Tekmovalne obveznosti slovenskih prvoligašev so se končale pred dobrim tednom, večina nogometašev ima pred sabo še slaba dva tedna dopusta, saj bodo prvoligaši s pripravami na novo sezono začeli že sredi junija. Nekateri bodo vmesni čas ob dopustu izkoristili tudi za iskanje novih sredin, saj je kar nekaj nosilcev igre za prihodnjo sezono še brez podpisane pogodbe oziroma klubi dogovora o podaljšanju sodelovanja še niso obelodanili.


Ob pripravi članka smo upoštevali podatke na spletni strani Nogometne zveze Slovenije, iz katerih je razvidno, da se pogodba izteka 39 nogometašem. Iz te številke so izključeni nogometaši, ki s klubi niso imeli sklenjenih profesionalnih pogodb. Teh je precej predvsem pri Triglavu ter obeh novincih, Zavrču in Krki.

V taboru Maribora je pogodba s koncem maja potekla trojici nogometašev. Že nekaj časa je bilo znano, da Ljudski vrt zapušča Dejan Mezga, ki pa se mu bosta na izhodnih vratih pridružila tudi Matjaž Kek mlajši in Marko Pridigar, ki je podobno kot Mezga z vijoličastimi osvojil dvanajst lovorik. V koprskem taboru so večino dela s podaljševanjem pogodb opravili že v minulih tednih, ko so se z večino nosilcev igre dogovorili za dolgoročnejše sodelovanje. Včeraj se je pogodba sicer iztekla branilcu Damirju Hadžiću, v kratkem pa se izteče tudi dogovor z vratarjem Igorjem Nenezićem. Izkušenega Gorenjca je po poškodbi in operaciji ramena spomladi v vratih kanarčkov uspešno zamenjal Vasja Simčič, ki ga je Gorica v Koper posodila le do konca sezone, včeraj pa je pogodbo s Koprčani podpisal Božidar Radošević, nekdanji vratar Hajduka, zato bo zanimivo videti, če se je epizoda Nenezića v vratih Kopra iztekla…

Precej več dela s sestavo članskega moštva čaka vodstvo velenjskega prvoligaša, a so v taboru knapov pred dnevi že priznali, da z vsemi nogometaši ne bodo podaljšali pogodb. Razlog za to tiči predvsem v finančnih težavah glavnega pokrovitelja, zaradi česar bodo morali izdatke oklestiti tudi v taboru tretjeuvrščenega prvoligaša. Izkušeni Ivan Knezović je pred dnevi že podpisal novo dveletno pogodbo, zaenkrat pa je neznana usoda osmerice, med katero so Matej Podlogar, Aleš Jeseničnik, Christian Bubalović, Senad Jahić, Uroš Rošer, Rusmin Dedić, Klemen Bolha in Almedin Muharemović. Nič kaj drugače glede pogodb ni niti v taboru sosedov iz Celja, kjer sicer že nekaj časa poslujejo z minimalnimi izdatki, a se skoraj zagotovo tudi v taboru grofov obeta nekaj sprememb. Novi predsednik Stevan Đorđević je pred dnevi v gostovanju na Televiziji Celje povedal, da bo klub legendama kluba Amelu Mujčinoviću in Sebastjanu Gobcu ponudil novo pogodbo, ob izkušenem dvojcu pa se je pogodba iztekla še štirim branilcem, Marku Krajcerju, Maticu Žitku, Mateju Centrihu in Mihi Korošcu, ter dvema vezistoma, Nejcu Kolmanu in Mariu Močiću.

Tudi v domžalskem taboru se je s koncem maja pogodba iztekla dvema pomembnima adutoma v zadnji vrsti. Uroš Korun in Darko Zec sta v letošnji sezoni skupno odigrala kar 53 ligaških tekem, pogodba pa je včeraj potekla še četverici nogometašev in sicer Sashi Aneffu, Izidorju Balažicu, Marko Kovjeniću in Luki Cerarju, ki je kot posojen igral za člansko ekipo Radomljanov. Spremembe se znova obetajo v prestolnici, kjer je moštvo korenite spremembe doživelo že pozimi. Medtem ko nekateri mediji poročajo o tem, da zaenkrat ni znana niti nadaljnja usoda predsednika in mecena kluba Izeta Rastoderja, je že znano, da kariere v dresu zeleno-belih ne bo nadaljeval Miroljub Kostić, ki se je v Ljubljano preselil pozimi in spomladi ni izpustil niti enega obračuna Ljubljančanov. Defenzivni vezist bo kariero nadaljeval pri Sarajevu, nejasna pa je tudi usoda Damjana Trifkovića in Aleksandra Rodića, ki nove pogodbe še nista sklenila oziroma iz kluba še ni bilo novic o podaljšanju sodelovanja.

Precejšnje spremembe se lahko zgodijo tudi v taboru Novomeščanov, kjer so imeli v spomladanskem delu sezone profesionalno pogodbo sklenjeno z deseterico nogometašev. Pogodba se s koncem meseca junija izteka osmerici nogometašev in zanimivo bo videti, če se bo vodstvo kluba za podaljšanje dogovorilo z Mariom Carevićem, Vinkom Budnom, Danijelom Rašićem in Zoranom Zeljkovićem, ki so spomladi v boju za obstanek na svojih plečih nosili precejšnje breme. Ob omenjenih se pogodba izteka tudi Josipu Maroševiću, Amerju Krciću ter Kameruncema Joelu Mbaju Obeleju in Dangu Arouni, profesionalna pogodba pa na klub tudi v prihodnji sezoni veže Dejana Krljanovića in Matka Obradovića.

V Zavrču imajo v tem trenutku profesionalno pogodbo sklenjeno s peterico nogometašev, ki imajo veljavne pogodbe tudi za prihodnjo sezono, a so v znaku krčenja proračuna iz tabora Haložanov že sporočili, da je osmerica nogometašev dobila proste roke pri iskanju novih sredin. Med nogometaši, ki si lahko poleti brez plačila odškodnine poiščejo novega delodajalca so tudi Josip Golubar, Miha Kokol, Gregor Fink in Josip Fuček. Vodstvo Triglava, ki se bo v prihodnji sezoni dokazoval med drugoligaši, je že sporočilo, da v finančnem smislu večjih sprememb klub ne bo doživel, a bo v poletnem prestopnem roku zagotovo zanimivo tudi v Kranju, saj ima kar nekaj nogometašev za sabo že nekaj prvoligaških izkušenj…

V smislu kadrovanja pa je največja neznanka tudi tokrat Gorica, saj bo o sestavi moštva znova “odločala” italijanska Parma. Nekaj posojenih igralcev iz letošnje zasedbe bo na Goriškem ostala tudi v prihodnje, a si nekateri nosilci igre po letu dni uspešnega dokazovanja na slovenskih zelenicah zagotovo želijo vrnitve na italijansko sceno. Klub pa ima z igralci v svoji lasti, kolikor jih je še pač ostalo, saj so pod lastništvo Parme prešli tudi Vetrih, Širok, Celcer in Jogan, podpisane dolgoročne pogodbe.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Vijoličasti s kar petimi goli v dvajsetih minutah odpravili Lokomotivo

Pripravljalno tekmo so pred nadaljevanjem prvenstva odigrali tudi nogometaši Maribora. Var…