Slovensko prvenstvo se počasi, a vztrajno približuje sklepnemu delu. Derbi 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije bo odigran na koprski Bonifiki, kamor prihaja vodilni Maribor, ki bo dal odgovor na to, ali bodo vijoličasti zanesljivo osvojili nov naslov prvaka ali pa bo prvenstvo v zadnjih krogih vendarle bolj napeto. Domžalčani, ki so s porazom v Kranju zapravili zadnje upe za uvrstitev v evropska tekmovanja, doma pričakujejo Goričane, v Velenju se obeta derbi savinjsko-šaleške doline, Zavrč bo gostil prebujene Kranjčane, ki v boju za obstanek nujno potrebujejo točke, Olimpija pa bo na krilih zmage proti Kopru gostovala v Novem mestu pri zadnjeuvrščeni Krki.


Pari 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije:
DOMŽALE – GORICA (sobota ob 16:30; prenos na Planet TV)

RUDAR VELENJE – CELJE (sobota ob 18:00)
ZAVRČ – TRIGLAV KRANJ (sobota ob 20:00)
LUKA KOPER – MARIBOR (sobota ob 20:05)
KRKA – OLIMPIJA LJUBLJANA (nedelja ob 16:30)

DOMŽALE   GORICA
14 17 24 Medsebojne tekme (Z-N-P) 24 17 14
6 9 13 Domače tekme (Z-N-P) 11 8 8
8 8 11 Gostujoče tekme (Z-N-P) 13 9 6
27. julij 2013 (1:2) Zadnja zmaga 7. november 2012 (0:1)
N-N-Z-Z-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-N-P-P-P
3. marec 2007 (4:0) Najvišja zmaga 28. april 2007 (6:1)
Darko Zec, Nejc Skubic, Saša Aleksander Živec, Aleks Pihler, Slobodan Vuk Manjkajoči nogometaši Alen Jogan, Marco Modolo

Boleč poraz v Kranju je Domžalčane močno oddaljil od tako želenih nastopov v Evropski ligi v prihodnji sezoni. Domžalski trener Luka Elsner, ki ima pri sestavi ekipe nekaj težav zaradi poškodb ključnih igralcev, bo imel za tekmo z Gorico veliko dela s psihološko pripravo svojih varovancev. Sobotni obračun proti nekdanjemu klubu bo moral izpustiti tudi Saša Aleksander Živec. Na seznamu poškodovanih igralcev so poleg Živca še Nejc Skubic, Aleks Pihler in Slobodan Vuk, medtem ko je vprašljiv za nastop obetavni Nemanja Maksimović. Kljub temu rumeno-modri obljubljajo, da se bodo na domači tekmi proti Gorici predstavili v boljši luči. Ali bodo pri tem uspešni?

Kljub temu da si je Gorica nastope v Evropi že zagotovila preko uvrstitve v finale pokalnega tekmovanja, v zadnjih krogih ni več tako suverena, kot je bila na uvodnih spomladanskih tekmah. Goriški strokovni štab, ki pričakuje težko srečanje, kjer bo odločal pravi pristop obeh ekip, bo ponovno primoran premešati sestavo obrambne vrste, v kateri bosta manjkala standardna osrednja branilca. Mogoče se bo po daljši odsotnosti  v osrčje obrambe vrnil mladi Tine Kavčič, ki je jeseni Novogoričanom z zadetkom v Domžalah zagotovil točko, zagotovo pa bo tam Abel Gigli, ki se vrača v kader po prestani kazni. Podobno velja tudi za napadalca Danielleja Bazzoffie. Oba nasprotnika sta se v tej sezoni srečali trikrat; dve tekmi sta se zaključili z 1:1, Domžale pa so v Novi Gorici poleti slavile z 2:1. Kakšen pa bo izid na četrtem medsebojnem srečanju v tej sezoni?

