Ob še eni preložitvi 25. kroga državnega prvenstva v nogometu, ki je bil načrtovan sredi tega tedna, je za domači klubski nogomet oz. predvsem za Maribor ena bolj zanimivih novic prišla iz Švice. V tamkajšnji Superligi je Basel, z naskokom najbogatejše moštvo v državi, v ponedeljek popoldan na gostovanju v Luzernu brez težav (4:0) vknjižil tri točke in ravno za toliko prevzel vodstvo na lestvici.


Stanje v Švici, s katerim se verjetno ukvarjajo tudi nekateri klubski funkcionarji, ki razmišljajo dve ali tri poteze vnaprej, je pomembno predvsem iz vidika evropskega klubskega koeficienta, s katerim UEFA razvršča posamezne klube in lige ter tako določa jakostne bobne, ki bodo znova pomembni pri žrebu za evropske pokale v naslednji sezoni. Športni direktor vijoličastih Zlatko Zahovič je že ob pričetku svojega službovanja v Mariboru poudarjal kako pomemben je evropski klubski koeficient in da bo eden izmed pomembnih ciljev kluba koeficient dvigniti do ravni, ki bi omogočala lažji žreb v kvalifikacijah za evropske pokale. To je klubu v zadnjih štirih sezonah na mednarodni sceni tudi uspevalo in vijoličasti so prilezli do koeficienta 9.941, ki zlahka zagotavlja status nosilca v drugem predkrogu v kvalifikacijah za Ligo prvakov, v katerem prične s tekmovanjem slovenski predstavnik. Ob trenutnem stanju na ligaški lestvici ter razmerju sil v našem klubskem nogometu, lahko mirno trdimo, da bo ravno vijoličasta barka ob koncu sezone še enajstič v zgodovini in tretjič zapored prva prešla ciljno črto ter sredi poletja Slovenijo znova predstavljala v kvalifikacijah za to prestižno klubsko tekmovanje.

Ampak to, da bi Maribor lahko imel status nosilca pred žrebom za drugi predkrog Lige prvakov ni nič novega, saj je klub podoben status imel že lani in tudi v sezonah pred tem. Z zaporedno uvrstitvijo v skupinski del Evropske lige in temu primernemu dvigu klubskega koeficienta so vijoličasti prišli do tega, da tokrat resno konkurirajo za status nosilca tudi v tretjem predkrogu. Seveda vse ob predpostavki, da bi klub dobro opravil svoje delo in kot nosilec premagal potencialno lažjega nasprotnika v drugem predkrogu. Naj spomnimo, da v tretjem predkrogu nastopa dvajset prvakov, ki se pomerijo med seboj in od katerih jih polovica napreduje v zadnji krog kvalifikacij za Ligo prvakov ter si tako že zagotovi najmanj udeležbo v skupinskem delu Evropske lige. Trenutno najvišje uvrščena liga na Uefini jakostni lestvici, ki bo dala predstavnika v tem predkrogu, je ravno švicarska Superliga.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič si v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov želi status nosilca. Foto: Aleš Cipot

