Srečanje 27. kroga med Koprom in Celjem je dobilo svoj epilog na sedežu NZS potem, ko je Disciplinski sodnik Simon Jeglič izrekel kazen klubu in kapetanu “kanarčkov” Ivici Gubercu. Odločitev o dodatni kazni prepovedi igranja na treh tekmah za Guberca je najmanj čudna in predvsem sporna, saj jo je igralec prejel zaradi prestrogo dosojenega rdečega kartona oz. zaradi napake glavnega sodnika Nejca Kajtazovića.


Pred dobrim tednom dni je Bonifika gostila zanimiv dvoboj med Koprom in Celjem, ki so ga na koncu nekoliko presenetljivo dobili gostje (0:1). Bolj kot sam rezultat pa je srečanje zaznamovalo sojenje glavnega sodnika Kajtazovića, ki je z nekaterimi odločitvami oškodoval predvsem domače moštvo. Najbolj sporna odločitev je bila tista o direktnem rdečem kartonu za domačega kapetana v 38. minuti prvega polčasa. Takrat se je Guberac spustil v dvoboj z gostujočim branilcem Markom Krajcerjem in med nespretnim preigravanjem izgubil ravnotežje ter padel. Med padcem je Krajcerja z roko lažje udaril v predel obraza in po tolmačenju glavnega sodnika, ki je bil blizu dogajanja, je to bil nameren udarec s komolcem (!), zaradi česar je Guberac prejel direktni rdeči karton in je pri neodločenem izidu predčasno moral zapustil zelenico (posnetek je mogoče videti na uradni spletni strani lige). Celjani so številčno prednost izkoristili in tako vknjižili pomembne tri točke ter prevzeli četrto mesto na lestvici in Koprčane še bolj oddaljili od mest, ki zagotavljajo igranje v evropskih pokalih.

Ne dvomimo, da se sodniške napake dogajajo in da so tudi v primeru te tekme bile le napake, ampak se ob tem sprašujemo kakšen je dejansko namen disciplinske komisije, ki je Guberca dodatno kaznovala za nekaj česar sploh ni storil? Povsem jasno je, da je bilo za pričakovat kakšno tekmo prepovedi že zavoljo dosojenega rdeča kartona, saj se v zgodovini slovenske lige še ni zgodilo, da bi disciplinska komisija naknadno popravila kakšno napačno odločitev sodnika in karton izbrisala (ali sodnika rigorozno kaznovala), vendar ni jasno zakaj si je igralec zaslužil kar tri tekme prepovedi. Toliko tekem ni dobil niti Jasmin Handanović, ki je pred enim mesecem na tekmi proti Olimpiji (1:1) prejel rdeči karton, zaradi namernega udarca.

Je na odločitev Simona Jegliča vplivalo tudi dogajanje po tekmi? Uradniki Kopra se bi naj po dvoboju v prostorih koprskega stadiona vedli nedostojno do mož v črnem in to je bil eden od razlogov zakaj je klub prejel še dodatno finančno kazen (1.500€). Dodatne težave naj bi sodniška četverka bojda imela ob vračanju domov, ko bi jih naj na avtocesti več deset kilometrov zasledovalo in zastrahovalo vozilo s koprsko registracijo. Za nameček pa je pred nekaj dnevi oče Ivice Guberca in mecen kluba Ante Guberac javno kritiziral celotno sodniško organizacijo in nogometno zvezo. Je stroga kazen treh tekem neigranja tudi maščevanje za (tokrat upravičeno) javno kritiziranje sodnikov? Povsem mogoče, vendar že zavoljo regularnosti domače lige upamo, da temu ni tako. Sicer pa so neredki primeri, ko so klubski funkcionarji na sončni strani Alp bili kaznovani, zaradi predolgega jezika. Predvsem ob kritiziranju sodnikov in njihovih odločitev. Slovenija je namreč ena izmed redkih evropskih držav, če ne edina, v kateri domača nogometna zveza in sodniška organizacija ne omogočajo polemik od delu nogometnih sodnikov in njihovih odločitev.

Tako v Sloveniji še vedno ni oddaje, ki bi bila namenjena izključno sodniškim odločitvam. To seveda ni presenečenje, saj pri nas sploh nimamo oddaje o sami prvi ligi! Navkljub temu pa bi lahko pri Nogometni zvezi Slovenije in Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije novinarjem vsaj omogočili, da bi sodniki bili primorani po tekmi pojasnjevati svoje odločitve, kot je praksa v nekaterih državah naše regije. Vsekakor bi s tem celotna liga pridobila še nekaj na že tako nizki kredibilnosti. K višini te zagotovo ne pripomore občasno nevključevanje spornih sodniških odločitev, ki jih uredniki uradne spletne strani lige včasih “pozabijo” vključiti med povzetke tekem.

Avtor: Rsobot

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domžalčani do pomembnih točk

Zaostali obračun 25. kroga državnega prvenstva med Domžalami in Koprom so dobili dvakratni…