni bilo zmagovalca, trikrat je zmaga romala v Ljubljano. Zadnja dva dvoboja v Ljudskem vrtu sta pripadla Olimpiji.

Kluba sta se dvakrat pomerila tudi v trenutno neaktivnem superpokalu, v katerem so se trofeje v obeh primerih veselili Mariborčani.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Ibričić: Bilo je prelepo

V oddaji Skozi rumena očala je gostil tudi Senijad Ibričić, ki bo v novi sezoni opravljal …