Pred dobrim tednom je padel zastor nad prvoligaški oder. Nogometaše čaka le kratek počitek, saj se bodo znova zbrali že sredi junija, nekateri še prej. Za nekakšno slovo od spomladanskega dela sezone pa smo v uredništvu Slovenskega nogometnega portala pripravili še “SNPortal enajsterico pomladi”, v katero smo po sistemu 4-4-2 uvrstili nogometaše, ki so na svojem položaju, po našem mnenju in presoji, prikazali najboljše igre in pustili najboljši vtis. Zasedbo “vodi” trener velenjskega Rudarja Jernej Javornik. Na določenih položajih so bile odločitve sprejete hitro, spet na drugih je izstopalo več nogometašev, a vsake oči imajo svojega “malarja”, zato ste k izbiri svoje enajsterice jeseni vabljeni tudi bralci.


[soccer tip=’top’ colord=’black’ p1a=’M. Obradović’ p1t=’krka’ p2a=’A. Krefl’ p2t=’rudar’ p3a=’K. Horić’ p3t=’domzale’ p4a=’A. Jogan’ p4t=’gorica’ p5a=’D. Klinar’ p5t=’rudar’ p6a=’G. Cvijanović’ p6t=’maribor’ p7a=’M. Čovilo’ p7t=’koper’ p8a=’Ž. Filipović’ p8t=’maribor’ p9a=’D. Kelenc’ p9t=’zavrc’ p10a=’N. Fajić’ p10t=’maribor’ p11a=’J. Štromajer’ p11t=’koper’]

Obradovic-FotoJureBanfi Ime in priimek  Matko Obradović
Klub  Krka Novo mesto
Število tekem  16
Število minut  1440
Število tekem brez prejetega gola  4
Število prejetih zadetkov  26
Število rumenih/rdečih kartonov  1/0

Matko Obradović je eden najzaslužnejših, da so Novomeščani uspeli obdržati prvoligaški status. 23-letni vratar, ki je bil v preteklosti že član dveh prvoligašev, Olimpije in Kopra, kjer pa nikoli ni dobil priložnosti, je eno najprijetnejših presenečenj celotne sezone, saj je odlične predstave kazal jeseni in spomladi ter kot edini nogometaš v Prvi ligi v celotni odigral vseh 36 obračunov. Spomladi je na 16 ligaških tekmah prejel 26 zadetkov in štirikrat zaklenil svoja vrata, nazadnje prav na najpomembnejši tekmi Novomeščanov, ko so tudi z njegovim prispevkom Dolenjci ugnali kranjski Triglav in si zagotovili obstanek med prvoligaši. Bo Dubrovčan mrežo Krke branil tudi v prihodnji sezoni?

Klinar-FotoJureBanfi Ime in priimek  Denis Klinar
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  14
Število minut  1173
Število zadetkov  1
Število asistenc  4
Število rumenih/rdečih kartonov  4/0

Eno od prijetnih presenečenj letošnje sezone je tudi Denis Klinar. 22-letni nogometaš, sicer produkt velenjske nogometne šole, je pred začetkom letošnje sezone na prvoligaških zelenicah zbral že 55 nastopov, a je v letošnji sezoni storil še korak naprej in ob selitvi na bočni položaj, pred tem je igral na položaju krilnega nogometaša, zablestel v vsem sijaju. Hitronogi nogometaš se je odlično spopadel z novimi zadolžitvami, z nevarnimi prodori in predložki pa tudi v napadu sejal strah in trepet v obrambne vrste nasprotnih ekip. Spomladi je zaigral na 14 tekmah, zatresel mrežo Maribora, ki so ga Velenjčani presenetili sredi Ljudskega vrta, ter pristavil še štiri asistence. Z odličnimi predstavami je poskrbel, da so na naslov velenjskega kluba že priromala poizvedovanja klubov iz tujine…

Jogan-FotoJureBanfi Ime in priimek  Alen Jogan
Klub  Gorica
Število tekem  12
Število minut  1070
Število zadetkov  0
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  2/0

Goričani spomladi resda niso blesteli, predvsem v napadu je bilo nihanj preveč, da bi Primorci lahko poskrbeli za odmevnejši dosežek v prvenstvu, zato pa si pohvale zasluži defenzivni del moštva, ki mu je tudi spomladi zelo dobro poveljeval Alen Jogan. Goričani so na 16 spomladanskih tekmah prejeli vsega 13 zadetkov in v tem pogledu zaostali le za Mariborčani in Domžalčani, ki so prejeli zadetek manj. 28-letni kapetan je k temu dosežku pristavil levji delež, Primorci pa so bili za dobro delo v obrambi nagrajeni tudi v pokalnem tekmovanju, kjer so spomladi v treh tekmah dovolili le zadetek, v polfinalu izločili Rudar in v finalu pokorili še Maribor. Jogan, v preteklosti tudi član Primorja in Interblocka, je sicer v lasti Parme, a ne gre verjeti, da tudi jeseni Gorici ne bi pomagal v boju za nove uspehe.

