Nogometaši Maribora danes ob 20.15 uri proti norveškemu Rosenborgu čaka prvi dvoboj tretjega kroga kvalifikacij za uvrstitev v Ligo prvakov. Tribune Ljudskega vrta bodo polne in vse je pripravljeno na najpomembnejši dvoboj vijoličastih v dosedanjem delu sezone.


V taboru petnajstkratnih državnih prvakov se dobro zavedajo kaj bi pomenilo napredovanje proti Norvežanom, uvrstitev v zadnji kvalifikacijski krog za Ligo prvakov oziroma najmanj uvrstitev v skupinski del evropske lige, kjer so vijoličasti nazadnje igrali v sezoni 2013/14 in tam tudi prezimili. Ob bogati tradiciji igranja mednarodnih tekem bodo Mariborčani sploh prvič igrali proti predstavniku Norveške, a Skandinavci slovenskim prvakom očitno ustrezajo. Po Valurju in AIK-u je sedaj na vrsti Rosenborg, največji in najuspešnejši norveški klub, ki ima velike izkušnje tudi z igranjem v evropskih pokalih.

“Rosenborg je drugačen tekmec, kot je bil švedski AIK, še vedno pa je fizično močna ekipa, dobra v prekinitvah. Za razliko od Švedov, ki so se več zanašali na posameznike, ekipa Rosenborga velja za močnejši kolektiv. Rosenborg nekatere zadeve ponavlja skozi celotno tekmo, te moramo prepoznati in na njih pravilno odgovarjati, od prve do zadnje minute. Izkoristiti moramo pamet, nadzorovati čustva pred polnimi tribunami, vtekati, zaključevati akcije. Vemo, da bomo imeli svoje priložnosti,” pred dvobojem razmišlja strateg vijoličastih Darko Milanič, ki se zaveda kaj lahko pričakuje od nasprotnika in kako ga premagati: “Doma smo proti AIK-u osvajali t.i. druge žoge, Rosenborg temu namenja veliko pozornost, veliko igrajo preko kril in pošiljajo predložke proti visokemu napadalcu, tudi odbitke zaključijo zelo kvalitetno. Sredina bo zgoščena in iskati bomo morali dobre rešitve v napadu. Skozi celotno tekmo moramo biti pozorni na vse podrobnosti, ki bodo odigrale ključno vlogo pri našem cilju – zmagi. Nasprotnik je doma bistveno bolj napadalen kot na gostujočem igrišču, to je treba upoštevati in na igrišču izkoristiti. Predvidevamo lahko njihovo previdnejšo igro. Tekmece moramo prisiliti v napake z našo dobro igro v napadu, z dobro posestjo, z zaključki in jih pripeljati v fazo tekme, kjer bomo mi fizično boljši.”

Zaradi rumenih kartonov bo na današnji tekmi manjkal Alexandru Cretu, ki je bil proti AIK-u eden izmed najpomembnejših členov vijoličastih. Njegovo mesto bo zasedel Aleks Pihler, ki bo skupaj z Blažom Vrhovcem tvoril obrambni tandem na sredini igrišča. To seveda je določen hendikep za Maribor, a Pihler premore dovolj kvalitete in izkušenj, da zamenja 27-letnega Romuna. Preostalih deset izbrancev na terenu bi, po pričakovanju, moralo biti identičnih kot na dosedanjih evropskih dvobojih, najnevarnejše orožje za gol nasprotnika pa bo ponovno predstavljala napadalna zvezna linija Kotnik-Kronaveter-Hotić ter, nekoliko v ospredju, kapetan Tavares. Mariborčanom se v letošnji sezoni v napadu pozna odsotnost Luke Zahovića, ki ima težave s prepono, a dvakratni najboljši strelec prve lige se počasi vrača v pogon. A kljub vsemu bi naj oba dvoboja proti Norvežanom izpustil.

V Ljudskem vrtu bo za Maribor stiskalo pesti več kot deset tisoč gledalcev, kar bo seveda dodatna motivacija za Milaničeve izbrance, ki bodo želeli nasprotniku vsiliti svoj način igre, podobno kot so večji del tekme vijoličasti uspešno počeli na domačem dvoboju proti AIK-u. Takrat so Švedi imeli veliko težav z visokimi temperaturami in vlago, tudi današnja vremenska prognoza pa je podobna tisti izpred dveh tednov, kar bi znala biti voda na mlin za domačine. Držanje žoge, visok tempo in počasno lomljenje nasprotnika je cilj Mariborčanov, ki pa bodo morali biti izredno pazljivi v obrambi. Norvežani veliko preskakujejo igro in so nevarni ob visokih žogah, kar je v dosedanjem delu sezone zagotovo ena od težav Štajercev, ob tem pa je gol v gosteh zlata vreden.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Gorenc odhaja, nove okrepitve že na poti v Fazanerijo

Ni se še polegel prah po koncu 31. sezone prve lige, ko so se že začela pojavljati različn…