Sedmi krog 1. SNL je postregel z novim rekordom v tej sezoni, saj so glavni sodniki na petih tekmah pokazali le 15 rumenih kartonov oziroma samo tri na posamezno srečanje. Največ (5) jih je v Zavrču pokazal Roberto Ponis, ki je dvakrat opomnil Dejana Kurbusa. Zaradi rdečega kartona je Kurbus naknadno bil kaznovan s strani namestnika disciplinskega sodnika Romana Roglja, ki je branilcu Zavrča prisodil tekmo prepovedi. To je bil sicer edini sklep disciplinske komisije, ki po sedmem krogu praktično ni imela dela.


TRIGLAV 0:1 MARIBOR, 24. avgust 2013
Glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin), 1. pomočnik: Manuel Vidali (Gračišče), 2. pomočnik: Dejan Povšnar (Zagorje ob Savi)
4. sodnik: Primož Arhar (Vrhnika), 5. sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika), 6. sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)

Matej Jug je znova imel veliko dela. Tokrat je z različno uspešnostjo reševal sporne situacije na srečanju v Kranju, ki velja za eno od težjih gostovanj za sicer v domači ligi dominantne Mariborčane. Jug je prvič resneje posredoval v 24. minuti, ko je razveljavil zadetek Tavaresa zaradi domnevnega prekrška Mejača nad Bukaro, ki bi se naj zgodil na začetku te akcije. Na počasnem posnetku se sicer zdi, da je Bukara želel žogo izbiti in je pri tem sam padel, vendar tega ne moremo trditi z zagotovostjo. Ali je šlo za prekršek ali padec pa ne more potrditi niti reporterka SNP-ja, ki je tekmo spremljala na glavni tribuni daleč stran od dogodka. Jug je nov zadetek Tavaresa razveljavil v 59. minuti, ko je na signaliziranje prvega pomočnika označil prepovedani položaj. V tem primeru je zagotovo šlo za napako stranskega sodnika Vidalija, saj Tavares ob prvotnem strelu Trajkovskega in odbite žoge, ki jo je Brazilec nato pospravil v mrežo, zagotovo ni bil v prepovedanem položaju. V sredini domače obrambe je namreč zaspal Zolić. Domači branilec je znova bil v ospredju šest minut kasneje, ko je s “škarjicami” atraktivno zaključil in skoraj premagal Handanovića, ki se je izkazal z izjemno obrambo na golovi črti. Nekateri domači igralci so sicer bili prepričani, da je žoga s celotnim obsegom prešla golovo črto, vendar se s tem ni strinjal šesti sodnik Balažič, ki je bil zelo blizu dogajanja. Ob tem je potrebno poudariti, da je Zolić v začetku celotne akcije skoraj zagotovo bil v prepovedanem položaju. Igralci Triglava so se znova razburjali v 80. minuti, ko so zahtevali najstrožjo kazen. Stjepanović je izvajal prosti strel in pri strelu na gol je žoga v komolec zadela enega od Mariborčanov v živem zidu. Počasni posnetek razkriva, da Mariborčan ni imel nobene namere igrati z roko in da jo je ob strelu držal ob telesu tako, da v tem primeru ni bilo nobene osnove za najstrožjo kazen. Stjepanović bi sicer moral biti izključen dve minuti kasneje, ko je nevarno štartal na mariborskega kapetana Tavaresa in ga z visoko nogo zadel v glavo. Domači vezist je dobil le rumeni karton, čeprav je njegov štart bil podoben tistemu iz lanske sezone, ko je Arghus prav tako v Kranju zaradi nevarne igre prejel direktni rdeči karton.

Razveljavljen zadetek Tavaresa zaradi domnevnega prekrška Mejača nad Bukaro (od 0:40 naprej), napačno razveljavljen zadetek Tavaresa zaradi domnevnega prepovedanega položaja (od 1:30 naprej), atraktiven zaključek Zolića in obramba Handanovića (od 1:55 naprej) ter domnevno igranje Mariborčana z roko v svojem kazenskem prostoru (od 2:22 naprej) je mogoče videti na uradni strani Prve Lige: klik

DOMŽALE 0:1 KOPER, 24. avgust 2013
Glavni sodnik: Slavko Vinčić (Maribor), 1. pomočnik: Bojan Ul (Maribor), 2. pomočnik: Robert Vukan (Apače)
4. sodnik: Tadej Mežnar (Maribor)

V Domžalah je svoje delo zelo solidno opravil Slavko Vinčić, ki je bil praktično neviden skozi celotno srečanje, saj mu igralci obeh moštev niti niso povzročali preveč skrbi. Vinčić je na celotnem srečanju pokazal le dva rumena kartona in resneje posredoval le v 32. minuti, ko je pravilno dosodil najstrožjo kazen za domače moštvo potem, ko je Palčić v svojem kazenskem prostoru za dres in ramo vlekel prodirajočega Janžo. Manjšo napako lahko glavnemu delilcu pravice sicer pripišemo ob dogodku, ki se je zgodil nekaj minut prej, ko je eden od Domžalčanov bil zrušen na robu kazenskega prostora, vendar se Vinčić ni oglasil in je domačine oškodoval za prosti strel iz zelo nevarnega položaja za zadetek. Zanimivo, da na spletni strani Prve Lige prekrška za najstrožjo kazen in izvajanje le-te niso vključili v uradni povzetek srečanja.

