Prva liga Telekom Slovenije se bo nadaljevala jutri, torej v soboto, ko bodo na sporedu štirje obračuni, zadnja tekma pa sledi v nedeljo. Triindvajseti krog bodo odprli v Celju, kjer bo mlada ekipa tamkajšnjega prvoligaša gostila Ljubljančane, ki bodo želeli potrditi zmago na večnem derbiju. Novinec Zavrč, ki ni najbolje pričel spomladanskega dela, saj je dvakrat izgubil, bo prvo spomladansko zmago iskal na težkem gostovanju v Domžalah. Derbi kroga pripada obračunu med Gorico in Rudarjem, kjer se bodo ob primeru zmage točke štele dvojno. Državni prvaki se bodo po bolečem porazu v Štožicah želeli čimprej vrniti na zmagovalno pot in se svojim navijačem v Ljudskem vrtu oddolžiti z zmago nad predzadnjo Krko. Krog pa se bo zaključil v nedeljo, ko bo zadnjeuvrščeni Triglav doma gostil drugouvrščeno ekipo iz Kopra.


Pari 23. kroga Prve lige Telekom Slovenije:
CELJE – OLIMPIJA (sobota ob 15:00)
DOMŽALE – ZAVRČ (sobota ob 16:30)
MARIBOR – KRKA (sobota ob 18:00)
GORICA – RUDAR VELENJE (sobota ob 20:05)
TRIGLAV KRANJ – LUKA KOPER (nedelja ob 15:00)

CELJE   OLIMPIJA
4 6 8 Medsebojne tekme (Z-N-P) 8 6 4
1 4 4 Domače tekme (Z-N-P) 4 2 3
3 2 4 Gostujoče tekme (Z-N-P) 4 4 1
19. oktober 2013 (0:3) Zadnja zmaga 10. avgust 2013 (2:3)
Z-P-N-P-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-Z-N-Z-Z
17. julij 2011 (0:3) Najvišja zmaga 12. september 2009 (4:2)
Marko Krajcer, Matic Žitko, Matej Centrih Manjkajoči nogometaši Enis Djurković, Rok Baskera, Dejan Djermanović, Matic Fink,

Mlada ekipa Celja se nahaja v rezultatski krizi, saj je na dveh spomladanskih tekmah zaradi individualnih napakah ostala brez točk in kot kaže Celjane v nadaljevanju čaka boj za obstanek. Varovanci Miloša Rusa, ki so še v lanski sezoni predstavljali eno prijetnejših presenečenj prvenstva, imajo precej težav z realizacijo ustvarjenih priložnosti. Z rožicami pa ni postlano niti celjski obrambi, ki je ob vseh težavah s poškodbami za tekmo z Ljubljančani ostala še brez kaznovanega Mateja Centriha. A s podobno zahtevno situacijo so se v celjskem taboru spopadali že v jesenskem delu sezone, ko so se iz težkega položaja izkopali prav z odmevno zmago proti Olimpiji v Stožicah in zajadrali v serijo treh zaporednih zmag.

Ljubljanska Olimpija je na večnem derbiju v praznih Stožicah presenetljivo z 2:0 premagala državne prvake. Zmaga v Stožicah je bila za zeleno-bele sicer pomembna iz psihološkega vidika, vendar ne zakriva rezultatsko slabe sezone, saj je Olimpija šele na sedmem mestu prvenstvene lestvice, zato bo poskušala zmago na večnem derbiju potrditi še v Celju, kjer bi se lahko z novimi tremi točkami nekoliko odkupili tudi navijačem. V nasprotnem primeru bo zadnja prvenstvena zmaga hitro romala v pozabo, Trener Olimpije Milorad Kosanović bo v soboto znova računal na Antonia Delameo Mlinarja in Bobana Jovića, ki se vračata po prestani kazni, disciplinski sodnik pa je na daljši prisilni počitek poslal Dejana Djermanovića, ki bo moral zaradi rdečega kartona izpustiti kar štiri tekme, in Matica Finka, medtem ko naj bi bil Andraž Šporar znova nared po poškodbi. Rok Baskera in Enis Djurković pa sta že pred tem zaradi poškodbe kolena sklenila z letošnjo sezono.

