Na komisiji NZS za Pravila igre so sprejeli nekaj sprememb glede disciplinskih ukrepov, ko bo igralec napravil prekršek igre z roko pri strelu na vrata. Navodila UEFE bodo tako prinesla manjše število kartonov v teh primerih.


Do zdaj je igralec, ki ga je žoga pri strelu nasprotnika zadela v roko porumenel, prav tako pri takšnem preprečevanju obetavnega napada. Take situacije naj bi bilo težko jasno ločiti na obetavne in manj obetavne, posledice pa so kdaj pa kdaj tudi prestroge, ko igralec očitno nenamerno igra z roko in je kot nato izključen, ker je bil prej že opomnjen. Zato so se na komisiji odločili, da v takih primerih igralec nebo več kaznovane, ne glede na to ali je bil prekršek storjen v ali zunaj kazenskega prostora.

Igralec bo rumeni karton prejel le še v naslednjih dveh primerih, ko bo igralec z očitno namero in nešporten način posredoval z roko in tako ustavil obetaven napad ter pri preprečitvi podaje do napadalčevega soigralca in tako preprečitev obetavnega napada. Ko bo igralec na tak način zaustavil čisto priložnost za doseganje zadetka, pa bo še vedno izključen.

Kaj to pomeni v praksi? Spomnimo na prvi večni derbi Josipa Iličića, ko je bil izključen, ko ga je žoga zadela v roko pri posredovanju v živem zidu. V tem primeru bi bil po novem dosojen zgolj kazenski udarec, Iličić pa bi ostal na igrišču.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Matija Maver
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Ljubljanski derbi znova navdušil!

V zgodnje-popoldanskem terminu je v Prvi ligi Telemach na Žaku potekal ljubljanski derbi m…