Davčna uprava (DURS) je objavila seznam pravnih in fizičnih oseb, ki državi že več kot 90 dni dolgujejo najmanj 5.000 evrov. Med njimi je več športnih klubov, od katerih so se štirje ukvarjali z nogometom. NK Olimpija Ljubljana, NK Primorje Ajdovščina in ND Nafta Lendava so se znašli v skupini dolžnikov, ki državi dolgujejo od 100.000 do 300.000 evrov davkov, medtem ko manj znana NK Alfa iz Ljubljane državi dolguje od 10.000 do 30.000 evrov. Vsi štirje klubi so že pred časom prenehali z udejstvovanjem na športnem področju in obstajajo le še kot predmet poravnav in terjatev upnikov ter je tako malo verjetno, da bo država te dolgove sploh lahko izterjala.


Javna objava, da je med dolžniki tudi NK Olimpija Ljubljana je velik udarec za ŠD NK Olimpijo Ljubljano, ki že četrto sezono nastopa v najmočnejši slovenski nogometni ligi. ŠD NK Olimpija ima sicer poravnane vse obveznosti do države in davčni upravi ne dolguje ničesar, vendar je navkljub temu sama objava seznama zamajala že tako trhle temelje in argumente kluba, ki se je večkrat samooklical za naslednika ali pa celo isti klub kot tisti, ki je enaindvajsetkrat igral v najmočnejši jugoslovanski ligi ter je v samostojni Sloveniji osvojil po štiri naslove državnih in pokalnih prvakov ter en naslov slovenskega superpokala. Naj vas še enkrat spomnimo, da je ŠD NK Olimpija Ljubljana bila ustanovljena 2. marca 2005 z imenom NK Bežigrad in je s tekmovanjem pričela v peti oz. najnižji ligi na območju MNZ Ljubljana. Z uspešnim nastopanjem je klub iz sezone v sezono napredoval v višji rang tekmovanja in je leta 2009 osvojil drugo ligo ter se prvič v svoji zgodovini uvrstil v prvo slovensko nogometno ligo. V tem obdobju je prišlo tudi do menjavanj imena kluba in tako je NK Bežigrad leta 2007 postal NK Olimpija Bežigrad. Že leto dni kasneje pa je klub pridobil ime ŠD NK Olimpija Ljubljana, ki ga nosi še danes. Navkljub dejstvu, da ŠD NK Olimpija s strani NZS in Združenja prvoligašev uradno nikoli ni bila priznana kot isti klub ali kot naslednica NK Olimpije, ki je prenehala z delovanjem po sezoni 2004/05, so uradniki tega kluba v klubski grb dodali letnico 1911 ter vedno znova posredno ali neposredno napeljevali k temu, da gre za isti klub. Tako imajo na uradni spletni strani kluba tudi zapisano, da je njihov klub leta 2005 izpadel v peto ligo in se leta 2009 vrnil med prvoligaše. Sprva je sicer bilo zapisano, da gre za popolnoma nov klub, ki je nastal leta 2005 kot NK Bežigrad.

Dan po objavi Davčne uprave so se odzvali tudi pri ŠD NK Olimpiji in na svoji spletni strani pojasnili, da “NK Olimpija, ki ima do države dolg, je drug pravni subjekt, kot ŠD NK Olimpija, ki tekmuje v prvi slovenski nogometni ligi,” ter “včerajšnje objave medijev so bile površne in so vrgle slabo luč na naš klub, zato bi prosili, za objavo popravka.” Z drugimi besedami, pri ŠD NK Olimpiji znajo jasno in glasno govoriti o zgodovini, tradiciji, nasledstvu in lovorikah NK Olimpije vse dokler v ospredje ne pridejo denar in dolgovi propadlega kluba in se je v tem primeru od tega kluba potrebno javno distancirati. Davčne terjatve, ki jih ima država do NK Olimpije so sicer le pljunek v morje v primerjavi z vsemi ostalimi dolgovi propadlega kluba (leta 2005 so znašali preko 700 milijonov takratnih tolarjev oz. okrog tri milijone evrov). Za mnenje smo povprašali tudi odgovorne pri ŠD NK Olimpiji, vendar njihovih odgovorov v času objave tega prispevka nismo dobili. Seznam dolžnikov, ki ga je objavila Davčna uprava je mogoče videti na spodnji povezavi.

Seznam neplačnikov

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Olimpija kljub vodstvu le do točke

Zadnja tekma 18. kroga Prve lige Telemach, se je odigrala v Stožicah. Tokrat je bil na spo…