[leagueengine_show_match lid=7 sid=8 mid=579]

Derbi, ki je tokrat postregel s precej boljšo igro Olimpije, je bil v vseh pogledih povsem drugačen od prejšnjih. To je razkril že pogled na tribune največjega stadiona v državi, ki so samevale zaradi kazni, ki jo je domači klub dobil zaradi razgrajanja navijačev. Gostujoči strateg Ante Šimundža je v primerjavi s prvim letošnjim derbijem postregel samo z eno menjavo, ko je na levi strani poškodovanega Mitjo Vilerja zamenjal Dejan Trajkovski, zaradi poškodbe pa so ljubljansko gostovanje izpustili tudi Dejan Mezga, Matic Črnic in Marko Šuler. Domači strateg Milorad Kosanović je imel s sestavo moštva večje težave, kot njegov kolega na drugi strani. Res da sta se po poškodbi vrnila dva močna aduta, Nik Omladič in Damjan Trifković, a je bilo več težav zato z obrambno vrsto, kjer so manjkali kar trije standardni igralci. Zaradi poškodbe je manjkal prišlek Matija Škarabot, kaznovana pa sta bila Boban Jović in Antonio Delamea Mlinar. V napadu je prvič, od kar je prišel, zaigral Aleksandar Rodić.


Začetek je dal slutiti, da za Štajerce tokrat v prestolnici ne bo kruha. Že v 2. minuti je goste iz Ljudskega vrta presenetil bivši napadale Interblocka. Rodić je po natančnem predložku Trifkovića iz težkega položaja z glavo matiral nemočnega Handanovića, gol pa je močno spominjal na zadetek Štromajerja, ki je v minulem krogu Koper v vodstvo popeljal v Ljudskem vrtu. Po šokantnem začetku za goste, se le-ti niso uspeli pobrati do konca srečanja. Olimpija je bila po furioznem začetku še nevarnejša. Ni manjkalo veliko, ko bi kaj lahko Ljubljančani svojo prednost povišali. Povratnik v prvo moštvo Omladič je lepo zaposlil Etemeja, ki pa je za las streljal čez prečko. V 19. minuti je Omladič iz prostega strela nastreljal Handanovića, ker je pa nekdo od gostujočih igralcev v živem zidu igral z roko, je imel Omladič prosti strel še iz ugodnejšega položaja, a je streljal mimo desne vratnice mariborskih vrat. Nemoč Maribora nazorno razkriva podatek, da je Maribor prvi strel v okvir vrat sprožil šele v 25. minuti prek Mendyja. V 27. minuti je eden boljših na igrišču, Kostić, z lobom že premagal Handanovića, vendar mu je veselje na golovi črti preprečil Milec. Najnevarnejšo akcijo so gostje izvedli deset minut pred koncem prvega polčasa, ko se je Tavares že veselil zadetka, a je Jug gol razveljavil po signalizacijo stranskega sodnika, češ da gre za prepovedani položaj. Malo pred koncem polčasa so imeli zmaji novo enkratno priložnost, ko je po odbitem strelu Omladiča, Handanović odbitek poslal na nogo Kostića, ki pa se je odzval preslabo, da bi lahko povišal prednost. Toda kar jim ni uspelo v tej priložnosti, jim je v zadnji minuti, ko je ravno Kostić lepo preigral Arghusa in prodrl v kazenski prostor, žogo lepo zavrnil Trifkoviću, ki mu ni bilo težko zadeti in tako Olimpijo popeljati na odmor z izdatnejšo prednostjo.

Začetek drugega polčasa ni bil tako razburljiv kot začetek tekme. Prva omembe vredna akcija v nadaljevanju se je zgodila v 55. minuti, ko je nevaren strel Omladiča Handanović odbil v kot. V nadaljevanju smo spremljali zelo raztrgano igro na obeh straneh, čemur so botrovale tudi številne menjave, po katerih sta posegla oba stratega. Maribor je na celotnem srečanju kontroliral posest žoge, a si ni priigral niti ene omembe vredne priložnosti. Štajerci so bili v današnjem večeru preveč bledi, domači pa dobro organizirani in nevarni skoraj vsakič, ko so se dotaknili žoge. Najbolj dramatičen dogodek se je zgodil v 82. minuti, ko si je Djermanović prislužil neposredni rdeči karton in takojšno pot pod prho, ker je s komolcem udaril Milca. Ko smo pričakovali, da bodo Mariborčani v zadnjih minutah z igralcem več pritisnili proti vratom, je imela najlepšo priložnost Olimpija. Bajrić je z lepo podajo v kazenski prostor zaposlil Valenčiča, ki pa mu je Handanović še lepše zaustavil strel, ki pa bi bil roko na srce lahko močnejši. Olimpija je tako dobila prvi domači derbi po 28. avgustu 2011, ko so Maribor, ki se je tedaj še veselil uvrstitve v skupinski del Evropske lige, premagali s kar 4:1. Olimpija si je pod potegnjeno črto zaslužila to zmago, ki pa bo izvisela v zraku, če naslednji teden v Celju ne ponovijo predstave. Tako slabega Maribora že dolgo nismo videli. Je pa ta rezultat idealen za zaplet na vrhu, ki zagotavlja zanimivejšo pomlad na slovenskih nogometnih zelenicah.

Avtor: Gašper Krvina
Foto: SPS

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Ljubljanski derbi znova navdušil!

V zgodnje-popoldanskem terminu je v Prvi ligi Telemach na Žaku potekal ljubljanski derbi m…