Nogometaši Aluminija bodo v soboto zvečer na domačem terenu proti Taboru zaključili svojo šesto zaporedno sezono med slovensko prvoligaško elito, nato pa rdeče-bele čaka nazadovanje v 2. SNL, kjer bodo nastopali v sezoni 2022/23. Dva dni pred labodjim spevom se je oglasil predsednik prvoligaša iz Kidričevega, ki je podal svoje mnenje o zaključujoči se sezoni in o prihodnosti kluba.

“Ne bežimo od dejstva, da si obstanka na igrišču žal nismo zagotovili z izkupičkom točk, a je bilo moje stališče in stališče upravnega odbora jasno – prva prioriteta je stabilnost finančnega poslovanja ob dejstvu, da so sponzorska sredstva največjega pokrovitelja omejena, še posebej v zadnjem obdobju nepredvidljivih in zelo zahtevnih razmer poslovanja. Doslednost pri poravnavi vseh obveznosti v okoliščinah delovanja z omejenimi viri je imela prednost pred vsem ostalim. Skrbnost in odgovornost do vseh deležnikov je ena izmed ključnih vrednot delovanja kluba, sprejeta pa je bila tudi odločitev, da tujih vlagateljev v klub ne bomo spuščali. Vsled omejenih finančnih virov smo zato ostali vitki v organiziranosti kluba in tudi to je faktor, ki je zagotovo posredno vplival na izplen letošnjega prvenstva. V izhodišču smo se zavedali tveganja, ki ga je prinašal najnižji proračun in najnižja povprečna plača v igralskem kadru v 1. SNL, in da, to se je izkazalo za zelo visoko tveganje za naše delovanje. Ni nam uspelo. Poleg že navedenih objektivnih dejstev za izpad iz 1. SNL pa vseeno želim izpostaviti in opozoriti na določene stvari, ki jih bo potrebno spreminjati in prilagajati, če si želimo ustvarjati stimulativno podporno okolje za razvoj klubskega nogometa v Sloveniji,” je o težavah, ki v zadnjem obdobju pestijo Aluminij spregovoril predsednik kluba Marko Drobnič, ki se zaveda, da jih v prihodnje čakajo številni izzivi, s katerimi se bodo morali spopasti, toda upanje umira zadnje: “S svojim pristopom bomo vztrajali tudi v bodoče. V Kidričevem ne moremo konkurirati z denarjem, lahko pa s pristopom, stroko in ponujanjem možnosti in priložnosti, da se mladi uveljavljajo. Včasih se nam sicer kaj zalomi, podobno je bilo že v preteklosti, pa se tega nismo ustrašili. Tudi tokrat se ne bomo. Nogometni klub Aluminij ni muha enodnevnica, zagotovo ne bomo brezglavo lovili nepremišljenih povratkov, ambicioznosti pa nam ne bo zmanjkalo. Skrbno bomo nadaljevali s svojim tradicionalnim pristopom in vso odgovornostjo do vseh deležnikov, še posebej sponzorjev, ostali bomo zvesti svojim načelom. Upamo, da bodo tudi odgovorni za nogomet v Sloveniji prilagajali strategijo delovanja in tekmovanja v prid klubom in razvoju.”

Kidričani so v svojem delovanju močno finančno odvisni od glavnega pokrovitelja Taluma, ob tem pa so eni izmed redkih klubov v ligi, kateri se ni poslužil pomoči tujih investitorjev. V klubu si želijo, da bi se prva liga ponovno širila na 12 ali pa celo 14 moštev, kar bi naj pripeljalo do več priložnosti za mlade slovenske nogometaše, prav tako pa si želijo večje angažiranosti Nogometne zveze Slovenije: “V NK Aluminij ponovno apeliramo, kot sem kot predsednik ključnim akterjem v NZS izpostavljal velikokrat do sedaj, da je nujno potrebno prvo ligo širiti z vsaj dvema ali štirimi klubi, v kolikor bomo želeli v določenih klubih, brez pomoči tujih investitorjev, omogočati mladim slovenskim fantom priložnosti za dokazovanje. NZS bo morala sprejeti odločitev, ali bomo v Sloveniji še naprej šli po poti elitne, manjše in visoko proračunsko pozicionirane prve lige. Te slovensko gospodarstvo in dodana vrednost zagotovo ne moreta podpirati, zato je potrebno pripeljati tuje vlagatelje, ki pa v večji meri rezultate in učinke poberejo izven Slovenije. Ali pa bomo s širitvijo lige dopustili možnost in priložnost določenim klubom, ki prioritetno ne gojijo evropskih ambicij, da bodo lahko oblikovali slovenski potencial zase in za ostale prvoligaške klube v Sloveniji? Trenutno ignoriranje apelov po širitvi prve lige s strani NZS jasno nakazuje, da gre slovenski nogomet po poti elitizma in privabljanja tujih vlagateljev. Prepričan sem, da posamezni klubi prve lige razmišljajo enako, a so žal morali izbrati drugačno pot za obstanek. Zagotovo pa jih je kar nekaj v drugi ligi, ki so finančno in igralsko v stanju parirati izzivom prve lige ob predpostavkah, ki sem jih navedel prej.”

Drobnič se je v svoji izjavi dotaknil tudi pereče problematike o sodnikih, ki jo zdaj že očitno vidijo vsi akterji v slovenskem nogometu, od klubov, igralcev, navijačev in medijev, z izjemo NZS in Združenja nogometnih sodnikov Slovenije: “Opravičevanje sodniških odločitev in vztrajno iskanje razlogov za to, da so bile vse sprejete odločitve prave, je za nogomet slabo, hkrati pa je slabo tudi za sodniško organizacijo. Vsi, ki delamo, delamo tudi napake, in najlažje in največ se lahko iz njih naučimo, če si jih dopustimo priznati. Najslabše pa je, da opravičujemo svojo eksistenco z opravičevanjem odločitev, čeprav tudi najbolj nevešče oko opazi, da je nekdo naredil napako. S takšnim načinom sodnikom zapravljamo avtoriteto, mladim potencialom na sodniškem področju pa zagotovo ne vzbujamo interesa po tem, da bi se vključili v aktivnosti. Slednje pa še kako potrebujemo. NZS naj postane orodje klubov, da bodo lahko napredovali in naj ne uporablja klubov kot orodje za svojo eksistenco. In naj ukrepa, ko je potrebno ukrepati. Ljudje sicer neradi slišimo, ko nam kdo reče, da bi lahko kaj naredili drugače ali bolje.”


Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Foto: Nogometni praznik pri novopečenemu tretjeligašu

Pred številnimi gledalci in polnim stadionom v Račah so nogometaši Maribora, v iskanju dod…