DOMŽALE   ZAVRČ
0 2 0 Medsebojne tekme (Z-N-P) 0 2 0
0 1 0 Domače tekme (Z-N-P) 0 1 0
0 1 0 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 1 0
Zadnja zmaga
N-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-N
Najvišja zmaga
Slobodan Vuk, Aladin Šišić, Nejc Skubic, Aleks Pihler Manjkajoči nogometaši Marko Roškar, Sandi Čeh

Domžalčani so odlično krenili v spomladanski del sezone, saj so na dveh gostovanjih osvojili štiri prvenstvene točke, Čeprav so jeseni končali na skromnem šestem mestu, so v taboru Domžal optimistično zrejo v pomlad, še niso obupali v lovu za evropskimi pokali. Domači strateg Luka Elsner bo za sobotno preizkušnjo močnejši za branilca Darka Zeca, ki je odslužil kazen zaradi kartonov, medtem ko bodo omenjeno tekmo primorani izpustiti poškodovani Slobodan Vuk, Aladin Šišić, Nejc Skubic in Aleks Pihler. Čeprav v mesto ob Kamniški Bistrici prihaja Zavrč, najprijetnejše presenečenje jesenskega dela, ki jo tokraz slabo krenil v pomlad, bodo Domžalčani proti Zavrču krenili na zmago, saj bi v nasprotnem primeru lahko zaostajali za ubežniki velikih deset točk. Domžale so poleg Gorice edina ekipa, ki se lahko pohvali z neporaženostjo proti Zavrču, a po drugi strani tudi ena redkih ekip, ki Haložanov še ni uspela premagati. Tokratno tekmo bodo Domžale popestrile tudi z dodatnim programom pred tekmo in med polčasom. Gledalci bodo lahko ob odmoru sodelovali v nagradni igri, ki jo klub pripravlja skupaj s SPC Škoda Škerjanec, predstavili pa se bosta tudi selekciji do 9 in 11 let, ki sta osvojili naslov prvaka v Zimski ligi. Po tekmi se bo v klubskem NK Baru na velikem zaslonu predvajala najodmevnejša tekma Domžal v evropskih pokalih,ko so Domžale premagale Stuttgart.

Haložani so v spomladanski del sezone krenili z dvema porazoma, ki sta jih prikovala na peto mesto prvenstvene lestvice. Poraz v Kranju je bil usoden za trenerja Viktorja Trenevskega, šok terapija po menjavi trenerja pa je bila neuspešna tudi proti Gorici, zato bodo v Zavrču prvo pomladansko zmago iskali na zahtevnem gostovanju v Domžalah, ki bi prinesla nov zagon za zaključno fazo prvenstva. V nasprotnem primeru pa bi tretji zaporedni poraz bržkone pomenil slovo od boja za evropske pokale. Novi trener Željko Orehovec je postavljen pred zahtevno nalogo, saj se zaveda, da si prvoligaška konkurenca spomladi niti slučajno ne bo več privoščila kakršnegakoli podcenjevanja do novincev, ki so v prvem delu sezoni na ta račun pridno zbirali točke. Hkrati se tudi zaveda, da njegove varovance čaka vse prej kot lahko naloga. Domžalčani so namreč vse prej kot tekmec, s katerim bi se dalo popravljati načeto samozavest, toda favoriti ne zmagujejo vedno in to kljub temu, da so odlično krenili v spomladanski del sezone. Po menjavi trenerja je po pričakovanju prišlo do nekaterih sprememb v ekipi, tokrat v zvezni vrsti, saj se po treh tekmah počitka vrača v kader Josip Golubar. Na stranskem tiru pa zaradi poškodbe še vedno ostajata Marko Roškar in kapetan Sandi Čeh.

MARIBOR   KRKA
3 3 0 Medsebojne tekme (Z-N-P) 0 3 3
2 1 0 Domače tekme (Z-N-P) 0 2 1
1 2 0 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 1 2
19. oktober 2013 (0:5) Zadnja zmaga 10. avgust 2013 (3:0)
Z- Z-N-N-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-P-N-N-N
19. oktober 2013 (0:5) Najvišja zmaga 10. avgust 2013 (3:0)
Arghus, Željko Filipović, Matic Črnic Manjkajoči nogometaši Thiery-Alain Mbongou, Andrija Novosel, Amer Krcić

