Slovenska Gorica in italijanska Parma sta si na igrišču priborili igranje v Evropi, vendar ni znano, ali bosta tam dejansko tudi lahko igrali. Pri Novogoričanih, ki so si evropsko vozovnico zagotovili z uvrstitvijo v finale pokala Slovenije, naj bi bilo sporno sodelovanje prav s Parmo, ki pa si je s šestim mestom priborila pravico do igranja v Ligi Evropa, a še vedno naj ne bi imela licence. 


Bolj ko se je slovensko in italijansko prvenstvo bližalo koncu, se je na začetku meseca maja pojavilo vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi se v Ligo Evropo prebila Gorica in Parma, ki od lanskega leta tesno sodelujeta. Predsednik Gorice Robert Vatovec je večkrat poudaril, da Gorica in Parma pravno nista povezani, ampak dejansko sodelujeta le kot partnerici. Kljub tem Vrtovčevim trditvam naj bi bilo to sodelovanje vseeno preveč tesno za Evropsko nogometno zvezo. UEFA v pravilniku Lige Evropa namreč v več členih navaja, da v evropskih pokalih ne moreta hkrati nastopita dva kluba, ki imata medsebojen odnos, ki bi lahko napeljeval k razmišljanju, da eden od klubov tako ali drugače vpliva na ključne odločitve drugega. Tukaj pa že nastopijo prve težave za Gorico, saj v upravnem odboru prvoligaša iz Gorice sedita kar dva, ki sta tesno, pretesno povezana tudi s Parmo. Poleg tega pa so v Novi Gorici soočajo s sporom Društva mladi nogometaš Gorica, ki vodi mlajše selekcije in zaradi dolgov noče pod matičnega kluba. Pri tem bo zadnjo besedo imela UEFA, ki takega primera v zgodovini še ni obravnavala, ali bo ob primeru uvrstitve Parme Gorica sploh lahko igrala v kvalifikacijah za evropsko ligo. Ker pa ima Parma težavo s pridobivanjem evropske licence, potem ne bi bilo nobenih ovir za potepanje Gorice v Evropi.

Na Apeninskem polotoku pa je odjeknila nepričakovana novica, saj je vodstvo italijanske nogometne zveze (FIGC) italijanskemu prvoligašu Parmi, ki si je preko prvenstva prav v zadnjem krogu, šele v 94. minuti, ko je igralec Torina Alessio Cerci zgrešil enajstmetrovko, zagotovil nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo, še drugič zavrnila evropsko licenco, ker slednji ni poravnali vseh davčnih obveznosti. V tem primeru bi namesto šestouvrščene Parme v kvalifikacijah za evropsko ligo igral Torino Jasmina Kurtića. Športni direktor Parme Pietro Leonardi je medijem pojasnil, kje je nastala zmešnjava oziroma zakaj Parma ni izpolnila licenčnih kriterijev: “Po razsodbi FIGC smo v prekršku, ker imamo v drugem podjetju licenciranih deset nogometašev, ki jih nameravamo prodati. Bom navedel kar konkreten primer s številkami: vzemimo, da nogometaš zasluži 100 tisoč evrov, klub, ki ga plačuje, pa mu izkaže le 80 tisoč evrov dohodka. Preostalih 20 tisoč evrov bo plačala Parma. Do junija 2014 bi ti klubi morali plačati preostanek, vendar pa smo zaradi igralcev samih sredstva nakazali v naprej, za kar bi morali po pravilih FIGC plačati davek na dohodek. Kot nam zagotavljajo naši pravni strokovnjaki, mora biti ta znesek plačati do 30. junija 2014. V čem je problem? Če ne bi plačali, bi lahko nastale težave. Toda, da bi zaradi takšnega razloga ostali brez pravice nastopa v evropski ligi? Zaradi te kontradiktornosti bomo raje tiho, saj smo prepričani v to, da se bo zadeva rešila. Obravnavani igralci niso na naših plačilnih seznamih, temveč na plačilnih seznamih drugih klubov.” Omenjena težava, zaradi katere naj bi Parma ostalo celo brez Evrope, je v bes spravila predsednika Parme Tommasa Ghirardija, ki je zagrozil tudi z odstopom: “To so stvari, zaradi katerih izgubiš voljo. Vložil sem 13 milijonov evrov in neumnost je, da ne bomo igrali v Evropi zaradi 300.000 evrov. Nekateri igralci so v drugih klubih in na njih je, da jih plačujejo. Vzemimo primer Crotone, kamor imamo posojene nekatere nogometaše. Če jim Crotone daje manjšo plačo, kot je v pogodbi, potem preostali del plačamo mi. Nekateri imajo nekaj težav, zato so nas prosili za posojilo. V kolikor bodo zavrnili pritožbo, bom razmislil o odstopu.” 

Nič kaj, vroče dogajanje v Italiji in tudi v Sloveniji, v katerega sta vpleteni Gorica in Parma in kako bo to vplivalo na oba kluba. Pri tem se slovenski ljubitelji nogometa upravičeno sprašujejo, kaj bi pomenil morebitni odstop predsednika Parme, s katerim imajo pri Gorici sklenjeno večletno pogodbo o sodelovanju.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Pri Olimpiji upajo, da se bodo poškodovani igralci ekipi priključili v začetku priprav

Olimpija v nedeljo gostuje pri sosednjih Domžalah. Trener Dino Skender bo lahko računal na…