Ljubljanska Olimpija, ki je v lanski sezoni zasedla tretje mesto v prvenstvu in si tako izborila igranje v kvalifiakcijah za evropska tekmovanja. Nogometna sezona naj bi se po novem začela 22. avgusta, čeprav so nogometaši Olimpije v 14-dnevni karanteni. Kot so zapisali na klubski spletni strani, je prihodnost kluba zaradi ukrepov NZS in NIJZ, ogrožena.


 

Odziv Olimpije podajamo v celoti:

Te dni smo priča dogodkom, povezanim z našim klubom, ki resno grozijo, da bodo zadali usoden udarec ne le Olimpiji, ampak tudi nogometu v Sloveniji. Po testiranju pred sedmimi dnevi, ko je bilo ugotovljeno, da so trije naši člani okuženi z virusom COVID-19, so začetek prvenstva prestavili na 22. avgust. Prav tako je bila za celotno ekipo določena 14-dnevna karantena. Sprejet je bil ukrep, ki predstavlja klasično birokratsko odločitev. Gre za neživljenjski in neuravnotežen sklep, sprejet brez občutka za resničnost in interese športa. Vse sosednje države imajo protokol, ki velja tudi za večino ostalih evropskih držav: Pozitivni gredo v karanteno, ostali normalno trenirajo in igrajo tekmo v skladu s protokolom.

Če bi isti javni uslužbenci uporabili enaka merila za vse, nas to ne bi zmotilo. Poenoteni ukrepi bi namreč veljali za družbo kot celoto in prav bi bilo, da tudi mi ne bi bili izvzeti. Dober primer se je dogodil letos marca, ko smo prekinitev mirno sprejeli, saj so bili uvedeni nujni ukrepi, ki so veljali za vse. Zdaj smo priča, da imajo isti državni organi drugačne in selektivne kriterije, kar je popolnoma blokiralo možnost, da bi Olimpija skupinsko trenirala, igrala in se ustrezno pripravila na začetek novega prvenstva in tekmovanje na evropski ravni. Verski dogodek, ki je bil organiziran minuli konec tedna na Brezjah, je pokazal, da je mogoče z malo dobre volje in razumevanja stroga birokratska pravila razlagati veliko bolj liberalno, kot je bilo zapisano. Na enem dogodku je bilo na enem mestu prisotnih več kot tri tisoč ljudi. Mnogi med njimi niso imeli mask, skratka, pogoji so bili takšni, da ni bilo mogoče zagotoviti zanesljive zaščite pred okužbo.

Za tovrstno razumevanje smo prosili NIJZ in Nogometno zvezo Slovenije. Prosili smo jih, naj razumno pristopijo in sledijo priporočilom UEFA. In sicer, da lahko klubi trenirajo, tudi v pogojih, če pride do primerov okužbe. Poskušali smo jim razložiti, da Olimpija ne more biti 22. avgusta pripravljena na začetek novega prvenstva, niti na prvo tekmo v kvalifikacijah za Ligo Europa proti islandskemu klubu Vikingur. Želeli smo, da bi razumeli, da gre za zelo pomembne tekme in za prihodnost enega izmed največjih slovenskih klubov. Sočasno smo v obdobju sprememb, ko je v klubu veliko novih igralcev, ki skupaj še nikoli niso trenirali. Brez treninga preprosto ne moremo biti pripravljeni, kaj šele konkurenčni.

Tudi tokrat pa smo žal naleteli na gluha ušesa. Po njihovem mnenju namreč dvajset nogometašev, ki so bili na zadnjem testu negativni in želijo trenirati izolirano ter z vsemi previdnostnimi ukrepi, predstavljajo večje tveganje za širjenje okužbe v Sloveniji. Takšno nerazumevanje resno ogroža usodo našega kluba in demotivira ne le igralce, vendar tudi vse, ki vlagajo denar v klub. Kot smo omenili že v skupni izjavi z NK Maribor, se podjetja ali druge javne ustanove ne zaprejo oziroma ne prenehajo s svojimi dejavnosti, ker se pojavi okužba. Prav tako so očitno možna javna zbiranja, kjer je praktično nemogoče zagotoviti ustrezne ukrepe za preprečevanje možnosti širjenja okužbe. Temu sledijo še trgovski centri, gostilne, lokali in podobno, kjer se je izkazalo, da je z dodanimi ukrepi njihovo delovanje mogoče.

Zato menimo, da je smiselno, da zdaj odločevalcem postavimo še javno vprašanje. Zakaj ob vseh primerih, ki kažejo, da obstajajo drugačne možnosti, učinkovite možnosti, nogomet ne sme zaživeti?

Mladinski selekciji Olimpije (U19) je po prijateljski tekmi proti tretjeligaškemu klubu zaradi okužbe v nasprotni ekipi bila odrejena karantena. V klubu smo karanteno seveda spoštovali, hkrati pa NZS dne 5.8.2020 uradno zaprosili za prestavitev tekem U19 in prve ekipe, saj je prišlo do medsebojnih stikov igralcev obeh ekip (U19 in člani). Do danes, 17. 8. 2020, s strani NZS še nismo dobili uradnega odgovora. Lige U15, 1. SKL in 1. SML ter 2. SNL so se pričele brez testiranj, medtem ko profesionalni nogomet v Sloveniji stoji. V tem procesu očitno manjka del nadzora – nadzora nad okuženimi v amaterskih ligah. Le sprašujemo se lahko, kako je do okužbe prišlo v našem klubu, glede na to, da je prišlo do stika igralcev na zgoraj omenjeni prijateljski tekmi. Zaradi zapisanega se je smiselno vprašati, kakšno je realno stanje okužb, zakaj ni vzpostavljenega enotnega sistema ukrepanja ob podobnih situacijah.

Smo v zelo težkem položaju in menimo, da nimamo veliko izbire. Popolnoma se zavedamo, da smo v času, ko ena največjih zdravstvenih kriz v svetu vsak dan prinaša nove težave. Na drugi strani pa odgovornost do kluba od nas zahteva, da storimo vse, da zagotovimo prihodnost Olimpije. V teh razmerah moramo sami sprejemati odločitve, ki bodo za nas pomenile manj negativnih posledic. Razumemo, da smo odgovorni za lastno varnost in varnost oseb, ki so neposredno povezane z nogometom. Ob trenutnih razmerah moramo sprejeti še dodatne ukrepe in zagotoviti čim bolj varno okolje pri izvajanju aktivnosti naših igralcev, ne le na igrišču, vendar da tudi sami v svojem prostem času delujejo kar se da preventivno in brez nepotrebnega ogrožanja lastnega zdravja ter nogometa na sploh.

Odločeni smo storiti vse, da naši fantje dobijo možnost za treninge in se vsaj minimalno pripravijo na tekmovanja, ki so pred nami. Slovensko javnost tako obveščamo, da se bomo še zadnjič zavzeli, da naši zmaji opravijo ponovno testiranje in upali, da bo v tej za nas izjemno težki situaciji vendarle zmagal razum. Nadaljnje korake bomo organizirali primerno rezultatom testiranja in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Davor Mađerić
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Janjičić z izjemnim strelom spet odrešil Celje (FOTO)

Zadnja tekma 11. kroga v Prvi Ligi Telemach je prinesla obračun med drugouvrščenimi Celjan…