V soboto in nedeljo se zares začenja tudi za moštva, ki bodo v novi sezoni tekmovala med drugoligaši. V primerjavi z minulo sezono so nova tri imena, kranjski Triglav se je po štirih sezonah poslovil od prvoligaških zelenic, po slavju med tretjeligaši pa sta se v 2. SNL prebila Tolmin in Dravinja. Vsaj zaenkrat se zdi, da se nam obeta tesen in napet boj za vodilna mesta, za katera naj bi se ob Kranjčanih borili še Dobljani in Kidričani, glede na pripravljalne tekme pa na napake trojke z odprtimi očmi čakajo tudi Ankarančani.


Pari prvega kroga 2. SNL:
FARMTECH VERŽEJ – ANKARAN HRVATINI (sobota, ob 17:30)
DRAVINJA – TKK TOLMIN (sobota, ob 17:30)
KRŠKO – TRIGLAV KRANJ (sobota, ob 19:00)
ŠENČUR – ROLTEK DOB (nedelja, ob 17:30)
ALUMINIJ – ŠMARTNO 1928 (nedelja, ob 17:30)

ALUMINIJ KIDRIČEVO

ODŠLI: Marko Drevenšek (Allerheiligen), Klemen Bingo, Rade Jovanović, Robert Kurež, Klemen Medved, Mitja Rešek (Drava Ptuj), Rok Letonja (Drava Ptuj), Luka Janžekovič, Leon Panikvar (Drava Ptuj).
PRIŠLI: Marko Nunič (Šenčur), Dejan Krljanovič (Krka), Leon Leuštek (Grabrovnica), Lovro Bizjak (Wildon).

Kidričani so v lanski sezoni ostali brez napredovanja, kar je bilo za ‘šumarje’ zagotovo veliko razočaranje. To potrjuje tudi poletni prestopni rok, ko je vrste Aluminija zapustili večina izkušenejših nogometašev. Poslovil se je tudi trener Robert Pevnik, ki je odšel na Poljsko, četo novega stratega Damjana Romiha, ki je z Dobom osvojil naslov prvaka, pa bosta vodila izkušena Denis Topolovec in Tomaž Murko. Zvezno vrsto bo ob plejadi golobradih mladcev vodil novinec Dejan Krljanović, ki je bil nazadnje član Krke, pred tem pa igral tudi na Cipru. Glavno breme v napadu bosta nosila mlada Lovro Bizjak in Marko Nunić, ki sta strelski talent dokazala že v dresu Šmartnega oziroma Šenčurja, bosta podobno formo prikazala tudi v rdečem dresu?

PRIPRAVLJALNE TEKME: 0:1 Simurq; 0:1 Olimpija Ljubljana; 1:0 Volyn Lutsk; 0:5 Sloboda Tuzla; 3:0 Drava Ptuj; 7:0 Šentjur

Damjan Romih bo skušal dosežek iz minule sezone ponoviti še v Kidričevem. (Foto: Jure Banfi)
Damjan Romih bo skušal dosežek iz minule sezone ponoviti še v Kidričevem. (Foto: Jure Banfi)

ANKARAN HRVATINI

ODŠLI: Saša Šeštić, Marko Grizonič, Dražen Vidakovič (končal kariero)
PRIŠLI: Luka Vekić (Luka Koper), Robi Gajšek (Jadran Dekani), Luka Lekič (Jadran Dekani), Janik Kalem, Ro Won Lee (Južna Koreja), Matej Zemljak (Izola – posoja)

Če so bili Kidričani razočaranje lanske sezone, pa lahko za Primorce zapišemo, da so bili ob Veržeju, oba kluba sta se pred tem v 2. SNL prebila iz tretjeligaške konkurence, najprijetnejše presenečenje sezone. Ankarančani glede na izide pripravljalnih tekem morda lahko posežejo še višje, saj za razliko od Aluminija in Triglava niso posegali po večjih kadrovskih spremembah. Napad več kot očitno ne bo težava, saj so varovanci prekaljenega trenerja Vlada Badžima na petih tekmah zabili kar 20 zadetkov, čeprav je potrebno poudariti, da so večino tekem odigrali s tretjeligaši. Je pa vodstvo kluba poskrbelo še za eno ‘popestritev’, v klub se bo kot kaže preselil tudi južnokorejski napadalec Ro Won Lee, ki se je trenerskemu štabu dokazoval na nekajdnevni preizkušnji.

