Na Slovenskem nogometnem portalu vam bomo v prihodnje ponudili tudi tedensko analizo spornih sodniških odločitev. Te pogosto krojijo srečanja Prve Lige Telekom Slovenije, a se jih v Sloveniji bolj ali manj novinarski kolegi na široko ogibajo. Del razlogov tiči verjetno v popolni izoliranosti sodniške organizacije, ki ne odgovarja nikomur, ne NZS, ne klubom, še najmanj pa zainteresirani javnosti. V preteklosti so bili redki primeri, ko je sodniška organizacija tudi z video analizo podprla odločitve sodnikov, vendar so bili to zgolj mejni primeri, medtem ko na javno analizo očitnih napak še čakamo. V prvi rubriki smo pod drobnogled vzeli srečnja 27. in 28. kroga Prve Lige Telekom Slovenije.


Začenjamo v Kopru, na tekmi 27. kroga med FC Luka Koper in NK Celje. Vrhunce le-te si lahko ogledate na tej POVEZAVI.
– Prva sporna situacija v 13. minuti, ko so kanarčki zahtevali 11-m zaradi domnevnega igranja z roko Sebastjana Gobca. Na posnetku je jasno vidno, na 45. sekundi, da je žoga celjskega veterana zadela v glavo.
– V 37. minuti je bil izključen domači kapetan Ivica Guberac. Razlog za izključitev je bila nameren udarec nasprotnega igralca v predel obraza. Sicer gre tudi v teh primerih pogosto za veliko mero presoje posameznega sodnika, vendar gre po reakcijah iz Kopra in video posnetku sklepati, da dejansko ni šlo za nameren udarec v predel obraza, saj je bil domači kapetan v dvoboju za žogo in je že izgubljal ravnotežje, ob tem pa resda nespretno udaril celjskega branilca v obraz.
– V 80. minuti so domači zajhtevali 11-m, v kazenskem prostoru je padel Đukić. Po ogledu posnetka na 2 minutah in 28 sekundah pa se vidi, da je prvi zamah celjskega branilca zgrešil nogo koprčana, tudi ko je celjan stopil na tla pa ni videti, da je prišlo do dotika.

Nato smo se preselili v Domžale, kjer so sodniki krojili kar oba aktualna kroga tekmovanja, tako na tekmi proti ND Mura 05 (POVEZAVA DO VRHUNCEV TEKME), kot proti NK Olimpija Ljubljana (POVEZAVA DO VRHUNCEV TEKMEPOSNETEK NK DOMŽAL).
– Na prvi tekmi je bilo vroče v 20. minuti, ko je Slobodan Vuk po kotu in podaljšani podaji Dobrovoljca zatresel mrežo murašev, stranski sodnik pa je dvignil zastavico in signaliziral nedovoljen položaj domačega napadalca. Posnetek te situacije v 55 sekundi povzetka jasno dokazuje, da je bil igralec črno-belih na prvi vratnici najmanj v liniji z rumenomodrim napadlcem, morda celo pol metra bliže svojim vratom.

– Na tekmi z Olimpijo je bilo situacij za anlizo kar nekaj. V 35. minuti po prostem strelu in akciji po njem zadetek za Olimpijo, ki ni sporen, sporna pa je situacija pred tem, na posnetku po minuti in 16 sekundah se jasno vidi, da so ob podaji Omladiča kar štirje zeleno-beli nogmetaši bližje golu Domžal kot pa zadnji domači branilec, najglobje stoji naslovnik podaje Delamea-Mlinar. Še bolje je situacijo na posnetku pokazala TV Slovenija 2 v samem neposrednem prenosu.
– Situacija v zadnji minuti polčasa je ušla vsem snemalcem in montažerjem posnetkov, ne pa tudi kameri TV slovenija 2. Po visoki podaji Šimunovića je Čadikovski žogo prepustil Zecu, ta mu jo je vrnil, izkušeni napadalec pa zabil gol. Na drugem posnetku je situacija na minuti in 40 sekundah. Stranski sodnik je signaliziral nedovoljeni položaj, ki je že sam po sebi povsem na meji, kot so pokazali posnetki TV Slovenija 2, obenem pa se Čadikovski žoge ni dotaknil, tako je prvi do nje prišel Zec. Situacija za podrobno analizo sodniških strokovnjakov, predvsem o pomenu t.i. pasivnega prepovedanega položaja.
– Tretja sporna situacija je prav tako ušla kamermanom televizij, jo pa je ujel pozorni snemalec NK Domžale. Vidite jo lahko na drugem posnetku po 2 minutah in 6 sekundah, gre pa za igranje Arisa Zarifovića z roko v svojem kazenskem prostoru, kar pa sodnik Čeferin ni opazil, ali pa je morda ocenil, da je šlo celo za naraven položaj roke branilca. To presodite sami.

Zadnja bo tekma NK Maribor : ND Gorica (POVEZAVA DO VRHUNCEV TEKME) v 28. krogu Prve Lige Telekom Slovenije.
– V 54. minuti je bil izključen Agim Ibraimi zaradi udarca (ali namere udarca) v glavo goričana Mbide. Na posnetku je situacija najbolj jasno vidna na 2 minutah in 4 sekundah. Ali lahko rečemo da gre za namero udarca? Težko, tudi če je prišlo do kontakta ga je Ibraimi bolj ošvrknil kot pa udaril. Vsekakor gre za ne povsem športno potezo, je pa veliko vprašanje ali je to tudi dovolj za izključitev saj neke silne intenzitete v tem udarcu ni bilo.

Toliko za prvo analizo sojenja, seveda so pri vseh situacijah ločena mnenja in zgornja analiza samo predstavlja mnenje pisca. Bolj kot kritika je namen te rubrike osvetliti te situacije, potem pa naj si vsak o tem ustvari svoje mnenje, vsekakor pa je dejstvo, da je govora o sodnikih preveč, premalo pa komunikacije med sodniško organizacijo in javnostjo prav tako pa pogrešamo nek program in neke standarde, ki bi se jih slovenski sodniki morali držati.

Avtor: Alakazaam

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domžalčani do pomembnih točk

Zaostali obračun 25. kroga državnega prvenstva med Domžalami in Koprom so dobili dvakratni…