Če smo gledalci pred tednom dni še zmrzovali, nas je danes v Domžalah pričakal prijetno topel večer. Verjetno je tudi to, poleg akcij Domžalskega prvoligaša pritegnilo gledalce na stadion v veliko večjem številu kot prejšnji teden, ko so tribune bolj ali manj samevale. Tokrat se je zbralo zelo lepo število ljudi, še bolj pa veseli, da je bilo to v Domžalah, kjer praviloma ni pravega obiska, tokrat so si ljudje želeli dobrega nogometa.


 

Prva Liga Telekom Slovenije – 28. krog. Glavni sodnik: Darko Čeferin.
Domžale: Športni park, 1200 gledalcev.

DOMŽALE 0:4 OLIMPIJA
Strelci: Skubic (35 AG), Omladič (57), Nikezić (69, 75)

Domžale: Vidmar, Skubic, Zec, Čadikovski (57 Janža), Knezović, Halilović, Balokog, Korun (46 S. Vuk), Šimunović, Balkovec (46 G. Vuk), Kous. Trener: Stevan Mojsilović.
Olimpija: Džafić, Zarifović, Trifković, Valenčič (79 Baskera), Fink, Nikezić (90 Gerić), Ivelja, Delamea Mlinar, Omladič, Lovrečič (88 Kapun), Salkič. Trener: Andrej Razdrh.


Obe ekipi sta napovedovali odločen boj za tri točke in tako so tudi krenili. Domžalčani so v uvodu poiskušali s sistemom, ki so ga doslej hranili samo za prvake iz Maribora ter tako tudi polaskali Ljubljančanom. Tako so strikno pokrivali mož moža, edini brez svojega čuvaja pa je bil osrednji branilec Zarifović, ki se je tako kar nekajkrat sprehodil na polovico Domžal, a je tam ostal brez prave pomoči soigralcev. Tako je dvakrat sam poiskusil z razdalje, enkrat je strel preizkusil tudi Delamea Mlinar. Edini, ki je uspeval prebijati čvrsto domačo vrsto je bil hitri Valenčič, vendar je njegovim strelom Vidmar dobro pariral. Tudi Domžalčani so na drugi strani pokazali izjemno veliko, tako da smo bili z uvodom v tekmo lahko zelo zadovoljni. Najprej je pobegnil Korun, ki je streljal preslabotno, po eni izmed številnih hitrih akcij rumeno-modrih pa je Čadikovskem v mat poziciji spodrsnilo.

Kar je sledilo, je sramota. Je farsa. Ne sodi v nogomet. Podobno kot na tekmah Lige prvakov med tednom, so zadnjo spet imeli sodniki. Marsikdo si misli, pa kako se ne bo to zgodilo pri nas, če se dogaja v Evropi. Pa se ne bi smelo in prav je na to opozoriti. Sodnik Čeferin je dosodil prosti strel za Olimpijo, po ostri podaji v sredino, so se štirje igralci Olimpije znašli sami v kazenskem prostoru Domžal. Celoten stadion je pričakoval dvig zastavice za prepovedani položaj, vendar je stranski sodnik Stančin, ki je mimogrede Ljubljančan(!), zmrznil. Tako je v čisto priložnost prišel Delamea Mlinar, a je njegovo namero prebral prisebni Nejc Vidmar, akcija pa se nadaljevala in po novem sumljivem položaju, je strel Ivelje v gol preusmeril domači kapetan Skubic. Sledili so bučni protesti publike, nogometašev Domžal in trenerja Mojsilovića, ki si je v pozdrav prislužil izključitev. Na to je glavnega sodnika glasno opozoril “junak” prejšnjega kroga in tekme med Koprom ter Celjem Nejc Kajtazović.