PRIPRAVLJALNE TEKME: 1:3 Koper U19; 5:2 TKK Tolmin; 7:0 Izola, 3:1 ŠKOU Ajdovščina; 4:4 Ilirska Bistrica

Ankaran Hrvatini bodo napadali iz ozadja, lahko presenetijo? (Foto: Jure Banfi)
Ankaran Hrvatini bodo napadali iz ozadja, lahko presenetijo? (Foto: Jure Banfi)

DRAVINJA SLOVENSKE KONJICE

ODŠLI: Urban Čander (Ilz), Jernej Čerenak, Aljaž Naglič
PRIŠLI: Šiniša Borenović (Celje – posoja), Tadej Gaber (Celje – posoja), Blaž Brglez (Zreče), Jaka Dabanovič (Celje), Kristjan Klobasa (Zreče), Primož Hren (Šampion Celje)

V Slovenskih Konjicah so se na presenečenje večjega dela javnosti že po enem letu vrnili med drugoligaše. Odločitev vodstva kluba, da strateg Simon Sešlar na tretjeligaških zelenicah vodi več ali manj domače fante, se je izkazala za več kot uspešno, saj Dravinja na 26 tekmah 3. SNL vzhod ni doživela niti enega poraza! Ob 20 zmagah so le šestkrat oddali točke, a poleti izgubili tri pomembne člene moštva. Z dobrimi predstavami v lanski sezoni so si Urban Čander, Jernej Čerenak in Aljaž Naglič priigrali prestop v sosednjo Avstrijo, vsaj zaenkrat se zdi, da je moštvo napram lanskemu malce slabše, saj je trojka nosila precejšnje breme, Simon Sešlar pa bo imel v novi sezoni še nekoliko mlajše moštvo. Veseli predvsem vrnitev Siniše Borenovića, ki je dres Dravinje nosil že lani, tudi v novi sezoni pa bo na Dobravi igral kot posojen nogometaš Celja.

PRIPRAVLJALNE TEKME: 0:4 Radomlje; 1:5 FC Bresov; 0:3 Partizan; 2:2 Celje U19; 6:1 Gerečja vas; 0:4 Šampion Celje; 1:1 Bistra; 1:1 Fužinar Ravne

Celjani so Sinišo Borenovića poslali še na enoletno kaljenje v dres Dravinje. (Foto: Jure Banfi)
Celjani so Sinišo Borenovića poslali še na enoletno kaljenje v dres Dravinje. (Foto: Jure Banfi)

FARMTECH VERŽEJ

ODŠLI: Niki Slana (Ljutomer), Rok Kocuvan (Ljutomer – posoja)
PRIŠLI: Erik Gliha (Šampion Celje), Matjaž Kek (Maribor), Arpad Vaš (Zavrč), Dejan Kurbus (Zavrč), Sebastjan Petek (Maribor)

Pohvale si za minulo sezono zaslužijo tudi Prleki, ki so se po preboju v 2. SNL na drugoligaških  predstavili v dobri luči. Tudi Veržej je v primerjavi z lansko sezono vsaj nekoliko oslabljen, saj domači strateg Zlatko Gabor zaradi odprave dvojne registracije ne more računati na pomoč mariborskih upov, ki so v Veržeju nabirali članske izkušnje. Prleki v pripravljalnih tekmah niso blesteli, zato bi bila kakšna okrepitev v napadu več kot dobrodošla. Veliko pridobitev za moštvo predstavlja Dejan Kurbus, ki je pred dnevi zapustil Zavrč, od koder se je v Veržej preselil tudi Arpad Vaš, še en igralec s prvoligaško kilometrino. Dres Veržeja pa bosta v novi sezoni nosila tudi nogometaša z znanim nogometnim priimkom, Erik Gliha in Matjaž Kek, ki je sicer za Veržej igral že v spomladanskem delu lanske sezone. Lahko Veržejci ponovijo dosežek iz lanske sezone?

