Čeprav so Koprčani jesenski del Prve lige Telekom Slovenije s 36 točkami končali na visokem 2. mestu, za vodilnim Mariborom zaostajajo le 2 točki, so v novem letu prejeli “neprijetno” darilo – bogati poslovnež Milan Mandarić je zopet sprožil izvršbo, ki je blokirala račun kluba  zaradi dolga. Kot kaže, pa naj bi med klubom in upnikom le prišlo do ponovnega dogovora o načinu vračanja dolga, v nasprotnem primeru bi klub prenehal z delovanjem in izstopil iz lige.


Obalni prvoligaš Mandariču in podjetju MM Sport, ki ga zastopa Mladen Rudonja, dolguje 1,3 milijona evrov. Omenjeni dolg je nastal leta 2006 in 2007, ko je bil Mandarić podpredsednik kluba, Rudonja pa predsednik. FC Koper si je takrat izposodil denar od Mandarićeve firme, ki so ga takrat tudi porabili. V klubu so za ta dolg vedeli, niso pa vedeli za menico, s katero se upnik lahko vsak trenutek “usede” na račun kluba oziroma z izvršbo blokira račun. Pred začetkom sezone 2013/2014 pa se je srbsko-ameriški poslovnež junija odločil za izvršbo in blokiral poslovanje kluba. Po nekaj nemirnih tednih sta predsednik Kopra Ante Gubarec in Mandarić le sklenila “ustni” dogovor, po katerem naj bi Koper Mandariću vrnil 800.000 evrov,od tega 100 tisočakov takoj, preostanek pa z delitvijo denarja na račun prodaj nogometašev v razmerju 50:50.

Ko je že kazalo, da so se vse vpletene strani uspešno dogovorile glede vračanja dolga, so “Kanarčki” po negotovem začetku jesenski del končali na visokem drugem mestu, vmes podaljšali sodelovanje z glavnim sponzorjem Luko Koper, pa se je po novem letu ponovno “oglasil” upnik Mandarić z izvršbo. Ker obalni prvoligaš denarja za povračilo dolga nima, zagrozil je tudi z izstopom iz prvenstva, pa kot kaže bo med Guberacem in Mandarićem le prišlo do pozitivnega dogovora. V klubu so nato sestavili še predlog za podpis dogovora. Ta zajema tri dele, in sicer da se prepozna dolg v višini 690.000 evrov, torej 800.000, kar je bil dogovor lani, minus 100.000, kolikor mu je klub že plačal ob ustnem dogovoru, in še minus 10.000 evrov, kolikor je Mandarić že dobil s prvo izvršbo. Drugi del dogovora govori o tem, da Koper plačuje po 4000 evrov mesečno in 50 odstotkov od prodaje igralcev do končnega poplačila dolga, tretji pa o tem, da se ta nova pogodba notarsko overi in da menica, ki jo ima Mandarić, s katero se lahko v vsakem trenutku “usede” na račun, raztrga. V Kopru dodajajo, da jih k temu zavezuje več dejavnikov: pogodba z Luko Koper, ki ne dovoljuje, da klub poravnava dolgove iz preteklosti s sponzorskim denarjem, torej bodo morali teh 4000 evrov poiskati drugje; dokončna določitev, koliko znaša dolg; izguba sponzorskega denarja ob morebitnem izstopu iz prve lige. “V kolikor ne pristanejo na to, se ne bomo šli teh igric izsiljevanja in spreminjanja pogojev. Ker na besedo ne verjamem več. Ne bom si dovolil, da se bo v klubu dogajalo to, kar se je že dogajalo. Da bodo ljudje brez plač. Od tega kluba živi 76 ljudi. Ne bom jih pustil lačne in pustil delati brez plačila,” je nastalo situacijo v klubu pojasnil Guberac in dodal, da ga v primeru razpustitve kluba ne skrbi toliko to, kaj bo s člansko ekipo, saj meni, da bi si igralci brez težav našli nov klub. “Skrbi me predvsem za 400 otrok. Gre za mladinski pogon. A tudi, če pride do razpustitve kluba, bomo našli rešitve, da bodo ti otroci še vedno imeli nogometno prihodnost.”

Usoda obalnega prvoligaša je sedaj v rokah poslovneža Mandarića. Če pozitivne rešitve ne bo, bo Koper po Dravi, Primorju, Muri, … naslednji klub, ki bi propadel zaradi finančnih težav. 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Ljubljanski derbi znova navdušil!

V zgodnje-popoldanskem terminu je v Prvi ligi Telemach na Žaku potekal ljubljanski derbi m…