Finančne težave so prisotne že od prvega dne vrnitve soboškega ponosa med slovensko nogometno elito. Rezultati in posledično evforija so finančno nedisciplino potisnili v ozadje. Po fiasku z italijanskimi investitorji ter naposled uspešno izvedenem licenciranju se je vihar nekoliko polegel in skorajda izginil po uspešnih nastopih in zgodovinskemu uspehu nogometašev na evropskem prizorišču. A hitro se je pokazalo, da kljub uspehom stvari niso niti malo rožnate. Denar, ki se je zaslužil na Evropskem prizorišču je hitro izpuhtel in igralci polni obljub, so spet ostali praznih rok. Če je nekaj upanja vlil nov investitor iz Nizozemske – Readen Holding, se zadeve vendarle niso odvile v želeni smeri. Investitorji, ki so pripeljali tudi nekaj kakovostnih nogometašev, so pokrili nekaj tekočih stroškov, a dolgovi so ostali in se še večajo. Zaradi rezultatov, ki so delno posledica neurejenih zadev v klubu in ki so vsekakor pod pričakovanji Nizozemcev ter poleg tega še nekaterih nesporazumov na finančnem področju so potencialni »rešitelji« kluba odpovedali oz. zaenkrat »le« odložili sodelovanje ter podpis pogodbe s soboškim prvoligašem. Ali se bo zadeva na koncu razpletla v pozitivno smer ne ve nihče, niti predsednik kluba. Čas medtem teče naprej in dolgovi iz dneva v dan naraščajo posledica česar je, da klub tone vedno nižje. V to, da je Mura znova dosegla dno dvomijo le še redki. Med njimi najbolj prednjači »alfa in omega« soboškega prvoligaša, Miroslav Topič, ki kljub katastrofalni finančni sliki, klubskih odnosih ter nezadovoljstvu publike še naprej vztraja na čelu nekdanjega prekmurskega in tudi slovenskega ponosa.


 

Da so mu zadeve ušle izpod nadzora je bilo jasno že kar nekaj časa, vse skupaj pa je vrhunec doživelo pred zadnjo prvenstveno tekmo jesenskega dela sezone, ko nogometaši zaradi neizpolnjenih obveznosti niso hoteli odigrati tekme proti največjim rivalom iz Maribora. Čeprav so naposled tekmo le odigrali in dokazali da znajo igrati nogomet, saj so dostojno parirali ekipi iz štajerske prestolnice, ki zadnja leta zasluženo kraljuje na slovenskem nogometnem prizorišču, težave še zdavnaj niso rešene in pozabljene.

Še več, težave se stopnjujejo iz dneva v dan. Tako se je nedolgo nazaj oglasil tudi nadzorni odbor kluba, ter predsedniku očital hujše kršitve klubskega statuta. Piko na i pa je dodal članek v časopisu Večer v katerem računovodkinja kluba, Katja Prijol, trdi da je dolg nogometnega društva Mura 05 že presegel milijon evrov, ter da še ni dosegel končnega zneska. Omenila je tudi nekatere sporne transakcije ter gotovinske dvige iz klubskega računa.

 

Tudi tokrat je žogico poskušal umiriti g. Topič in v izjavi za javnost zatrdil, da je dolga »le« okrog 630 tisoč evrov, ter da je računovodkinja z izjavo hotela le opomniti in združiti okolje pri reševanju kluba. Da njegove besede in izjave že dolgo več nimajo teže in veljave kaže to, da se predsednik kluba naslanja na fiktivno vrednost nogometašev, na katerih naj bi klub gradil in s prodajo tudi zaslužil za normalno delovanje v bodoče. Ob tem si lahko zastavimo vprašanje, kdo bo tako »neumen« da bo kupil igralca, ki lahko zaradi neizpolnjenih obveznosti zastonj zapusti klub ali pa mu poleti 2013 preteče pogodba? In prav vsem nogometašem Mure 05 potečejo pogodbe poleti 2013. Prav tako se še naprej poraja vprašanje lastništva nad igralci, ki so jih v klub pripeljali nizozemski investitorji, ter nasploh njihovega statusa oz. ostanka v klubu, če do sodelovanja morebiti ne bo prišlo.

 

Predsednik Mure 05, Miroslav Topič. Foto: Aleš Cipot

 

Negotovost ostaja, medtem ko klubske pisarne samevajo. Kaj čaka Muro 05 v letu 2013? Se bodo zadeve naposled uredile in normalizirale ali bo klub neslavno propadel? Kako bo izgledalo moštvo po v drugi polovici sezone? Se nam na spomlad spet obeta razpad sistema kot leta 2010 po neuspešni zgodbi z Primožem Gliho, ko so morali domači mladinci in kadeti nastopati v takratnem spomladanskem delu druge nogometne lige? Ta in še mnoga druga vprašanja se zagotovo porajajo vsem navijačem črno-belih in nasploh vsej slovenski javnosti, na njihov odgovor pa bo potrebno še nekaj časa počakati. Nekaj je vendarle jasno: zgoditi se bo moral čudež, da prekmurski klub preživi.

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od 
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domžalčani do pomembnih točk

Zaostali obračun 25. kroga državnega prvenstva med Domžalami in Koprom so dobili dvakratni…