RUDAR VELENJE   CELJE
21 20 21 Medsebojne tekme (Z-N-P) 21 20 21
13 10 9 Domače tekme (Z-N-P) 12 10 8
8 10 12 Gostujoče tekme (Z-N-P) 9 10 13
8. marec 2014 (1:2) Zadnja zmaga 27. april 2013 (0:1)
Z-Z-Z-P-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-P-P-Z-N
28. oktober 2009 (0:4) Najvišja zmaga 31. julij 2010 (5:1)
Matjaž Rozman, Mate Eterović, Aleš Jeseničnik, David Kašnik Manjkajoči nogometaši Marko Krajcer, Gregor Bajde, Igor Jugović, Marijo Močić, Mateo Barukčič

Velenjski Rudar, ki je najbolj uspešna ekipa spomladanskega dela sezone, je najprej visoko premagala bledo Olimpijo, nato pa presenetljivo v Ljudskem vrtu premagal še državne prvake, zato v taboru knapov samozavestno razmišljajo o uvrstitvi v evropske pokale. Čeprav Celjani na papirju veljajo za lažjega tekmeca, so Velenjčani kljub vlogi favorita vseeno previdni, saj zaradi lokalnega derbija, ki so vedno nekaj posebnega, pričakujejo zahtevna preizkušnjo. Trener Jernej Javornik, ki je s svojim strokovnim štabom vnesel v moštvo pravi ekipni duh, bo pogrešal dva najbolj standardna nogometaša. Derbi savinjsko-šaleške doline bosta zaradi kartonov primorana izpustiti Matjaž Rozman in Mate Eterović, kar bo vsekakor velik hendikep, zato bosta priložnost dobila nekdanji vratar Maribora Matej Radan in mladi napadalec Matej Podlogar.

Mlada ekipa Celja je po treh poraz padla v rezultatsko krizo. Poleg tega se rumeno-modri v teh dneh še vedno ubadajo s številnimi poškodbami, ki so dodobra načele četo Miloša Rusa. Zagotovo bodo tako odsotni Marko Krajcer, Igor Jugović, Gregor Bajde, Marijo Močić in Nicolas Rajšel. Čeprav se v taboru Celja dobro zavedajo, kdo je favorit. Obenem pa obljubljajo, da se ne bodo predali, saj le z odločnim, napadalnim pristopom lahko upajo na pozitiven izid. Velenjčani so v tej sezoni dobili vse tri savinjsko-šaleške derbije in v vseh primerih so bile tekme izjemno tesne. Ali bo Celjanom tokrat le uspelo osvojiti lokalni derbi?

ZAVRČ   TRIGLAV KRANJ
2 0 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 0 2
1 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 1
1 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 1
28. september 2013 (2:1) Zadnja zmaga 9. marec 2014 (3:1)
P-Z-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P-P
28. september 2013 (2:1) Najvišja zmaga 9. marec 2014 (3:1)
Manjkajoči nogometaši

Zavrč je z dragoceno zmago v Celju izplaval iz rezultatske krize in ohranil upanje na uvrstitev v evropske pokale, zato Haložani optimistično pričakujejo predzadnji Triglav. Ker pa se gostje krčevito borijo za obstanek, se v taboru Zavrča dobro zavedajo, da so ponavadi take tekme najtežje, vseeno pa bodo računali na podporo domače publike. Nova zmaga bi pomenila, da je kriza dokončno za belimi in bi bila obenem lepa popotnica za naprej. Trener Željko Orehovec bo na omenjenem obračunu lahko računal na vse igralce.

Triglav, ki je v zadnjih treh krogih osvojil pet točk, se odpravlja v Zavrč iz devetega mesta prvenstvene lestvice, ki ga ne nameravajo več izpustiti iz rok. Varovanci trenerja Siniše Brkića, ki so ujeli dobro formo v idealnem trenutku, obljubljajo, da se bodo na vsaki tekmi borili za točke. Podobno kot Zavrčani tudi Kranjčani nimajo težav s poškodovanimi. Zaradi kartonov bo tekmo izpustil le Tilen Klemenčič. Novopečeni prvoligaš iz Zavrča je jeseni dvakrat premagal Gorenjce. Toda slednji, ki se krčevito borijo za obstanek v prvi ligi, so dobili prvi spomladanski dvoboj, kar jim bo zagotovo dalo dodaten zagon za gostovanje v Halozah.

