Za nastanek Nogometne Gorenjske akademije štejemo 24. marec 2007, ko sta pred derbijem v 1. slovenski mladinski ligi med ND Triglavom in NK Britofom upravi obeh omenjenih klubov sklenili partnersko pogodbo o ustanovitvi nogometne gorenjske akademije z imenom NOGA, ki jo danes vodi Uroš Bračun.


»Gorenjska je nogometno tako nerazvita, da si Triglav ne more privoščiti ‘manjko’ niti enega talenta, ki je tu doma. Akademija se bo ukvarjala z vzgojo kakovostnih nogometašev, saj jim bomo ponudili višjo raven in boljše delovne razmere,« je na predstavitvi povedal bivši direktor ND Triglava Miran Šubic. Danes  z nogometno akademijo sodeluje večina gorenjskih klubov, tesno sodelujejo z Britofom, ostali klubi pa so: NK Alpina Žiri, NK Železniki, NK Jesenice, NK Bled, NK Velesovo, NK Škofja Loka, NK Šobec-Lesce, NK Zarica Kranj, NK Bled, NK Kondor, NK Naklo in NK Polet.

NOGA s pomočjo programa FUTURA predstavlja pomembno vlogo regionalnega nogometnega središča, kjer se najboljši  gorenjski mladi igralci lahko enakovredno primerjajo z drugimi mladinskimi ekipami. V njej se zbirajo nogometaši v kategorijah od trinajst do osemnajst let starosti. Izbrani nogometaši tako prihajajo iz vseh gorenjskih klubov. V tem starostnem razponu najdemo nogometaše, ki že kažejo znanje, ki so ga pridobili v otroški nogometni šoli, vendar še niso izoblikovani nogometaši in so opazovani pod budnim očesom strokovnjakov. Treningi trajajo dve uri, potem pa je tu še individualno delo z najboljšimi igralci.

Osnovni cilji NOGE so:

  • pridobivanje super talentov oz. najbolj nadarjenih nogometašev;
  • biti v vrhu slovenskega nogometa in
  • usposabljanje igralca za člansko moštvo.

Rezultati NOGE so že vidni in odlični. Dva mladinca Klemen Šturm in Tilen Klemenčič sta postala standardna igralca prve enajsterice članske ekipe ND Triglav. Na vrata članske ekipa trkata tudi Gašper Udovič in Igor Bukara, nekaj mladincev pa se je udeležilo treningov članske ekipe. V državno reprezentanco so ali pa so bili vpoklicani naslednji igralci: v U19 sta bila vpoklicana Tilen Klemenčič in Klemen Šturm, z U18 se na prijateljsko tekmo s Švico pripravlja Tilen Klemenčič, v U17 sta vpoklic prejela vratar Grega Sorčan in Blaž Poljanec, v U16 sta bila Marko Klemenčič in Ožbej Kuhar.

V vseh ekipah NOGE v tekmovalni sezoni 2012/2013 sodeluje 121 nogometašev. Ekipe Triglav NOGE pa so naslednje:

  • Triglav NOGA U18 mladinci (20 nogometašev; trener: Uroš Bučan);
  • NOGA Britof U17 mladinci (20 nogometašev; trener: Miran Gogič);
  • Triglav NOGA U16 kadeti (19 nogometašev; trener: Aleš Arnol);
  • NOGA Britof U15 (21 nogometašev; trener: Dejan Nišandžić);
  • Triglav NOGA U14 starejši dečki (22 nogometašev; trener: Jaka Kajtazović);
  • NOGA Triglav U13 starejši dečki (19 nogometašev; trener: Špendi Idrizi).

Rezultati ekip NOGA v tekmovalni sezoni 2012/2013 pri mladincih in kadetih so povprečni. Mladinci U18 so v 1. slovenski mladinski ligi na 11. mestu, najboljši strelec ekipe je Gašper Udovič s sedmimi zadetki. V 1. kadetski ligi so kranjski kadeti na 7. mestu, devet zadetkov je prispeval Domen Potočnik. Pri starejših dečkih U14 pa Kranjčani vodijo in imajo pet točk prednosti pred drugouvrščeno Olimpijo iz Ljubljane, na listi strelcev pa kraljuje Gaber Petric s 27 zadetki.

Avtorica: Aljaska

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Brez golov v Murski Soboti

Zadnja nedeljska tekma je bila odigrana danes, ob 17:30, v Murski Soboti. Mura je v 23. kr…