Čeprav je vse ‘skorajda’ že odločeno, bo sobotni večni derbi, še tretji v manj kot mesecu dni, vseeno prinesel naboj, ki zna biti še nekoliko večji kot pa v polfinali tekmi v Ljubljani. Olimpija bo branila svojo čast in ponos ter skušala vijolicam preprečiti potrditev lovorike ravno v Ljubljani, medtem ko bodo Mariborčani ne skrivajo, da si želijo slavja prav na osovraženem ozemlju.


Zmaji so v Krškem dosegli prvo zmago v pomladanskem delu prvenstva in v tekmo vstopajo z nekoliko večjo mero samozavesti, kot je bilo morda še nekaj tednov nazaj. Na roko jim gre tudi podatek, da so na zadnjih dveh tekmah proti večnemu tekmecu obakrat odnesli brez poraza. Domači strateg Safet Hadžić ima že tradicionalno precejšnje skrbi s sestavo moštvo, saj se je dolgemu seznamu poškodovanih v Krškem pridružil še Julius Wobay. Dino Štiglec ima nekaj zdravstvenih težav, medtem ko se je Blessing Eleke po kratkem suspenzu vrnil v kader.

“Pred derbijem se ni potrebno posebej motivirati. Vsaka tekma z Mariborom je za nas izjemno pomembna, kot tudi za vse ljudi, ki podpirajo Olimpijo. Bo pa to še ena tekma, ki jo želimo dobiti. Moramo igrati pametno in kolektivno. En za drugega, tako kot na obeh pokalnih tekmah. Čas je, da prikažemo boljšo igro in upam, da bomo to storili že na tekmi z Mariborom, “ pred zadnjim derbijem sezone sporoča izkušeni Andraž Kirm, ki si želi, da bi Olimpijo kljub izgubljenemu prvenstvu bodrilo tudi veliko število gledalcev.

Foto: Jure Banfi

Že nekaj tednov je jasno, da je Maribor bodoči slovenski prvak. Postavlja se zgolj vprašanje, kdaj bodo Štajerci lovoriko dokončno potrdili tudi v teoretičnem smislu. Vijoličasti lahko v Stožicah vseeno zaigrajo neobremenjeno, kar pa v derbijih s toliko naboja praktično ni mogoče, za nameček pa so si v gostujoči zasedbi zadali še nalogo, da naslov proslavijo v Ljubljani,  kot nazadnje leta 2001. “Z vsem spoštovanjem do nasprotnika si želimo zmagati, da bi postali prvaki. Motiv je izjemen, saj smo lani ostali brez naslova. Veliko bi pomenilo, če bi si zagotovili trofejo že pet tekem pred koncem prvenstva. Nedvomno pa bi bil poseben občutek, če bi slavili na njihovem stadionu,” želja ne skriva Rodrigo Defendi.

Milanič ima pri sestavi začetne enajsterice največ preglavic v zvezni vrsti, kjer bosta zagotovo manjkala Marwan Kabha in tudi Dare Vršič, tako kot že celotno pomlad pa bo soigralce s strani spremljal tudi Denis Šme. Tudi začasna kriza pri napadalcih je lahko težava, da bi se slavje lahko prestavilo na naslednji krog. A tudi motiv Darka Milanič je jasen: “Imamo izredno priložnost, da že pet krogov pred koncem prvenstva postanemo prvaki. To je izjemna situacija in vse bomo naredili, da bi nam uspelo. Zavedamo se, da bo nasprotnik želel preložiti naše slavje na kakšen drugi dan in nas čaka zahtevna tekma. Vendar je naš motiv velik in je opazno, da vsi že komaj čakajo začetek.”

Obeta se zanimiv derbi z obeh strani. Obeta se zanimiv derbi, Olimpija mora napadati zmago, da bi ohranila drugo mesto in mesto v Evropi ter vsaj nekaj ponosa po letošnji sezoni polni predvsem padcev. Maribor je v pomladanskem delu sezone, čeprav v določenih trenutkih ni blestel, pometel s konkurenco in zasledovalce pustil daleč za sabo. Mariborčani bodo v zaključku sezone motiv za zmage iskali v rekordni razliki pred zasledovalci, ki so jih prav Štajerci leta 2012 pustili 20 točk za svojim hrbtom. Da, pravilno ste ugotovili, druga je bila Olimpija.

Kakšen bo torej današnji razplet derbija? Bomo že v Stožicah spremljali rajanje mariborskih nogometašev, ob njih pa tudi navijačev?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Denis Vöröš
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Derbi dneva v Kopru ni prinesel zadetkov

Visokoleteči Muraši so se v 18. krogu Prve Lige Telemach podali na slovensko obalo, kjer s…