Mariborčani so še zadnjič v letošnji sezoni v Ljudskem vrtu gostili kvalifikacijsko tekmo za evropske pokale. Tokrat so v dvoboju za uvrstitev v skupinski del evropske lige vijoličasti pred okrog deset tisoč gledalci merili moči z osemkratnim bolgarskim prvakom Ludogoretsom.


Vijoličasti so v dvoboj vstopili odločno in že po treh minutah igre prišli do izjemne priložnosti, ko je glavni sodnik Craig Leigh Pawson na robu bolgarskega kazenskega prostora dosodil prosti strel, a Roku Kronavetru iz izjemno ugodnega položaja žoge ni uspelo poslati preko živega zidu, tako da je priložnost splavala po vodi. Nato so tehnično zelo dobro podkovani nogometaši gostov počasi začeli prevzemati posest in kontrolo nad igro ter začeli po tleh plesti mrežo pred domačimi vrati. Prvič so resneje zapretili v 13. minuti, a je Kenan Pirić brez večjih težav strel ubranil. Nato so sledile črne minute vijoličastih. V 17. minuti so gostje preko Marcelinha prišli do vodstva, potem ko je Brazilec z boglarskim potnim listom potegnil po levi strani in z izjemnim strelom preko Pirića v daljši vratarjev kot dosegel zares lep zadetek. Drugi črni trenutek za Mariborčane v prvem delu je sledil le dobrih osem minut kasneje, ko so Bolgari znova izvedli akcijo po levi strani mariborske obrambe. Viler je ob začetku akcije sprva bil neodločen, kasneje pa je storil še prekršek za najstrožjo kazen, ki jo je romunski reprezentant Claudiu Keseru tudi realiziral in povišal na 0:2. Mariborčani so svojo prvo in edino pravo priložnost iz igre imeli v 36. minuti, ko je Luka Zahović prejel dolgo podajo in počakal na vtekavanje Kronavetra ter mu nato tudi podal v globino, a je novinec v vrstah Maribora meril za las mimo leve vratnice Plamena Ilieva.

Ob polčasu je Darko Milanič moral opraviti menjavo, saj Martin Milec zaradi poškodbe ni mogel nadaljevati, zamenjal ga je Denis Klinar. Uvodni del drugega polčasa je minil brez pretiranega razburjanja na terenu, Mariborčani so poizkušali s kombinatorno igro, medtem ko so gostje bili zadovoljni z rezultatom in so se pomaknili nekoliko nazaj. V 65. minuti pa vendarle navdušenje na tribunah. Klinar je menjal stran igre in žogo poslal na levo stran, tam je do nje prišel Rudi Požeg Vancaš in zelo dobro na robu kazenskega prostora našel kapetana vijoličastih Marcosa Tavaresa. Brazilec je v igro vstopil le pet minut prej, ki je nato rutinirano žogo poslal za hrbet Ilieva. Vijoličasti so nato prestavili v prestavo višje in grogirane nasprotnike potisnili na njihovo polovico. V 69. minuti je poizkus Klinarja iz ogromne razdalje za dobra pol metra zletel preko vrat. Je pa le nekaj trenutkov kasneje prišlo do eksplozije navdušenja na tribunah. Tekla je 72. minuta, ko je Požeg Vancaš v kazenski prostor poslal predložek iz prostega strela, ki pa je presenetil vse in žoga je končala v mreži. Mariborčani so sedaj potrebovali samo še zadetek za napredovanje in so usmerili vse sile v napad, gostje pa so bili brez ideje ter so kradli čas z zavlačevanjem igre. Vijoličasti so vse do konca poizkušali, a do res prave priložnosti več niso prišli in končalo se je z 2:2 ter koncem evropske poti za slovenske prvake, ki so ponovno od vseh slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih pokazali največ. Nogometaši Maribora so teren lahko zapuščali ponosni in z dvignjenimi glavami, njihov trud in predstavo pa so tako med dvobojem kot tudi po njem nagradili njihovi zvesti privrženci na tribunah.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Nogometaš Domžal prevzel vodenje nižjeligaša

Dvaintridesetletni Slobodan Vuk, sicer najboljši strelec v zgodovini domžalskega prvoligaš…