Maribor je večino dela opravil že na začetku januarja in proti koncu zgolj ponudil roko pomoči obubožani Muri, kamor pošilja plejado svojih mladih igralcev, ki si bodo v Murski Soboti nabirali prepotrebno minutažo in izkušnje. Po vsej verjetnosti bo finančno breme le-teh nosil štajerski prvoligaš. Najbolj odmevajo pridobitve vijolic v napadu, saj je iz Mure prišel Nusmir Fajić, medtem ko se bosta morali drugi dve okrepitvi – Nejc Mevlja in Matija Smrekar še dokazati. Klub je sicer nekoliko po koncu prestopnega roka zapustil Nikola Komazec, ki se je preselil na Tajsko. Pomanjkanje prodaj je tokrat Zlatka Zahoviča zaustavilo pri nabiranju domačih talentov in kar nekaj izjemnih nogometašev se je izmuznilo vsemogočnemu Mariboru.


Olimpija nadaljuje serijo ponesrečenih potez, ki se vrstijo iz leta v leto. Najprej so v PR. katastrofi podpisali pogodbo z “upokojenim” Domžalčanom Dejanom Geričem, nad prestopom katerega še vedno ostaja senca dvoma ali je bilo vse skupaj prevara in vnaprej dogovorjena “finta” kot so se izrazili v NK Domžale. Olimpija pa je popolnoma padla na testu Mihe Zajca, kjer so največjo napako naredili že jeseni, ko so igralca na silo želeli prisiliti v podpis pogodbe, ko se to ni zgodilo, pa ga umaknili v mladinsko ekipo. Edina svetla točka je podpis pogodbe z Enisom Đurkovičem, ki bo pol leta še brcal za kranjski Triglav, tako da v tekoči sezoni Olimpija ne bo imela veliko od njega. Po nogometnih krogih so se razširile govorice, da naj bi bila predpogodba podpisana že več mesecev ter je tako mlademu Kranjčanu preprečila odhod na finančno ugodnejše trge, kar naj bi napadalec tudi sam obžaloval. V prestopnem roku naj bi na njegov naslov romale ugodnejše ponudbe tako iz tujine kot tudi iz Slovenije, a je imel Enis že zvezane roke.

Tretji spodrsljaj Olimpije pa so izkoristili Domžalčani. Erik Janža verjetno najsvetlejši biser tega prestopnega roka, je navkljub medijskem zagotavljanju ljubljanskega kluba in veliko govorjenja pristal pri osrednjeslovenskem tekmecu zeleno-belih, v mestu ob Kamniški Bistrici. 19-letnik je kljub negotovemu klubskemu položaju prejel vpoklic v reprezentanco do 21 let in naj bi po naših informacijah tam igral pomembno vlogo na deficitarnem položaju levega bočnega branilca. Domžalčani so tako še povečali nabor odličnih mladih igralcev, ki konkurirajo za nastope v članskem moštvu. Ob tem so dodali še izkušenega Dragana Čadikovskega in do zdaj Sloveniji neznanega Grka Charisa Kostakisa, ki je tako postal prvi grški nogometaš v prvi slovenski ligi. Nekdanji reprezentant Grčije do 21 let bo velika neznanka, prihaja z odličnimi priporočili, vprašanje je le, kako se bo znašel v Sloveniji, kjer imajo številni tujci velike težave.

Popolnoma svoj problem je primer Bobana Jovića. Zdi se da je ogrožena kariera enega najbolj nadarjenih slovenskih nogometašev. Sicer bo poleti Olimpija upravičena do odškodnine, vendar bo nadomestilo za 4 leta vzgoje mladega igralca mnogo manjše kot pa bi bila lahko dogovorjena odškodnina. Za slovenske klube bo to nadomestilo znašalo okoli 50.000 €, kar za Maribor ne bo prevelik zalogaj, ostali pa se bodo s tem težko spopadli, Jović ima lahko večje težave pri prestopu v tujino, kjer se lahko nadomestilo ob visokem rangu kluba kamor bi odšel dvigne tudi do 100.000 € na sezono, pričakovati pa gre nadomestilo okoli 250.000 €, kar pa je ogromno za igralca, ki več kot pol leta ne bo treniral z ekipo in igral prvenstvenih tekem. 

V Kopru vajeti v roke prevzema trener Vanoli in temu sledi klub z nakupovanjem v Italiji. Kljub temu je največji uspeh kluba aktiviranje potujočega Gorana Galešića, ki je v Gorici igral v izjemni formi. Vprašanje je v kakšnem stanju se je vrnil v Slovenijo in kaj to pomeni za kvoto tujcev v obalnem prvoligašu. Na obali naj bi v zadnjih dneh prestopnega roka proste roke ponudili kar nekaj nogometašem, med njimi tudi Luki Majcnu in Denisu Popoviču, še pred časom pomembnima členoma v koprskem moštvu. Kot kaže se položaj na obali hitro menjava in burja prinaša vedno nove načrte.

Celjani so dobili bitko za mladega Miho Zajca, vendar s črno piko, saj gre ponovno zgolj za posojo iz NK Brava. Marsikomu se zdi neodgovorno, da se igralce “na veliko” seli iz Ljubljane v Celje, zgolj zaradi poslovnih priložnosti predsednika ljubljanskega kluba Bravo. Težave, ki so se pojavljale že ob sami ustanovitvi tega kluba, kjer sicer odlično delajo z mladimi, so vedno bolj očitne. Klub brez podpore članske ekipe ne more konkurenčno delovati, zato so pomoč najprej iskali v Interblocku zdaj pa v Celju. Celjanom to v času finančnih težav prihaja kot naročeno, vendar izgubljajo podporo lokalne skupnosti, ki se ne more povsem poistovetiti s plejado igralcev iz Ljubljane in tujine, medtem ko mladi celjski upi ne dobivajo pravih priložnosti.

V ostalih prvoligaših je bilo bolj mirno. Omeniti velja povratek Dialloja v Kranj, prihod izjemnega napadalca Mateja Eterovića v Velenje, odhod Jelić v Kapfemberg ter posojo Sašo Aleksandra Živca v domačo Gorico, kjer želi mladi Primorec ujeti nov zagon z svoji karieri.

Kot zadnja pa svoje vrste popolnjuje Mura 05, potem, ko so si ob koncu januarja iz Maribora izposodili Rajka Repa in Alena Ploja, so tik pred nadaljevanjem prvenstva podpisali pogodbo še z napadalcem Vedranom Vinkom in hrvaškim vezistom Josipom Mlinarićem. Blizu podpisa pogodbe pa naj bi bili tudi Jure Travner, Saša Lalović, Marko Šimić ter Dardran Idrizi, ki se trenerju Šimundži še dokazujejo na treningih in pripravljalnih tekmah.

 

 

Avtor: Alakazaam

 

  • Maribor najavil pritožbo

    V štajerski prestolnici so se odzvali na odločitev disciplinskega sodnika NZS in na kazen,…
  • Delitev točk v Šiški

    V 23. krogu Prve lige Telemach je Bravo gostil Koper. Ekipi sta se na tekmi, ki se je prič…
  • Gorica predstavila novo okrepitev

    Pred nekaj urami je Gorica, na uradnih socialnih omrežjih, predstavila novega igralca. Tok…
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Maribor najavil pritožbo

V štajerski prestolnici so se odzvali na odločitev disciplinskega sodnika NZS in na kazen,…