Horic-FotoLadoVavpetic Ime in priimek  Kenan Horić
Klub  Domžale
Število tekem  14
Število minut  1241
Število zadetkov  0
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  7/0

Ob bok goriškega kapetana smo postavili Kenana Horića, branilca domžalskega prvoligaša. Nekdanji kapetan Čelika se je na stadion ob Kamniški Bistrici preselil pozimi, Domžalčanom in nemškim partnerjem pa po dobrih petih mesecih zagotovo ni žal denarja, ki so ga Zeničanom nakazali ob prestopu. 23-letnega branilca lahko brez slabe vesti uvrstimo med tri najboljše okrepitve v zimskem prestopnem roku, saj si domžalski strateg Luka Elsner brez prisotnosti Horića praktično ni znal predstavljati zadnje vrste. Podobno kot za Goričane tudi za Domžalčane velja, da so, sicer predvsem zaradi poškodb ključnih nogometašev, spomladi razočarali v napadu, zato pa so odlično zapirali poti proti svojemu golu, saj je Nejc Vidmar kar osemkrat zaklenil svoja vrata, ključen pa je bil tudi prispevek Horića, ki je s pametno in zrelo igro dokazal, da gre za kakovostnega branilca, o katerem bomo v prihodnosti zagotovo še slišali.

Krefl-FotoMiranAlijagic Ime in priimek  Aljaž Krefl
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  14
Število minut  992
Število zadetkov  1
Število asistenc  4
Število rumenih/rdečih kartonov  4/0

Tudi mesto na levi strani obrambne vrste zaseda nogometaš velenjskega Rudarja. Za Aljažem Kreflom je tretja prvoligaška sezona, a se je v ospredje prebil šele spomladi, ko je na levem bočnem položaju odlično zamenjal poškodovanega kapetana Aleša Jeseničnika. 20-letni Krefl je po jesenskem kaljenju pri drugoligaškem Šmartnu spomladi pogumno skočil v čevlje devet let starejšega soigralca in podobno kot Klinar po desni strani igrišča, tudi sam nevarno pretil s prodori in nevarnimi predložki. V spomladanskem delu Prve lige Telekom Slovenije mu je trener Javornik vse bolj zaupal in mu priložnost namenil na 14 tekmah, Krefl pa je spomladanski del zaključil s štirimi asistencami in zadetkom, ki je končal v mreži kranjskega Triglava. V tem trenutku ob Eriku Janži zagotovo najperspektivnejši levi bočni branilec, s katerimi imamo v slovenskem prostoru sicer nemalo težav.

Kelenc-FotoNickyKristl Ime in priimek  Doris Kelenc
Klub  Zavrč
Število tekem  15
Število minut  1260
Število zadetkov  4
Število asistenc  4
Število rumenih/rdečih kartonov  1/0

Po odličnem jesenskem delu sezone spomladi niso blesteli niti Zavrčani. Slab uvod v spomladanski del sezone je Haložane pahnil na sredino lestvice, na spomladanski lestvice Prve lige Telekom Slovenije pa Zavrč s 17 točkami zaseda šele šesto mesto, točko pred Krko in Olimpijo. Kljub slabim predstavam Zavrčanov, je v moštvu trenerja Željka Orehovca tudi spomladi najbolj izstopal Doris Kelenc. Krilni nogometaš, ki se dobro znajde na desni in levi strani igrišča, ima bogate prvoligaške izkušnje, ob novincu Smrekarju pa je eden redkih v taboru novincev, ki si za pokazano zasluži pohvale. 28-letni Štajerec je v 15 obračunih dosegel štiri zadetke in dodal še enako število asistenc, zaradi česar so se za njegove usluge zagreli tudi nekateri prvoligaši. Bo lahko Orehovec ob krčenju klubskega proračuna na Kelenca računal tudi jeseni?

Filipovic-FotoGregorKranjcic Ime in priimek  Željko Filipović
Klub  Maribor
Število tekem  11
Število minut  941
Število zadetkov  0
Število asistenc  1
Število rumenih/rdečih kartonov  4/0

Na sredini igrišča kraljujeta dva defenzivna vezista, ki pa znata biti še kako uporabna tudi v napadu. Željko Filipović iz statističnega vidika resda ne izstopa z zadetki in asistencami, a vemo, da je lahko statistika tudi največja laž. 25-letni Ljubljančan je že nekaj časa pomemben člen mariborske zasedbe, igra pa je brez njegove prisotnosti precej manj tekoča, predvsem pa škripa pri organizaciji same igre. Nogometaš, ki se je leta 2010 v Ljudski vrt preselil kot rezervist, je danes nezamenljiv nogometaš začetne enajsterice, ki je z natančno podajo začel marsikateri nevaren napad vijoličastih in Štajercem pomagal še do dvanajstega državnega naslova. Tudi Filipović bi lahko ob podobnem nadaljevanju kmalu postal eden od izvoznih artiklov Maribora.