PRIPRAVLJALNE TEKME: 2:4 Crvena zvezda; 4:2 Panonija Gaberje; 0:3 Sloboda Tuzla; 1:1 Nafta 1903; 0:0 Lušt Beltinci; 1:2 Tromejnik Kuzma (MNZ pokal)

Dejan Kurbus predstavlja najnovejšo pridobitev Veržeja. (Foto: Jure Banfi)
Dejan Kurbus predstavlja najnovejšo pridobitev Veržeja. (Foto: Jure Banfi)

KRŠKO

ODŠLI: Anže Smukovič, Marko Jakolić (Celje)
PRIŠLI: Boštjan Frelih (Gorica), Žiga Jurečič (Domžale – posoja), Luka Pavić (Krka – posoja), Matic Predanič (Interblock), Matic Štefanac

Krčani se podajajo že v trinajsto zaporedno drugoligaško sezono. Tudi v minuli sezoni so Posavci sledili formi iz minulih sezon, saj je bilo tudi tokrat precej nihanja. Ob zimskem premoru je Nebiha Zenelija zamenjal Tomaž Petrovič, ki bo moštvo vodil tudi v novi sezoni. Eno glavnih orožij Krškega bo še vedno tudi izkušeni Slaviša Dvorančić, ki bi mu lahko delo v napadu nekoliko olajšal Boštjan Frelih. Mladi napadalec lani pri Gorici ni dobil priložnosti, a tudi dokazovanja pri Brdih in Adrii ni najbolje opravil. Krčani imajo zanimivo mešanico, saj lahko Petrovič ob talentiranih mladcih, velja izpostaviti predvsem mladega Lukasa Tomića, računa tudi na nekaj izkušenih nogometašev. Ob že omenjenem Dvorančiću so tu še Dejan Urbanč, Miha Drnovšek, Jože Barkovič in Klemen Slivšek. Zasedba je formo pilila tudi na zahtevnih obračunih z velikani nekdanje Jugoslavije, Vardarjem, Sarajevom in Crveno zvezdo.

PRIPRAVLJALNE TEKME: 2:2 Vardar Skopje; 0:2 Celje, 1:3 Sarajevo; 6:0 Rudar Trbovlje; 2:3 Lučko; 1:0 Šmarje pri Jelšah; 0:2 Crvena zvezda

Krčani so svojo formo tempirali tudi z nekdanjimi veliki Jugoslavije. (Foto: Boštjan Šmalcelj)
Krčani so svojo formo tempirali tudi z nekdanjimi velikani Jugoslavije. (Foto: Boštjan Šmalcelj)

ROLTEK DOB

ODŠLI: Tin Kűzma (Korotan – posoja)
PRIŠLI:  Amer Krcić (Krka), David Lukanc (Šenčur)

Dobljani so v minuli sezoni pokorili drugoligaško konkurenco in si že nekaj krogov pred koncem tekmovanja zagotovili naslov, a nato znova zavrnili poziv po igranju na prvoligaških zelenicah. Vodstvo kluba je kot kaže v svojih vrstah uspela zadržati vse nosilce igre, a je moštvo zapustil trener Damjan Romih, ki bo z delom nadaljeval pri kidričevskem Aluminiju. Trenersko palico je prevzel nekdanji igralec kluba Željko Mitraković, ki je v preteklosti zaigral tudi za člansko izbrano vrsto, moštvo pa je pod njegovim vodstvom na pripravljalnih tekmah beležilo mešane izide. Mitraković bo lahko v novi sezoni računal tudi na povratnika Amerja Krcića, ki se po enem letu vrača iz Krke, a spomladi zaradi poškodbe ni igral, iz Šenčurja pa je prišel David Lukanc. Prednost Dobljanov je zagotovo lahko uigranost, a je vsaj za zdaj največje vprašanje, kakšna je motiviranost nogometašev, potem ko vodstvo ni sprejelo prvoligaškega izziva.

PRIPRAVLJALNE TEKME: 0:2 Bistra; 3:0 Komenda; 1:0 Ilirija; 0:0 Domžale; 1:2 SAK Celovec; 3:3 Zarica Kranj; 6:2 Ihan

Lahko Dobljani ponovijo dosežek iz minule sezone? (Foto: Lado Vavpetič)
Lahko Dobljani ponovijo dosežek iz minule sezone? (Foto: Lado Vavpetič)

