Lendavska Nafta 1903 bo v petek na domačem terenu proti Jadranu iz Dekanov zaključila še eno sezono igranja v 2. SNL, ki bo bržčas številne navijače plavih ponovno pustila ravnodušne.

Klub je pred aktualno sezono gojil visoke cilje, toda skromen izkupiček dvanajstih zmag, osmih remijev in kar devetih porazov moštvo iz skrajnega severovzhoda Slovenije krog pred koncem uvrščajo šele na šesto mesto, s kar 28 točk zaostanka za vodilno Gorico. Lendavčani tekmovanja ne morejo zaključiti višje od petega mesta, privrženci kluba pa z izkupičkom vsekakor ne morejo biti zadovoljni. Posebej ob dejstvu, da se Nafta ponaša s proračunom, ki bi ji ga zavidali tudi nekateri slovenski prvoligaši.

Že nekaj časa se v lendavski nogomet stekajo madžarski milijoni, ki pa na tekmovalnem nivoju za zdaj pričakovanih rezultatov še niso dali. Nafto v sezoni 2022/23 že šestič zapored čaka igranje v 2. SNL in naši vzhodni sosedje bi naj počasi izgubljali potrpljenje. Klub bo kmalu odprl tudi sodobno nogometno akademijo s tremi igrišči in vsem, kar je potrebno za zagotavljanje najboljših pogojev za treniranje. Celotna investicija bi naj stala približno sedem milijonov evrov, večinski del finančne injekcije pa je prispevala madžarska vlada.

Madžarska pod vladavino Viktorja Orbana v sosednjih državah že vrsto let vlaga visoke zneske v kulturo in šport, ki ga namenja njihovi manjšini. Veliko denarja se steka predvsem v nogomet, kjer imajo praviloma glavno vlogo tesni prijatelji madžarskega premierja. Drese Lendavčanov tako krasi gradbeno podjetje Pharos 95 v lasti Gaborja Vegha, ki obvladuje tudi madžarskega prvoligaša ZTE, s katerim Nafta dobro sodeluje.

Hrvaški Osijek, romunski Sepsi, slovaški DAC, srbska Bačka Topola so vse klubi iz sosednjih držav Madžarske, v katere se iz Budimpešte stekajo državni milijoni in prav vsi imajo v svojih prvenstvih status prvoligaša. Izjema je Nafta, ki v Sloveniji nastopa v drugoligaški konkurenci. Toda to bi se naj kmalu spremenilo oziroma se bo moralo spremeniti. Po naših informacijah je iz Madžarske namreč prišlo navodilo, ki od Lendavčanov zahteva uvrstitev v slovensko prvo ligo. V ta namen bodo klubu zagotovljene finance in tudi kadrovske okrepitve. To seveda pomeni, da se bodo številni igralci iz sedanje ekipe morali posloviti, in teh bi naj bila kar osmerica.


Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Dekani zaključujejo tretji teden priprav

Vse drugoligaške ekipe se intenzivno pripravljajo in krepijo za prihajajočo sezono. Tako j…