Nogometašev obeh ekip pa dogodek ni preveč pretresel in nadaljevali so z dobro in borbeno predstavo, ki jo je čez nekaj minut spet presekala slaba sodniška presoja. Tako je tik pred koncem polčasa je na sceno stopil še drugi Čeferinov pomočnik, stranski sodnik France Arhar. Čadikovski je dobil zračni dvoboj in podaljšal žogo do Zeca, ki mu jo je vrnil po zraku, izkušeni napadalec je močno in natančno udaril po žogi in zadel zgornji desni kot vrat vratarja Džafića. Domžalski del tribun je bil na nogah, a ponovno je vtis celotnega stadiona presegel sodnik Čeferin, ki je po signalizaciji pomočnika Arharja dosodil prepovedani položaj, ki ga ni bilo. Tako se je polčas zaključil z vodstvom Olimpije, prav lahko pa bi bilo tudi izenačeno, če pa bi se upoštevala vsa nogometna pravila, bi verjetno Domžalčani na odmor odšli z dvema zadetkoma prednosti.

Drugi polčas se je začel pod vtisom sodniških odločitev, ki so dobile demanti s strani tistih, ki ne znajo in ne zmorejo lagati in to so sodniške kamere. Domžalčani so krenili z novimi močmi, bratoma Vuk, kar je obetalo ofenzivnejšo nastrojeno postavo. V enem izmed naletov rumeno-modre ekipe je žoga visoko poletela v kazenskem prostoru Olimpije, kjer jo je z roko preusmeril Zarifović. Tokrat je bil pod drobnogledom glavni sodnik Čeferin, ki pa je presodil, da enajstmetrovke ni, čeprav televizijski posnetek ponovno kaže drugače. Pokazal je zgolj na kotno zastavico. Olimpija je vse te pripetljaje spremljala in igralci so postajali vse bolj samozavestni. Kar je sledilo, je bila lekcija zeleno-bele ekipe, ki je izkoristila prav vsako napako domačih in pridno začela polniti mrežo.

S tem je v 56. minuti nadeljeval Omladič, ki je po odbiti žogi iz težkega položaja meril v slogu največjih mojstrov in s pomočjo vratnice je premagal tudi vratarja Vidmarja. Domžalčani so bili na tleh, saj je bilo jasno, da imaš proti tako kvalitetnem nasprotniku kot je Olimpija le toliko priložnosti, da dosežeš željeno in posledično tudi iztržiš ugoden izid. Izjemno disciplinirana in dobro organizirana ekipa iz prestolnice pa je kot plenilec začutila to slabost, ki se je kazala v obliki melanholije in ekspresno, kot že nekajkrat letos svoje delo opravila z odliko. Dobrih deset minut kasneje se je domači obrambi izmuznil Nikezić in rutinirano zadel ter nato šest minut kasneje samo ponovil vajo in potopil domžalsko barko. Izjemen večer tega nogometaša, ki igra v življenski formi ter fantastičen večer za Olimpijo. Kljub temu pa ostaja grenak priokus.

Težko je špekulirati kaj bi bilo, če bi bilo drugače. Nekaj pa je jasno. Domžalčani so bili že drugi teden zapored grobo oškodovani s strani sodnikov. Če je zadnjič, ko so sodili najboljši, odločila ena slaba presoja ob prepovedanem položaju, so bile danes takšne slabe presoje najmanj tri. Tri kapitalne napake, ki so domačim odvzele praktično vse priložnosti, ki jih je odlična Olimpija ponudila. Nekaj pa je jasno, takšna tekma bi pustila samo sladke okuse in prijeten občutek, tako pa smo vsi zbrani zapustili stadion z cmokom v grlu. Kdo ve, če in s kakšnimi občutki so Športni park zapustili Čeferin, Arhar in Stančin.

Avtor: Alakazaam

Foto: Lado Vavpetič

{quickgallery}DomzaleOlimpija_13-4-2013{/quickgallery}

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

NZS podaljšala poletni prestopni rok

Na seji izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije (NZS) je bilo kar nekaj novosti in zani…