ŠENČUR

ODŠLI: Jure Ajdovec (Zarica Kranj), Rok Dolžan (Zarica Kranj), Stojan Ilić (Zarica Kranj), David Jerković (Zarica Kranj), Albin Kotnik (Zarica Kranj), Gregor Šmajd (Zarica Kranj), Marko Nunič (Aluminij), David Lukanc (Roltek Dob), Dejan Kern, Denis Beširević, Žak Pajalić, Bojan Đurić
PRIŠLI: Emir Ljubljankić (Kalcer Radomlje), Žiga Anželj (Šampion Celje), Lovro Splichal (Šampion Celje), Jernej Schwarzmann (Šampion Celje), Žiga Eržen (Žiri), Igor Lovrič (Olimpija), Marko Deronja (Olimpija), Mario Guberac (Itnerblock), Darko Tošić (Črnuče)

Šenčur je poleti doživel največ sprememb, ekipo so z izjemo Janeza Aljančiča zapustili vsi izkušenejši igralci, ki so v minuli sezoni nosili osrednje breme. Večina njih se je preselil v sosednji Kranj, a ne k Triglavu, temveč k Zarici, ki bo v prihodnji sezoni naskakovala drugoligaško vstopnico. Strateg Šenčurjanov Brane Pavlin bo v novi sezoni računal na močno pomlajeno zasedbo, še najizkušenejši novinec je Emir Ljubijankić, ki je v preteklosti igral tudi za nemško Borussio Neunkirchen, nekaj drugoligaških izkušenj pa so v dresu celjskega Šampiona nabrali tudi Žiga Anželj, Lovro Splichal in Jernej Schwarzmann. Šenčurjani so v pripravljalnih tekmah dolgo iskali zmago in jo naposled le našli v obračunu z Ihanom, a kljub temu se zdi, da so v letošnji sezoni eni glavnih kandidatov za slovo od drugoligaških zelenic. Izgubiti nimajo ničesar, zato bo na njihovi strani vsaj sproščenost.

Šenčurjanska zasedba je med poletjem doživela številne spremembe. (Foto: Jure Banfi)
Šenčurjanska zasedba je med poletjem doživela številne spremembe. (Foto: Jure Banfi)

PRIPRAVLJALNE TEKME: 1:6 Kalcer Radomlje; 1:3 TKK Tolmin; 5:0 NK Rudar Trbovlje; 0:4 Luka Koper, 9:2 Ihan

ŠMARTNO 1928

ODŠLI: Tadej Gaber (vrnitev v Celje), Enis Saramati (vrnitev v Rudar), Dejan Podbrežnik, Jaka Bizjak, Sebastjan Jelen, Žan Kolar, Mihael Smrekar, Peter Jesenek, Darko Radivojević, Matej Kolenc (končal kariero)
PRIŠLI: Saša Đokić (Rudar Velenje – posoja), Gašper Kurež (Rudar Velenje – posoja), Žan Mišetić (Rudar Velenje – posoja), Nik Fasvald (Celje – posoja), Nino Pungaršek (Celje – posoja), Blaž Zbičajnik (Celje – posoja), Rok Kidrič (Celje – posoja), Tilen Pungaršek (Celje), Aljaž Štorman (Celje), Domen Rozman (Celje – posoja)

Če smo za Šenčurjane zapisali, da bodo eni glavnih kandidatov za izpad med tretjeligaše, lahko nekaj podobnega sklenemo tudi za Šmartno. Moštvo trenerja Oskarja Drobneta je v minuli sezoni osvojilo šesto mesto, a bo nekdanji golgeter v novi sezoni računal na močno spremenjeno zasedbo. Sosedom sta na pomoč priskočila celjski in velenjski prvoligaš, ki sta na posojo poslala nekaj nadarjenih mladcev, ki bodo v Šmartnem ob Paki nabirali prve članske izkušnje. Prav izkušenj Šmartnemu primanjkuje, kar bi lahko bila velika ovira v boju z nekoliko izkušenejšimi zasedbami. Realno, obstanek med drugoligaši bi bil po koncu sezone zagotovo veliko presenečenje.

PRIPRAVLJALNE TEKME: 0:5 Celje

Matej Kolenc je poleti nogometne čevlje obesil na klin. (Foto: Aleš Cipot)
Matej Kolenc je poleti nogometne čevlje obesil na klin, Šmartno nadaljuje z mlajšo zasedbo. (Foto: Aleš Cipot)

TKK TOLMIN

ODŠLI: Matija Berra, Matevž Sovdat
PRIŠLI: Jani Curk (ŠKOU Ajdovščina), Bine Kavčič (Gorica) , Saša Mišić

