Po začetku prve in druge lige, bodo na nogometne zelenice v soboto stekli tudi nogometaši v tretji ligi zahod. Tokrat pod drobnogled jemljemo tretjeligaše, ki se bodo v konkurenci zahoda merili za preboj med drugoligaše. V letošnji sezoni bomo spremljali nov format tretje lige, saj sta iz štirih ločenih tekmovanj nastali zgolj dve. Tako se je zmanjšalo tudi število ekip, saj se bo namesto 52, letos v tretji ligi borilo le 26 moštev. Tekme se bodo začele danes ob 17:30.


Uvodni obračun bo odigran na Športnem parku Bledec, kjer se bosta pomerila domači Bled Hirter in gostje iz Grosuplja. Blejci so lansko sezono končali na prvem mestu takratne lige sever, a se jim v dodatnih kvalifikacijah ni posrečilo napredovanje v drugo ligo. Gorenjci bodo tudi letos eni glavnih favoritov za končno zmago, zato za Grosupeljčane pravi test prihaja že v prvem krogu, ko se bodo pomerili proti eni najzahtevnejših ekip lige. Postava Grosupeljčanov je precej mlada, a po besedah glavnega trenerja Gorana Marinkoviča, si Dolenjci želijo gledati proti vrhu lestvice in verjamejo, da imajo dovolj kvalitetno zasedbo, da bodo zelo zahteven nasprotnik za vsakogar.

V Žireh na Stadionu Polje se bosta pomerila domači klub Žiri in gostje iz kluba Arne Tabor. Tokratni gostitelji so lansko sezono preživeli na osmem mestu in se rešili izpada. Tabor je bil nekoliko boljši, saj so končali na petem mestu. Domači si tudi v letošnji sezoni želijo obstanka v ligi, glavni cilj kluba pa je uvrstitev na sredino lestvice. Podobno si verjetno želijo tudi Ljubljančani z Brda, ki bodo lansko uvrstitev s sredine prvenstvene lestvice želeli še izboljšati.

Zanimiv bo obračun na severnem Primorskem, ko v goste k Adrii prihaja NK Kočevje. Dolenjci so novinci v tretji ligi, kar jim bo zagotovo dalo dodatne motivacije, da se dokažejo svojim novim konkurentom. Klub, ki ga sestavljajo sami neprofesionalci, ki za svoje igranje ne prejemajo plačila, se bodo na prvi tekmi pomerili proti Adrii, ki je lansko leto končala na petem mestu. Za Kočevce glavni cilj na začetku sezone predstavlja obstanek v ligi, za Primorce pa bo obračun proti novincem dober test na začetku sezone.

Zanimiv obračun lahko pričakujemo tudi v Ajdovščini, ko se bosta na regionalnem derbiju pomerila domače Primorje in gostje iz Vipave. Pri sinovih burje so bili to poletje zelo aktivni, saj se je kub okrepil kar s sedmimi igralci. V Vipavo so se priselili Nagode, Tragin, Lukač, Kuraj, Dedić, Zavnik in Plavšić Vajde. Poleg tega pa so odigrali tri zahtevne pripravljalne tekme proti Kopru, Sežani in Biljam ter jih oddelali brez poraza. Vipavci so lansko sezono končali tik pod vrhom na tretjem mestu in bodo tudi letos zelo zahteven tekmec. Podobne ambicije imajo tudi pri Ajdovcih, saj je glavni cilj pred novo sezono zgornja polovica lestvice, želijo pa si tudi napada na sam vrh.

Tretja liga se je v letošnji sezoni povečala še za en ljubljanski klub, saj bodo po novem med tretjeligaši zaigrali tudi nogometaši Ilirije. Ljubljančani se bodo v prvem krogu pomerili z Elto iz Izole, ki je lansko sezono v močni ligi zahod končala na šestem mestu. Ljubljanska ekipa, ki večino svojih treningov igra v Športnem parku Dobrova, je zelo mlada, v novi sezoni pa si želijo, da v ekipi dobijo priložnost igralci domače nogometne šole. Ekipo bosta vodila nova trenerja, Borut Jermol in Sanel Konjević, ki je v preteklih dveh sezonah uspešno deloval pri NK Radomlje. Kljub mladosti ostajajo optimistični, njihov osnovni cilj pa je suvereno nastopati v ligi s pomlajeno ekipo ter se do konca jesenskega dela tekmovanja prebiti med prvih pet ekip. Ljubljančani so med poletjem odigrali tudi odmevno prijateljsko tekmo z arabskim Al Hilalom, kjer se je ekipa odlično zoperstavila zmagovalcem azijske lige prvakov, pri katerih igra tudi Sebastian Giovinco, nekdanji nogometaš torinskega Juventusa. Zeleni so bili aktivni tudi pri trgovanju, saj bo njihov dres v novi sezoni nosilo kar 11 novih igralcev.

Ljubljana bo v tokratnem krogu gostila kar dve srečanji, saj v Športni park Svoboda prihaja kranjska Sava. Ljubljančani imajo pred začetkom sezone visoka pričakovanja, saj si poleg učvrstitve in stabilnosti kluba v 3. ligi želijo uvrščenosti ekipe na samem vrhu lestvice. Kranjčani, ki so lansko sezono končali na predzadnjem, devetem mestu lestvice in se rešili izpada, si v letošnji sezoni želijo popraviti uvrstitev in se zavihteti višje. Ljubljančani si do konca prestopnega roka želijo med svoje vrste zvabiti kar deset novih nogometašev, ki bodo okrepili položaje v obrambi in vezni liniji, kjer so lansko sezono čutili največje pomanjkanje.

Prvi krog bosta s tekmo, ki bo kot edina odigrana ob 19:00, zaključila Tinex Šenčur in TKK Tolmin. Pri Gorenjcih menijo, da je liga z združitvijo postala še bolj izenačena in je kandidatov za najvišja mesta veliko, a imajo tudi sami podobne ambicije. Pri Tolminu so še bolj samozavestni, saj kljub temu, da po njihovem mnenju ekip iz nekdanjega centra ne poznajo dobro, ciljajo na sam naslov prvaka. Severni Primorci so lansko sezono na zahodu končali na odličnem drugem mestu, zato so apetiti pred novo sezono upravičeno visoki. Pri Gorenjcih veliko stavijo na glavnega trenerja Amirja Krcića, ki po njihovem mnenju velja za enega najbolj obetavnih domačih trenerjev. Šenčur se je med poletjem okrepil s četverico nogometašev iz Komende, ki so po lanskem izpadu iz tretje lige poiskali nov klub. Okrepitve je pripeljal tudi Tolmin, med katerimi so Debenjak, Lesjak, Mavrič in Dowlin.

Razpored 1. kroga 3. SNL zahod.

Sobota; 17.8.2019

17:30; Bled; Bled Hirter : Brinje Grosuplje

17:30; Žiri; Žiri : Arne Tabor 69

17:30; Miren; Adria : Kočevje

17:30; Ajdovščina; Primorje : Fama Vipava

17:30; Ljubljana; Ilirija 1911 : Elta Izola

17:30; Ljubljana; Svoboda Ljubljana : Sava Kranj

19:00; Šenčur; Tinex Šenčur : TKK Tolmin

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Vitan Hodnik
Naloži več novic iz 3. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Domov se vrača Miral Samardžić

Nekdanji reprezentant Slovenije je nov izziv našel v svojem rojstnem mestu. Nastopal bo v …