Mariborčani, ki so pretekli konec tedna presenetljivo izgubili v praznih Štožicah, ko je ljubljanska Olimpija slavila z dvema zadetkoma, so zapravili lepo prednost in tako tekmecem dovolili, da so se nevarno približali na lestvici, zato si lahko v nadaljevanju nadejamo zanimiv in izenačen boj za naslov državnega prvaka. Vijoličasti, ki tudi letos ciljajo na tretji zaporedni naslov, letos niso tako suvereni v državnem prvenstvu in nikakor jim ne uspe pobegniti na varno razdaljo, pa čeprav se zdi, da v večjem delu sezone uspešno nadzirajo dogajanje. V taboru državnega prvaka ne zganjajo pretirane panike in pravijo, da je poraz na derbiju že za njimi in edino, kar se še čaka po neuspešnem vikendu, je razplet zgodbe o Jeanu-Philippu Mendyju in rasizmu. Kako je vse to vplivale na nogometaše Maribora, pa se bo videlo na domači tekmi s Krko. Vse drugo kot zmaga ne pride v poštev, saj bi se nenadejani spodrsljaj hitro poznal na lestvici, zato se v vijoličastem taboru pripravljajo na sobotno tekmo z vso resnostjo. Trener Maribora Ante Šimundža ne bo mogel računati na kaznovanega Arghusa Soaresa, zato bo namesto njega zaigral Marko Šuler, ki je blizu vrnitve po poškodbi, medtem ko sta za nastop še naprej vprašljiva tudi Dejan Mezga in Mitja Viler. Vijoličasti si želijo bučno podporo s tribun, zato so pripravili posebno akcijo. Vsak, ki bo kupil vstopnico za dvoboj s Krko, bo prejel še brezplačno vstopnico za ogled pokalnega obračuna z Olimpijo.

Podobno kot Maribor je v preteklem vikendu tudi Krka ostala praznih rok, saj so bile Domžale na Portovalu boljše z 2:0. V taboru Krke so trdno odločeni, da si tudi za naslednje leto zagotovijo prvoligaški status, zato bo potrebno v boju za obstanek na prihajajočih tekmah zbrati čim več točk. Želijo si vseh treh točk, ampak tudi z osvojeno točk0 proti državnim prvakom bi bili najbrž zelo zadovoljni. Čeprav so Mariborčani v jesenskem delu redno premagovali Novomeščane in jim skupno zabili osem zadetkov, se je v novomeškem taboru med zimskem prestopnim rokom marsikaj spremenilo, tako da vijoličasti še niso imeli priložnosti spoznati Zildžovićevega dela, še manj januarskih okrepitevTrener gostov Adnan Zildžović ima tokrat nekaj težav v konici napada,  namesto poškodovanega Josipa Maroševića bo napad Dolenjcev najbrž vodil novinec Marin Perić.

GORICA   RUDAR VELENJE
21 17 23 Medsebojne tekme (Z-N-P) 23 17 21
12 9 7 Domače tekme (Z-N-P) 16 8 9
9 8 16 Gostujoče tekme (Z-N-P) 7 9 12
26. maj 2013 (3:2) Zadnja zmaga 19. oktober 2013 (1:2)
P-N-Z-P-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-N-P-Z-Z
3. junij 2006 (4:0) Najvišja zmaga 11. november 2012 (0:4)
Abel Gigli, Tine Kavčič Manjkajoči nogometaši Aleš Jeseničnik, David Kašnik, Denis Klinar, Ivan Knezović

V derbiju kroga se bosta pomerila Gorica in Rudar, obe ekipi, ki ne skrivata apetitov po visokih mestih. Uvrstitev v evropske pokale pa je osnovni cilj tudi za štirikratne državne prvake, ki delujejo iz tekme v tekmo bolj kompaktno, bolj uigrano. Za obračun z Rudarjem bo imel italijanski strateg Luigi Apolloni ponovno precej dela pri sestavi začetne enajsterice, saj ima na voljo veliko število nogometašev, v ekipo pa se po prestani kazni vračajo Luca Berardocco, Alessandro Favalli in Amedej Vetrih, medtem ko imata Daniele Bazzoffia in Ronaldo Vanin manjše zdravstvene težave (vročina). V goriškem taboru pred sobotnim obračunom so izjemno previdni, saj dobro vedo, da jim Velenjčanov v letošnji sezoni še ni uspelo premagati. Ali bo tokrat drugače?

