Z zaostalo tekmo 4. kroga med nogometaši Olimpije in Maribora se je po skoraj treh mesecih (pre)dolgega zimskega premora ponovno začelo z igranjem nogometa na najvišjem  klubskem nivoju v Sloveniji. Žal pa je tudi tokratni “derbi” minil ob sramotnem dogajanju na tribunah, ki so ga domači navijači začinili z razgrajanjem in rasizmom.


OLIMPIJA 0:3 MARIBOR, 2. marec 2013
Glavni sodnik: Damir Skomina (Koper), 1. pomočnik: Robert Vukan (Apače), 2. pomočnik: Manuel Vidali (Gračišče)
4. sodnik: Dejan Patarić (Izola), 5. sodnik: Roberto Ponis (Koper), 6. sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

Na terenu je sodniško ekipo vodil prekaljeni Skomina, ki z igralci ni imel veliko težav, saj sta obe moštvi srečanje odigrali korektno in pošteno. Na celotnem, s prekinitvami skoraj dve uri trajajočem, dvoboju je Koprčan pokazal le dva rumena kartona, ki pa nista bila sporna. Iz športnega stališča velja omeniti le dva dogodka. Prvi se je zgodil po 20. minutah igre, ko je na desni strani igrišča prodiral Šporar, ki pa ga je Arghus zaustavil. Čeprav je mladi Ljubljančan čez nekaj minut zaradi posredovanja Brazilca poškodovan zapustil igrišče je potrebno poudariti, da je mariborski branilec vendarle posredoval na popolnoma pravilen način, saj je štartal na žogo in jo tudi izbil. Uradna spletna stran lige v svojem povzetku tega dogodka nima zabeleženega, so pa zabeležili dogodek iz sodnikovega dodatka, ko so sodniki napačno dosodili kot za Olimpijo, čeprav se po predložku Škarabota v kazenski prostor gostov žoge noben izmed Mariborčanov ni dotaknil. Ta dogodek si je mogoče ogledati od 3:00 naprej na spodnjem posnetku.

Žal pa je zaradi ljubljanski navijačev dogajanje na terenu minilo v senci dogajanja na tribunah. Že v 22. minuti je namreč tekma bila prvič prekinjena zaradi uporabe pirotehnike in metanje le-te na teren. Čeprav so se že pred tekmo na družabnih medijih pojavljali indici, da bodo ravno v 22. minuti (številka, ki jo je v Olimpiji in jo tudi v Mariboru na hrbtu nosi Dare Vršič) člani navijaške skupine Green Dragons prekinili tekmo, so kljub vsemu odgovorni tako na klubu kot tisti, ki so skrbeli za varovanje dogodka storili daleč premalo, da bi to preprečili. Ponovno metanje pirotehnike na teren so domači navijači uprizorili (tokrat v smeri proti lastnemu vratarju Šeligi) po dobri uri igre in še drugič povzročili nekajminutno prekinitev. Vmes je eden od navijačev tudi preskočil ograjo in želel fizično obračunati z mariborsko dvaindvajsetico. Kot pa je v zadnjem obdobju na tekmah Olimpije že v navadi pa so se njeni navijači v zaključku tekme ponovno “izkazali” še z rasizmom. Žaljenje temnopoltega napadalca Mendija se je prvič iz tribun domačih navijačev slišalo že v 70. minuti, vendar je minilo brez sankcij. Je pa glavni sodnik Skomina vendarle odreagiral ob ponovnem žaljenju v sodnikovem dodatku, ko je prav Mendy zabil tretji gol na srečanju in postavil končni rezultat. Olimpija je sicer zaradi rasizma že bila kaznovana v jesenskem delu, ko so na gostovanju v Mariboru njeni navijači tudi takrat žalili Francoza v vrstah vijoličastih, prav v teh dneh pa mineva eno leto odkar so Green Dragonsi v Stožicah prav proti Mariboru na tribuni izobesili transparent s podobo Adolfa Hitlerja. Kako se je ob vsem tem dogajanju počutil kamerunski vezist v vrstah Ljubljančanov Etémé si lahko le mislimo.

V današnjih popoldanskih urah je svoj pogled na dogajanje v Stožicah podal tudi disciplinski sodnik NZS in je ljubljanskemu prvoligašu naložil kazen 15.000 evrov in kazen treh tekem igranja pred praznimi tribunami. To pomeni, da bo brez navijačev odigran tudi drugi “derbi” v spomladanskem delu, ki je načrtovan za soboto 15. marca. S tem so odgovorni na NZS posredno kaznovali tudi navijače mariborskega prvoligaša, ki so se v nedeljo izkazali s športnim in fer navijanjem skozi celotno tekmo in ki tako najverjetneje ne bodo mogli pomagati svojemu moštvu na gostovanju, čeprav bi lahko NZS po vzoru na UEFA omogočila odprtje vsaj gostujoče tribune na tej in tudi na preostalih dveh tekmah, ki bodo odigrane za zaprtimi vrati. Bilo bi namreč nesmiselno, da bi zaradi nesprejemljivega obnašanja navijačev Olimpije bili kaznovani tudi navijači klubov, ki bodo v času kazni gostovali v Ljubljani.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Maribor najavil pritožbo

V štajerski prestolnici so se odzvali na odločitev disciplinskega sodnika NZS in na kazen,…