Nedosojen prosti strel za Domžale na robu kazenskega prostora je mogoče videti od 1:10 naprej, dosojena najstoržja kazen pa od 1:40 naprej na uradnem Youtube kanalu domžalskega prvoligaša:

GORICA 4:1 OLIMPIJA, 24. avgust 2013
Glavni sodnik: Bojan Mertik (Odranci), 1. pomočnik: Radenko Kmetec (Orehova vas), 2. pomočnik: Boris Ploj (Miklavž)
4. sodnik: Tadej Friš (Sladki Vrh), 5. sodnik: Miran Bukovec (Lendava), 6. sodnik: Vojko Goričan (Loče pri Poljčanah)

Na srečanju v Novi Gorici se je prvi dogodek za našo analizo zgodil v 23. minuti, ko je glavni sodnik Mertik na signalizacijo svojega pomočnika razveljavil zadetek Lapadule. Na posnetku se vidi, da je Italijan bil zelo na meji in da so v tem primeru odločali centimetri. Stranski pomočnik Ploj je sicer imel težave pri spremljanju dogodkov na terenu, saj mu je v prvem polčasu sonce sijalo naravnost v oči. V 38. minuti, ko je na semaforju že pisalo 3:0  v korist domačinov, je žarek upanja za gostujočo moštvo posijal v obliki dosojene nastrožje kazni. Na levi strani je v kazenski prostor Novogoričanov prodiral Fink in bil zrušen. V tem primeru je odločitev glavnega sodnika bila povsem v skladu s pravili in enajstmetrovka pravilno dosojena, kar potrjuje tudi počasni posnetek.

Razveljavljen zadetek Lapadule je mogoče videti od 0:38 naprej (predlagamo sicer zaustavitev akcije pri 0:49 oziroma tik ob podaji v kazenski prostor), prekršek za najstrožjo kazen pa od 1:05 naprej na uradni strani Prve Lige: klik

CELJE 2:0 KRKA, 24. avgust 2013
Glavni sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj), 1. pomočnik: Matej Žunič (Kranj), 2. pomočnik: Andraž Kovačič (Preserje)
4. sodnik: Marko Podgoršek (Duplje)

Zelo malo dela je imel tudi Nejc Kajtazović na dvoboju med Celjani in Novomeščani. Tudi na tem srečanju so gledalci videli izvajanje najstrožje kazni, in sicer jo je Kajtazović povsem pravilno dosodil v 55. minuti, ko je Cvijanović s hrbta v svojem kazenskem prostoru zrušil Čadikovskega. Vajo bi glavni sodnik najbrž moral ponoviti tudi nekaj minut kasneje, ko je Mojstrović z vlačenjem zaustavil Zajca in mu onemogočil prodor proti vratarju Obradoviču. Kajtazović je bil povsem blizu dogajanja in se kljub temu ni odločil za pisk.

Pravilno dosojeno najstrožjo kazen za Celjane je mogoče videti od 1:15 naprej, nedosojen prekršek Mojstorovića nad Zajcem pa od 1:55 naprej na uradni spletni strani Prve Lige: klik

ZAVRČ 2:1 RUDAR VELENJE, 24. avgust 2013
Glavni sodnik: Roberto Ponis (Koper), 1. pomočnik: Marko Stančin (Ljubljana), 2. pomočnik: Andrej Kokolj (Škofljica)
4. sodnik: Damir Skomina (Koper)

V Zavrču sta se v zelo težkih razmerah za igro pomerila domači Zavrč in gostujoči Rudar ter na zelo razmočenem terenu postregla z nekaj nevarnimi štarti, posledica katerih je bilo pet rumenih in en rdeči karton. Zaradi drugega rumenega kartona je v 58. minuti zelenico moral predčasno zapustiti Kurbus in glavnemu sodniku pri tej odločitvi ne more nihče nič očitati, saj je domači branilec na spolzkem terenu reagiral nespretno in nespametno ter s podplatom štartal na žogo, vendar pri tem zadel Črnčiča. Bi pa Ponis moral drugače reagirati v 17. minuti, ko ni piskal najstrožje kazni v korist Velenjčanov, saj je Kokolj v svojem kazenskem prostoru spotaknil Firerja. Ponis sicer ni bil v najboljšem položaju, da bi videl celotno situacijo, vendar mu bi v tem primeru moral pomagati prvi pomočnik Stančin, ki pa tudi ni ničesar signaliziral. Svojo enajstmetrovko so dve minuti prej zahtevali tudi domačini  in tudi v tem primeru bi morda glavni sodnik lahko reagiral drugače. Eden od Velenjčanov je namreč vlekel za dres prodirajočega domačega igralca, ki je nato padel v gostujočem kazenskem prostoru. Vlečenje se je sicer začelo že izven kazenskega prostora, vendar se je nadaljevalo tudi v njem.

Uradni povzetek srečanja na spletni strani Prve Lige beleži dva omenjena dogodka. Prekršek Kokolja nad Firerjem in nedosojena najstrožja kazen za goste je na posnetku od 0:33 naprej, prekršek za drugi rumeni oziroma rdeči karton Kurbusa pa od 1:45 naprej: klik

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

V Celju hitijo z evropskimi pripravami

Na stadionu Z’dežele je kljub koncu tekmovalne sezone zelo živahno. Po zadnji tekmi so gra…