Tolminci so ob Konjičanih še drugi novinci v letošnji sezoni, ki so se prebili iz 3. SNL, klub z zahoda Slovenije pa bo drugoligaški krst doživel prav v obračunu z Dravinjo. Vodstvo primorskega kluba po pričakovanjih ni posegalo po večjih kadrovskih spremembah, dolgoletni trener David Kanalec pa bo tudi v bodoče zaupal nogometašem, ki so moštvo popeljali do tretjeligaškega naslova. Ekipo sta sicer zapustila Matija Berra in Matevž Sovdat, ki pa sta že v lanski sezoni imela bolj obrobno vlogo. Novinci so vsaj za zdaj trije, verjetno pa v Tolminu podrobno spremljajo tudi situacijo v Novi Gorici, od koder bi se lahko na posojo preselil kakšen od mlajših nogometašev. Kljub temu, da bodo Tolminci prvič zaigrali med drugoligaši, pa v moštvu igra kar nekaj nogometašev s prvoligaškimi izkušnjami, Luka Volarić, Denis Baloh, Tim Lo Duca in Danjel Rakušček. Z moštvom pa je poleti treniral tudi Nejc Kolman.

PRIPRAVLJALNE TEKME: 4:1 Triglav Kranj; 0:2 Luka Koper; 3:1 Šenčur; 3:0 Tempo Overijse; 2:5 Ankaran Hrvatini; 2:3 Zarica Kranj; 0:1 Kalcer Radomlje; 3:1 ŠKOU Ajdovščina

Tolmin je v minuli sezoni pokoril tretjeligaško konkurenco, v novi sezoni jih čaka težja naloga.  (Foto: NK Tolmin)
Tolmin je pred meseci pokoril 3. SNL, v novi sezoni jih čaka težja naloga. (Foto: NK Tolmin)

TRIGLAV KRANJ

ODŠLI: Luka Majcen (Gorica), Lamino Diallo (Krka), Tilen Klemenčič (Celje), Matej Peternel (Fjallabyggd), Ajdin Redžič (Košice), Luka Lavrinc (Drava), Saša Marinković (Kresnice), Dinnyuy Kongnyuy (Ilirija – posoja), Ernest Grvala (Domžale)
PRIŠLI: Elvis Markišič (Šenčur), Dejan Gerić (Radnik), Adnan Golubović (Interblock), Aleks Pihler (Domžale-posoja), Jernej Papež (Domžale-posoja)

Prvi favoriti za vrh lestvice bodo ne glede na kadrovske spremembe Kranjčani, ki so v svojih vrstah uspeli zadržati tudi nekaj izkušenj. Siniša Brkić bo lahko tudi v novi sezoni računal na Darjana Curanovića, Alena Krcića, Nejca Križaja, Aleša in Mateja Poplatnika, Vlada Šmita in Klemna Šturma, na še več priložnosti pa čakajo Gašper Udovič, David Ivanuša, Igor Bukara in drugi. Odhodi Luke Majcna, Lamina Dialla, Tilna Klemenčiča in Ajdina Redžića se bodo Gorenjcem zagotovo poznali, kar se je videlo že na prvih pripravljalnih tekmah, a so Triglavani proti koncu priprav le ujeli zmagovalni ritem, ki ga bodo skušali ohranjati tudi nekateri novinci, Domžalčani so posodili Aleksa Pihlerja in Jerneja Papeža, novinec v vrstah Gorenjcev pa je tudi hitronogi Dejan Gerić. Kranjčani bodo v novi sezoni zagotovo pod določenim pritiskom, saj bodo za razliko od minulih let, tokrat v vlogi favoritov.

PRIPRAVLJALNE TEKME: 1:4 Rijeka; 1:2 Kalcer Radomlje; 2:3 Chemintz; 1:4 TKK Tolmin; 0:2 FC Metalurg Zaporožje; 4:1 Lesce; 5:0 Ilirija

Izkušeni Vlado Šmit bo skušal pomlajeno zasedbo popeljati do vrnitve med prvoligaše. (Foto: Miran Alijagić)
Izkušeni Vlado Šmit bo skušal pomlajeno zasedbo popeljati do vrnitve med prvoligaše. (Foto: Miran Alijagić)

Pripravila: Peter Dominko & Matej Štrukelj

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 2. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Bistrica visoko ugnala Ilirijo, zmaga za Beltince in remi v Velenju

Včeraj smo v okviru 22. krogu spremljali tri tekme na drugoligaških zelenicah. Videli smo …