Velenjčani so uspešno jesen uspeli nadgraditi s statusom neporaženosti na pripravljalnih tekmah in dvema lepima spomladanskima zmagama, sploh zadnja tekma, ko so v Velenju Triglavu nasuli kar šest zadetkov. Ker pa sta to bili dve zmagi nad ekipama z začelja lestvice, sedaj prihaja pravi test in v primeru uspeha v Novi Gorici bi se točke štele dvojno, saj obe ekipi na lestvici loči le točka. Tako za Gorico kot Rudar šteje le zmaga, saj neodločen izid v boju za evropske pokale ne bi posebej koristil ne eni ne drugi ekipi, saj bi se vodilni dvojec lahko preveč oddaljil. Medtem ko Goričani nimajo težav pri sestavi ekipe, ima trener Knapov Jernej Javornik v najbolj občutljivem trenutku velike težave v obrambni vrsti, kjer bosta zaradi poškodbe manjkala David Kašnik in Aleš Jeseničnik, ki bosta odsotna več mesecev, Denis Klinar in Ivan Knezović pa sta kaznovana. 

TRIGLAV   LUKA KOPER
4 8 8 Medsebojne tekme (Z-N-P) 8 8 4
1 4 5 Domače tekme (Z-N-P) 3 4 3
3 4 3 Gostujoče tekme (Z-N-P) 5 4 1
30. september 2012 (4:0) Zadnja zmaga 19. oktober 2013 (2:0)
P-Z-N-N-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-Z-N-N-P
30. september 2012 (4:0) Najvišja zmaga 10. avgust 2013 (0:3)
Manjkajoči nogometaši Igor Nenezić

Nogometaši Triglava so zaradi odsotnosti nekaterih standardnih nogometašev in pomanjkanja izkušenj v Velenju doživeli visok poraz.  Večino zadetkov so prejeli iz prekinitev, zato bo potrebno ta element igre popraviti do tekme s Koprom. Kranjčani se v tekmo z drugouvrščenim moštvom prvenstva ne podajajo z belo zastavo in računajo na podpora zvestega občinstva, zato so v Kranju pripravili akcijo, v kateri so vsi lastniki večstanovanjskih stavb pod upravljanjem pokrovitelja Domplan prejeli brezplačne vstopnice za ogled nedeljske tekme. Če bodo igrali tako kot na zadnji domači tekmi proti Zavrču, potem lahko samo z borbenim pristopom presenetijo še Koper, kar pa bo sila težko, ni pa nemogoče, saj so Kranjčani pod vodstvom Siniše Brkića v lanski sezoni že premagali Kanarčke. Domači trener bo tokrat imel manj skrbi, saj se v obrambno vrsto vračata branilca Lamin Diallo in kapetan Klemen Šturm, v ekipo pa se vrača tudi mladi Ernest Grvala, ki so odslužili kazen zaradi kartonov, medtem ko naj bi bil za nastop po krajši bolezni pripravljen tudi Ajdin Redžić. Gorenjci obljubljajo 

Drugouvrščeni Koper se je z dvema zmagama na uvodu spomladanskega dela močno približal vodilnemu Mariboru in za njim zaostaja le dve točki. Jesenski podprvaki odhajajo na Gorenjsko v vlogi izrazitega favorita, pa čeprav so v preteklosti s Triglavom že doživeli nekaj neprijetnih trenutkov. Čeprav imajo Koprčani  v prihodnjem krogu na papirju enega najlažjih tekmecev, so rumeno modri, pred gostovanjem v Kranju, v napovedih upravičeno zadržani. Proti Triglavu so se v preteklosti namreč že nič kolikokrat opekli in prav Gorenjci veljajo za večkratne ‘krvnike’ kanarčkov. Tokrat bodo varovanci trenerja Vanolija v Kranju gostovali kot drugo uvrščena ekipa Prve lige, kar bo domače zagotovo še bolj podžgalo. Italijanski trener Rodolfo Vanoli, ki je v mlado moštvo vnesel veščine in discipline italijanskega nogometa, bo v nedeljo lahko računal na vse nogometaše, medtem ko manjšo negotovost povzroča le poškodba Mihe Blažiča. V ekipo se vrača tudi v prejšnjem krogu kaznovani Urban Žibert. Prav kartoni pa so ‘velik problem’ v taboru rumeno-modrih, saj bi kar nekaj nogometašev v primeru, da v nedeljo prejmejo karton rumene ali rdeče barve, v naslednjem krogu moralo počivati, kar bi se hudo poznalo na prihajajočih krogih, ko bodo tekme bržkone odločilne v boju za vrh prvenstvene lestvice.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Se obeta vrnitev dvojca Zahović-Milanič?

Po včerajšnjem porazu Dinama na derbiju proti Hajduku hrvaški mediji že poročajo o spremem…