Tudi zadnji krog, kot je v tej sezoni že v navadi, ni minil brez polemike o sojenju na slovenskih prvoligaških zelenicah. Tokrat so najbolj glasni bili pri murskosoboški Muri, ki je na gostovanju v Kranju po dveh dosojenih enajstmetrovkah za domačine tekmo izgubila z rezultatom 2:1.


“Za nami je izredno težka tekma, zavedali smo se zahtevnosti gostovanja. V prvem polčasu smo bili dosti boljši nasprotnik in imeli nekaj priložnosti. V drugem pa s pomočjo sodnikov nismo prišli do vseh treh točk. Iz preprostega razloga, zdaj sem si pogledal posnetek in čisti prekršek Majcna nad našim igralcem, ki je potem spotaknil njihovega. Sodnik je odločilno vplival na potek tekme,” je takrat po tekmi razglabljal trener Mure Ante Šimundža.

Tokrat se je v pogovoru za spletni portal Sobotainfo oglasil tudi predsednik edinega prekmurskega prvoligaša Robert Kuzmič in izstrelil precej ostrih puščic proti sodniški organizaciji: “Stojimo za besedami, ki jih je neposredno po tekmi s Triglavom povedal naš trener Ante Šimundža. Ne moremo razumeti zakaj se takšne stvari tako pogosto dogajajo ravno Muri. Ne verjamemo v teorije zarote, ampak pomembno je, da dvigu kakovosti v prvi slovenski nogometni ligi sledi tudi raven sojenja. Zdi se nam, da temu velikokrat žal ni tako. Vsi na in ob igrišču, trenerje, igralce, strokovna vodstva, povezuje ljubezen do nogometa. Vse se začne pri medsebojnem spoštovanju, ne glede na to, za kateri klub igra določen igralec in na rang sodnika. Zato ne moremo razumeti arogance, ki so je na nekaterih tekmah s strani sodnikov deležni naši igralci.”

“V klubu menimo, da je bila Mura letos oškodovana že na več srečanjih, preračunano to znese lepo število točk. Trenerji in drugi funkcionarji so za to, če izražajo svoje mnenje o sojenju, lahko sankcionirani. Verjamemo, da ima NZS mehanizem spremljanja kakovosti sojenja, a zdi se, da včasih premalo vemo o ugotovitvah in zaključkih, ki sledijo. Ne moremo se znebiti občutka, da sodniki, ki s svojimi odločitvami večkrat neposredno vplivajo na izid tekme, za ta dejanja ne občutijo nobenih posledic. Številni si prizadevamo biti konstruktivni del nogometne javnosti, včasih kritičen, ne pa tudi kritizerski. Naš cilj je skupen, delamo za dobrobit slovenskega nogometa in pri svojem delu storimo tudi napake. Vendar se je o tem potrebno odkrito pogovoriti in jih odpravljati, drugače so lahko naša prizadevanja kaj hitro zaman,” še je povedal Kuzmič, ki je tako postal še en v vrsti funkcionarjev, ki se zgražajo nad sodniški organizacijo in njenimi sodniki.

Sojenje na tekmah PLTS je v zadnjem obdobju milo rečeno na zelo nizkem nivoju, samo v spomladanskem delu je bilo že toliko katastrofalnih sodniških napak, da je večina delivcev pravice v tem obdobju bila vsaj enkrat ocenjeno negativno. V kolikor so ocenjevalci bili objektivni seveda. A temu najbrž ni tako, saj vodilni pri ZNSS še naprej tiščijo glavo v pesek, objavljajo komične in selektivne obrazložitve nogometnih pravil ter se delajo kako je vse v najlepšem redu. Ob odkriti podpori predsednika NZS Radenka Mijatovića, tudi nekdanjega nogometnega sodnika, pa to niti ni presenetljivo.

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od admin
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Čontala: Dogajanja v zvezi z Zalokarjem ne želim komentirati

Pred včerajšnjim obračunom med Muro in Mariborom je za nekaj nemira v taboru črno-belih po…