Covilo-FotoNickyKristl Ime in priimek  Miroslav Čovilo
Klub  Luka Koper
Število tekem  12
Število minut  1080
Število zadetkov  3
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Odlična sezona je tudi za Miroslav Čovilom, vezistom koprskega prvoligaša, ki se je poleti po kratki epizodi v domžalskem klub hitro vrnil v staro jato. Bosanski Srb, ki je v začetku maja dopolnil 28 let, je bil v letošnji sezoni še posebej razigran tudi v napadu, kjer je večino zadetkov dosegel iz prekinitev. Visokoraslega vezista, ki v višino meri kar 193 centimetrov, odlikuje tudi odličen odriv, zato v kazenskem prostoru nasprotniki nimajo pravega protiorožja. Ko k temu prištejemo še natančen predložek Galešića ali Guberca pa imamo že praktično pol zadetka. Čovilo je bil spomladi že blizu prestopa v poljski Lech, a do prestopa na koncu ni prišlo, tudi poleti pa je težko verjetno, da bi se vodstvo kanarčkov odpovedalo enemu najpomembnejših igralcev zasedbe, ki je v ravnokar končani sezoni nepričakovano osvojila drugo mesto, Čovilo je bil pomemben dejavnik v fazi obrambe in napada.

Cvijanovic-FotoJureBanfi Ime in priimek  Goran Cvijanović
Klub  Maribor
Število tekem  16
Število minut  916
Število zadetkov  6
Število asistenc  4
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Goran Cvijanović, ki se jeseni nikakor ni znašel in izpadel tudi iz začetne enajsterice vijolic, je eksplodiral v uvodnih krogih spomladanskega dela prvenstva. 27-letni Šempetrčan se je na zimskih pripravah v Turčiji odlično ogrel, mariborskemu strategu Šimundži pa kmalu ni preostalo nič drugega, kot da vezista, ki je trikrat oblekel tudi dres članske reprezentance, vrne v začetno postavo. Popularni ‘Cvijo’ je bil spomladi eden najbolj vročih nogometašev državnega prvenstva, saj je šestim zadetkom dodal še štiri asistence in hitro popravil vtis, ki ga je pustil po bledem jesenskem delu sezone. Nekdanjega nogometaša Gorice se že nekaj časa omenja v povezavah z odhodom iz Ljudskega vrta, a vsaj zaenkrat konkretnejših informacij o zamenjavi okolja še ni.

Stromajer-FotoJureBanfi Ime in priimek  Jaka Štromajer
Klub  Luka Koper
Število tekem  16
Število minut  1081
Število zadetkov  9
Število asistenc  3
Število rumenih/rdečih kartonov  1/0

Ob omembi Kenana Horića smo zapisali, da lahko branilca brez slabe vesti uvrstimo med najboljše tri zimske okrepitve. Drugi v tej trojki je ob Matiji Smrekarju, ki se je odlično znašel v dresu Zavrča, zagotovo Jaka Štromajer. Izkušeni napadalec je ob vrnitvi na Bonfiku strategu Rodolfo Vanoliju v napadu ponudil novo dimenzijo, saj kanarčki po odhodu Ivana Brečevića v napadu niso imeli robustnega in fizično močnega napadalca. Štromajer, ki se je kar nekaj let potepal po Romuniji, je v igri Kopra poskrbel za več raznolikosti, nasprotni branilci pa so se morali ob Čovilu in Galešiću osredotočiti še na druga koprska orožja, saj je Štromajer, ob tem da je dosegel kar devet zadetkov, znal žogo tudi zadržati ali pa s koristno podajo zaposliti katerega od soigralcev.

Fajic-FotoJureBanfi Ime in priimek  Nusmir Fajić
Klub  Maribor
Število tekem  12
Število minut  958
Število zadetkov  10
Število asistenc  1
Število rumenih/rdečih kartonov  4/0

Svojih pet minut je spomladi dočakal tudi Nusmir Fajić. Publika v Ljudskem vrtu mu je velikokrat znala očitati nerodnost ob zaključkih, a je 27-letni napadalec iz Bosanske Krupe že v dresu Mure dokazal, da ga je težko zaustaviti, ko se mu odpre. Spomladi se mu je, sproščeni in razigrani Fajić, ki je nekaj mojstrskih potez pokazal predvsem na gostovanju v Novem mestu, se je ekspresno vključil tudi v borbo za strelsko krono, a mu je v zaključku sezone ponagajala poškodba. Fajić najostrejših kritikov verjetno tudi s spomladanskim nizom ni prepričal, a dejstvo je, da za zadetek porabi najmanj časa med nogometaši, ki se na ligaški lestvici strelcev nahajajo na prvih desetih mestih.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Nekdanji zvezdnik Olimpije ostaja brez kluba, se obeta vrnitev v Stožice?

Nekdanji pomemben člen ljubljanske Olimpije bo pri trenutnemu delodajalcu v zimskem presto…