Domžalčani so v zadnjih letih izpeljali že nekaj prestopov mladinskih nogometašev. Zgolj v letošnjem poletju sta selekcije MNC Domžale zapustila Jon Gorenc Stanković, ki je prestopil k dortmundski Borrusii, in Luka Šušnjara, ki je novi član Atalante. Že v kratkem pa jima bo na tuje sledil še Oskar Cvjetičanin, ki se bo podal na jug angleškega otoka in z nogometnim šolanjem nadaljeval pri Southamptonu.


Prestop sina Alenke Bratušek je potrdil tudi Matej Oražem, ki je v daljšem pogovoru za klubsko spletno stran dejal, da so v Domžalah tudi na visokoraslega branilca izredno ponosni, obenem pa je postregel še z novico, da bosta kluba sodelovala tudi v bodoče: “Prestop je dogovorjen, uskladiti pa je potrebno še nekaj podrobnosti. Preboj na angleški trg je verjetno najbolj zahtevna naloga, saj denimo ravno Southampton do prestopa Oskarja, praktično ni delal s talenti, ki ne prihajajo iz Anglije. Zahteve so tam postavljene še malo višje kot drugje in zato smo na Oskarja izjemno ponosni, da si je izboril tako lepo priložnost. V kolikor bomo vse dogovore uspešno zaključili, bomo v naslednjih dneh predstavili tudi sodelovanje med NK Domžale in Southampton FC v prihodnje, a pustimo času čas.”

Domžalske mladinske selekcije so že nekaj časa v slovenskem vrhu, kar je bilo nazadnje dokazano že v lanski sezoni, ko so mladinci in kadeti pokorili državno konkurenco, medtem ko je selekcija starejših dečkov v finalu s skupnim izidom 3:2 morala priznati premoč Krškega. Odlični rezultati so posledica dobrega in kakovostnega dela, kar se pozna tudi pri čedalje večjem povpraševanju po nogometaših, ki trenirajo v Domžalah. Mlajši Oražem kljub številnim uspehom mladinskih selekcij ostaja skromen in priznava, da klub čaka še veliko dela, da bo tudi v prihodnje najboljša nogometna šola v Sloveniji: “Vsekakor je vidno, da smo v zadnjih letih, morda celo v dobrem desetletju, odlično delali in uspeli v zadnjem času to tudi pokazati in dokazati z rezultati. Noben takšen prestop ni naključje, zato si ti fantje in vsi zaposleni v NK Domžale, ki delujejo na področju MNC, zaslužijo čestitke in pohvale, ki pa morajo biti le motivacija za nadaljnje delo. Tako igralci kot mi v klubu smo na začetku poti in o razpletu v veliki meri odločamo sami. Če se bomo trudili, da bomo ves čas korak pred konkurenco, se nam bo to obrestovalo. Samo tako lahko na zahtevnem evropskem nogometnem trgu uspešno deluješ. Vsi ti prestopi sedaj niso več enkratni dogodki, ampak sadovi trdega dela, ki bodo v prihodnje dobili prave naslednike. Ob vseh odhodih nas v MNC čaka ogromno dela, da bomo kljub temu ostali najboljša nogometna šola v Sloveniji.”

Foto: Lado Vavpetič
Jon Gorenc Stanković je le eden od plejade nadarjenih domžalskih mladcev. (Foto: Lado Vavpetič)

Delo trenerjev, ki delujejo v mladinskih selekcijah kluba, bi verjetno še dodatno olajšala akademija, a zaradi finančne situacije v Sloveniji to vsaj za zdaj še ni možno, a v klubu trdno delajo na pridobitvi partnerja iz tujine: “Akademija v določeni meri že obstaja, saj kar nekaj igralcev živi, se šola in usklajeno trenira pod našim nadzorom. Kdaj bi lahko razmišljali tudi o postavitvi objekta, ki bi to akademijo utelešal, je težko reči, zagotovo pa kratkoročno sami v takšen projekt nismo sposobni iti. Bolj verjetno je, da bomo še naprej širili trenutni sistem delovanja, katerega del je tudi Oskar Cvjetičanin in tako ustvarjali »akademijo na več lokacijah«. Na pomoč države ali lokalne skupnosti je v trenutnih političnih in ekonomskih razmerah težko računati, tako da bi za nek tektonski premik potrebovali partnerja iz tujine, na čemer že trdo delamo.”

Domžalski mladci bodo tudi v novi sezoni ene glavnih kandidatov za sam vrh lestvic. Kadeti in mladinci, ki branijo krono, s prvenstvom pričenjajo že ta vikend.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Se obeta vrnitev dvojca Zahović-Milanič?

Po včerajšnjem porazu Dinama na derbiju proti Hajduku hrvaški mediji že poročajo o spremem…