Danes minevajo natanko trije meseci, odkar je Maribor naznanil prihod Marka Tolića v Ljudski vrt. Potreboval je čas, da je Mariboru dal to, kar so vsi od njega pričakovali. Mnoga predvidevanja je v zadnjih tekmah presegel in postal eden najučinkovitejših nogometašev v vrstah aktualnih prvakov. Posoja ga veže z Mariborom do konca jesenskega dela prvenstva, sam pa je v pogovoru za nkmaribor.com povedal, da ne bi imel nič proti, če bi pod Kalvarijo dočakal tudi pomlad.


26-letni napadalni vezist je v Maribor prišel iz rodnega Zagreba, kjer je v prejšnji sezoni za Dinamo odigral 31 tekem. “Potreben je bil čas, da se je ekipa privadila name, jaz pa na vse, kar se je dogajalo. Od junija sem na desetih tekmah za Dinamo odigral le 9 minut, zato sem potreboval čas, da pridem do ustrezne fizične pripravljenosti za igro. Menim, da sem zdaj dosegel to raven. Težko mi je bilo ostati potrpežljiv, saj sem vedno od sebe zahteval več. Z delom v tišini, ko nas nihče ni gledal, smo uspeli zrasti v resno ekipo.”

Nogometaš, katerega vrednost je ocenjena na 1,5 milijona evrov, je v Maribor prišel v obdobju, ko je bil klub moralno na dnu. Dan pred njegovim prihodom so 16-kratni državni prvaki izgubili možnosti za igranje v Evropi, ko so po mojstrskem zadetku v 90. minuti izgubili tekmo proti Cluju. “Od začetka ni bilo lahko, saj je bila ekipa v krizi. Iz evforije v Dinamu, ki si je takrat zagotovil skupinski del lige prvakov, sem prišel v stanje, ko smo bili pri dnu lestvice. Igrali smo slabo, pa vendarle osvajali točke. Nato se nam je zgodil nesrečen niz treh tekem, s številnimi izključitvami in prejetimi zadetki v zadnjih minutah.”

Toda za dežjem vedno posije sonce. Nogometna javnost je vedela, da kriza Maribora ne more trajati večno. Prišlo je do spremembe igralnega sistema, ki je tudi Toliću omogočil igranje na položaju, ki mu je pisan na kožo. “Uspeli smo se dvigniti in komaj zdaj se začenja tisto, kar Maribor mora biti. Veseli me, da sem uspel pomagati ekipi v tem delu sezone. Zdaj polni samozavesti čakamo preostale tri tekme. Situacija je specifična, saj se marsikje prvenstvo več ne igra. Morali smo ostati psihično močni, saj je ogromno igralcev že na počitnicah. Za zadnjih 270 minut v Ljudskem vrtu bomo morali biti stoodstotni. Videli smo, da lahko Bravo zabije šest golov Olimpiji, ki je sicer v res dobri formi. Zato bo potrebno držati fokus zgolj na naših predstavah in ne razmišljati o drugih stvareh.”

Še na nedavni novinarski konferenci po visoki domači zmagi nad Muro je Tolić na vprašanje o morebitni pomladi v Ljudskem vrtu odgovoril, da o tem težko kaj pove. Da sicer trenutno uživa v Mariboru, ampak je Dinamo Zagreb klub, s katerim je odrasel. Očitno pa so v klubu od takrat naredili korak v smeri, da bi Tolića v Mariboru zadržali do konca sezone, saj so njegove današnje besede veliko prijetnejše za ušesa mariborskih privržencev. “Proti vijolični pomladi ne bi nasprotoval. Všeč mi je tukaj, uživam v mestu, redno igram. Celotna ekipa igra zelo dobro, dočakali smo tudi vrnitev nekaterih izkušenejših igralcev, ki nam za širino kadra pomenijo ogromno. Ko pogledate postavo in klop Maribora na zadnjih tekmah, vse skupaj deluje zelo dobro. Tako da, zakaj ne bi ostal?”

Naloži več sorodnih novic
  • Morozov iz Celja v Izrael

    Po Stojinoviću in Breclu Celje zapušča še en branilec. Grigorij Morozov bo do konca letošn…
  • Črnigoj ponovno v Serie A

    Reprezentančni vezist Domen Črnigoj bo preostanek sezone preživel na posoji pri Salernitan…
  • Dušan Stojinović zapušča Celje

    Po naših preverjenih informacijah je celjski centralni branilec Dušan Stojinović zapustil …
Naloži več novic od Anže Mlakar
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Domžale v Umagu razbile gruzijskega nižjeligaša

Vse kaže na to, da so Domžale dobro pripravljene pred nadaljevanjem sezone v Prvi Ligi Tel…