Je Maribor že državni prvak? V teoretično-matematičnem smislu zagotovo še ni, a glede na predstave Ljubljančanov se zdi, da se bo aktualni prvak v zadnji četrtini prvenstva boril predvsem za ohranitev drugega mesta. Štajerci ljubljanskemu rivalu po novi zmagi bežijo že za velikih 12 točk in ni jih več veliko takšnih, ki bi si še upali napovedati preobrat na vrhu lestvice.


Čeprav Mariborčani v tekmi z zadnjimi Radomljami niso navdušili z veliko mero zadetkov, je bil zadetek Dareta Vršiča dovolj, da je vijoličastim prinesel jubilejno 500. prvoligaško zmago. Tudi gostujoči strateg Adnan Zildžović je po tekmi priznal, da je bila zmaga domačih zaslužena, pohvalil pa je tudi svoje varovance: “Čestitke kolegu Milaniču in Mariboru za zasluženo zmago. Maribor je bil boljši nasprotnik, v prvem polčasu je imel še dve izraziti priložnosti, ki jih na našo srečo ni izkoristil. Mi smo v drugem polčasu bili bolj enakopravni in na trenutke nevarni, da bi dosegli želeni izid in se domov vrnili neporaženi. Žal nam ni uspelo, vendar mislim, da smo se držali napovedi pred tekmo. Nismo igrali bunkerja in nismo se ustrašili uglednega nasprotnika, skušali smo igrati nogomet in mislim, da se nismo osramotili.”

Foto: Jure Banfi

Gostitelji resda niso blesteli, a je bil Darko Milanič po novi zmagi najbolj zadovoljen prav zaradi novega kompleta točk, s katerim se je njegovo moštva približalo še korak do želenega cilja. “Hitro vodstvo, ko smo zadeli po lepi akciji. Pričakovati je bilo, da bomo poizkušali in smo poizkušali doseči še drugi zadetek, vendar je bilo težko proti zidu nasprotnika, še posebej proti peterici v zadnji liniji, ki je dobro zapirala prostor. Mi smo v trenutku, ko smo menjali ritem, ko smo imeli hitro podajo in podajo naprej bili vselej nevarni. Sedaj lahko preštejemo, kolikokrat smo zaključili na gol, mislim, da smo si vsaj v prvem polčasu tega želeli več. Zgodilo pa se je, da v tekmo nismo uspeli dodati nekega ritma. Tri točke so super, za nami je zelo težka tekma. Zmagali smo in zaradi tega smo zadovoljni, obračamo se proti naslednjim srečanjem,” je uvodoma dejal mariborski strateg.

Za razliko od pomladanskih dvobojev z Gorico in Aluminijem, ko so se lahko privrženci vijoličastih veselili visokih zmag in učinkovitih predstav, na zadnjih dveh tekmah ni steklo najbolje. Milanič razloge za to išče na večih mestih: “Imeli smo še eno lepo priložnost preko Vršiča, ravno tako kot z Zahovićem. Nekje se mora poznati to, da je bil Luka že drugič bolan. Pozimi je bil kar dolgo odsoten in to se mu sedaj pozna, posledično pa tudi moštvu. Ni drugega kot, da ga vračamo v formo ter zaupanje vase skozi tekme. Tukaj nam je malo manjkalo. Mislim, da bi z drugim zadetkom nasprotnika izvlekli iz rovov. Tako pa je res, da smo dosegli samo en zadetek, a smo igrali s tako rekoč novo zvezno linijo. Moramo se navaditi, da manjkajo minute, skušali smo jih zadržati v formi, Sandija skozi mladinske tekme, s pomočjo pripravljalnih tekem z nižjeligaši, vendar ni mogoče simulirati prvenstvene tekme, v katerih je pritisk večji in potem se zvezna vrsta v taki postavi enostavno mora najti.”

Zmaga nad Radomljami je še toliko pomembnejša tudi zaradi dejstva, ker je Milanič pogrešal kar tri standardne vezist, namesto katerih so priložnost dobili Hotić, Ogrinec in Vrhovec, ki je pred dnevi zaigral tudi v štajerskem derbiju. “Zagotovo nam ne gre na roko, da Kabha ni zdrav, da je Bohar bolan in bo padel iz ritma. Štirikrat sem mu dal priložnost, da odigra celotno tekmo in pridobi samozaupanje, s čimer bi pokazal želen nivo. To ni dobro, vendar v času, ko si tekme sledijo ena za drugo, ne bomo jamrali in bomo poizkušali izvleči, kar se da. To pomeni, da od Sandija pričakujem, da bo na naslednji tekmi, ko bo dobil priložnost, boljši, kot je bil danes. Da bo imel več hrabrosti, bo večkrat sprejel žogo naprej in bo pokazal to, kar je kazal v pripravljalnih tekmah, ko je bil izredno živahen, je imel zaupanje. Danes je večinoma, verjetno tudi zaradi goste sredine nasprotnika, več igral nazaj. V bodoče mora biti bolje, tako da imamo izbor. Tukaj je Mertelj, Pihler se vrača po kazni, nekaj bomo kombinirali. Konec koncev lahko v bodoče malce spremenimo tudi postavitev in igramo kako drugače,” potihoma taktično presenečenje napoveduje Primorec.

Milanič je sicer pohvalil Dina Hotića, ki je bil včeraj med najbolj aktivnimi nogometaši na zelenici, nekaj kritik pa je poletelo na račun Santija Sallalicha, ki je zaigral prvič po zimskem premoru.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Najvišja kazen v minulem krogu pripadla Mariborčanom

Boštjan Jeglič, disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije, je po odigranem 19. krogu P…