Če bi se vse nogometne lige po Evropi zaključile in bi državni prvaki postali klubi glede na trenutno stanje na lestvicah, bi Maribor s tekmovanjem začel v drugem predkrogu kot nosilec. Trenutno so vijoličasti za žreb tretjega predkroga uvrščeni na 13. mesto na jakostni lestvici klubov, kar jim ne bi zagotavljalo statusa nosilca. Posledično bi jim žreb lahko namenil močnejše klube, ki bi lahko predčasno končali sanje Maribora o igranju v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Tako pridemo do igre številk in spremljanja rezultatov evropskih nogometnih lig ter iskanja možnih pozitivnih scenarijev za vijoličaste. Dva izmed teh scenarijev sta že znana, saj sta na daljnem severu prvaka svojih držav postala Elfsborg (Švedska) in Molde (Norveška). Oba kluba imata nižji koeficient od Maribora, čeprav prihajata iz lig, ki sta na jakostni letvici uvrščeni višje od slovenske. Znan je tudi predstavnik Belorusije in to bo BATE Borisov, ki pa ima tako visok koeficient (39.175), da bo zagotovo imel status nosilca v žrebu za tretji predkrog. Morebiten dvoboj z Belorusi bi bil zanimiv predvsem zaradi njihovega novega stadiona, ki je trenutno še v gradnji in katerega so dizajnirali isti slovenski arhitekti kot obnovljen del Ljudskega vrta. Zagotovo so lahko v Mariboru zadovoljni ob pogledu na trenutno stanje v Izraelu, saj tam z naskokom desetih točk vodi Maccabi Tel Aviv, ki se počasi vrača na pota stare slave, vendar ima zaradi slabših rezultatov v zadnjih sezonah tudi nižji koeficient od pričakovanega. V prid vijoličastim je tudi stanje na Slovaškem, kjer edini klub z višjim koeficientom Žilina za velikih osemnajst točk zaostaja za prvim mestom, ter tudi na Madžarskem, kjer ima Gyor devet točk naskoka pred zasledovalci. Po drugi strani bo moldavska liga edina s slabšim koeficientom od slovenske, ki bo skoraj zagotovo dobila prvaka z višjim koeficientom od vijoličastega (Sheriff).

Do poletja se lahko zgodi še marsikaj, vendar imajo vodilni klubi v povečini lig, ki bodo odločale o nosilcu, že dokaj visoke prednosti pred zasledovalci. Kot trenutno tretjeuvrščeno moštvo med nenosilci bodo vijoličasti spremljali predvsem tri lige, v katerih je boj za prvaka točkovno zelo izenačen. V Bolgariji trenutno s štirimi točkami vodi nižje postavljeni Ludogorets, ki je lani namučil Dinamo iz Zagreba in ki bo mina, kateri se bodo na žrebu želeli izogniti vsi nosilci. Zelo zanimivo bo spremljati dogajanje na Češkem, kjer sta točkovno izenačena Viktoria Plzen in Sparta, ki imata oba višji koeficient od Maribora, vendar sta v boj za češkega prvaka vključena tudi Sigma in Jablonec, ki imata pet oz. šest točk zaostanka. Vračamo pa se tudi v Švico, kjer je do nedavnega vodil nižje postavljeni Grasshoppers, vendar se zdi, da bodo le stežka ustavili stroj Basla, ki ga poganja denar farmacevtskega giganta Novartisa. Vsekakor je naivno za pričakovati, da se bodo v vseh evropskih ligah stvari poklopile v prid Maribora in da bi vijoličasti lahko bili nosilci tudi v tretjem predkrogu kvalifikacij, vendar obstaja tudi rezervni scenarij. Žreb za tretji predkrog se opravi pred povratnimi tekmami drugega predkroga in tako do zadnjega sodniškega žvižga ni znano, kateri klubi se pomerijo med seboj v naslednjem. Tako obstaja tudi majhna možnost ponovitve scenarija iz letošnje sezone, ko je žreb v tretjem predkrogu vijoličastim namenil zmagovalca tekme med nosilci iz Salzburga in “bankirji” iz Dudelanga. Slednji so Avstrijce senzacionalno premagali in s to zmago so Luksemburžani za en krog kvalifikacij “prevzeli” njihov status ter v obe tekmi z Mariborom vstopili kot nosilci.

Glede na trenutno stanje na evropskih nogometnih lestvicah in ob predpostavki, da bi vsi nosilci napredovali iz drugega v tretji predkrog kvalifikacij za Ligo prvakov bi potencialni nasprotniki Maribora v tretjem predkrogu bili: Basel, Kobenhavn, Celtic, Steaua, BATE Borisov, APOEL Nikozija, Viktoria Plzen, Dinamo Zagreb, Partizan in Austria Dunaj.

Avtor: Rsobot

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jure Banfi
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

NZS podaljšala poletni prestopni rok

Na seji izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije (NZS) je bilo kar nekaj novosti in zani…