LUKA KOPER   MARIBOR
17 23 27 Medsebojne tekme (Z-N-P) 27 23 17
13 10 9 Domače tekme (Z-N-P) 18 13 4
4 13 18 Gostujoče tekme (Z-N-P) 9 10 13
28. september 2013 (2:1) Zadnja zmaga 27. julij 2013 (6:1)
N-Z-P-Z-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-P-Z-P-Z
2. april 2011 (3:0) Najvišja zmaga 27. julij 2013 (6:1)
Manjkajoči nogometaši Mitja Viler

Sobotni derbi 30. kroga med Luko Koprom in Mariborom bo dal odgovor na to, ali bodo vijoličasti veliko bližje novemu naslovu prvaka ali pa bo prvenstvo v zadnjih krogih vendarle bolj napeto. Vodilni Mariborčani imajo pred drugouvrščenimi Koprčani pet točk prednosti. Ob sobotni zmagi bi Štajerci šest krogov pred koncem Primorcem ušli na najbrž neulovljivih osem točk naskoka. Če pa zmaga Koper, bi se prednost državnih prvakov stopila le na dve točki. Koprčani, ki so na zadnji tekmi v Stožicah presenetljivo izgubili proti ljubljanski Olimpiji, kjer so zapravili priložnost, da bi se konkretno približali vodilnemu Mariboru, se pred obračunom z Mariborom hrabrijo z odlično statistiko na domačih tekmah, kjer so v letošnji sezoni izgubili le eno srečanje, in sicer z Olimpijo. Varovanci Rodolfa Vanolija so prvo letošnjo tekmo z Mariborom na Bonifiki dobili z 2:1. 28. septembra lani sta zadela Mitja Lotrič in Urban Žibert. V moštvo “kanarčkov” se po prestani kazni vrača Domen Črnigoj.

Nekaj več težav s sestavo ekipe ima mariborski trener Ante Šimundža, ki v Kopru ne bo mogel računati na poškodovane Nusmirja Fajića, Dejana Mezgo, Matica Črnica in Mitjo Vilerja, ki bo manjkal zaradi kartonov. Kljub temu pa so v taboru državnih prvakov, ki so nepričakovano doma klonili proti Rudarju, trdno odločeni, da na Bonifiki, kjer pričakujejo trdo srečanje, pridejo do treh točk, saj želijo povečati prednost na osem točk. Komu bo Bonifika prinesla srečo?

KRKA   OLIMPIJA LJUBLJANA
2 0 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 0 2
1 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 1
1 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 1
8. marec 2014 (0:1) Zadnja zmaga 28. julij 2013 (5:0)
Z-Z-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-P-Z
8. marec 2014 (0:1) Najvišja zmaga 28. julij 2013 (5:0)
Amer Krcić, Andrija Novosel, Thierry Alain Mbognou, Alen Vučkić Manjkajoči nogometaši Aljaž Ivačič, Antonio Delamea Mlinar, Marko Zalaznik, Nik Omladič, Rok Baskera, Enis Djurković, Aleksandar Rodić, Andraž Šporar, Kenan Bajrić, Dejan Djermanović

Zaradi poškodb zdesetkana Olimpija, pri kateri manjka kar deset nogometašev in ima povrh vsega še težave s svojimi navijači, odhaja na gostovanje v Novo mesto, kjer si po presenetljivi zmagi nad drugouvrščenim Koprom želi nadaljevati v tem ritmu in priti do novih treh točk. Čeprav je za Ljubljančani skromna sezona, ostali pa so tudi brez nastopov v Evropi, si zeleno-beli želijo do konca sezone ubrati čim več točk, kolikor je mogoče, zato športno obljubljajo boj za vsako žogo.

Za novomeško Krko, ki je po dveh porazih padla na zadnje mesto, bodo proti Olimpiji v boju za obstanek štele le tri točke. Dolenjci, ki so v tej sezoni na Portovalu že premagali goste iz Ljubljane, bodo ponovno računali na prednost domačega terena, zato bodo v domačem taboru naredili vse, ponovno presenetijo Olimpijo in da tri točke ostanejo doma. V četi Adnana Zdildovića, ki se bo moral znajti brez Amerja Krcića, Andrije Novosela, Thierryja Alaina Mbognouja in Alena Vučkića, pa je tudi nekaj bivših “zmajev”, ki bodo željni dokazovanja. Ker pa jih je Triglav, ki je bil vseskozi na zadnjem mestu, točkovno dohitel in zaradi boljše gol razlike prehitel na lestvice, farmacevte v nadaljevanju čaka ogorčen boj za obstanek. Ali bo Krka še drugič na Portovalu uspešnejša od Olimpije?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Vijoličasti s kar petimi goli v dvajsetih minutah odpravili Lokomotivo

Pripravljalno tekmo so pred nadaljevanjem prvenstva odigrali tudi nogometaši Maribora. Var…