Končno, bi lahko rekli, pričanja se zares tudi v 2. slovenski nogometni ligi. Drugoligaši vstopajo v prvenstvo, ki bi moralo biti do sedaj najzanimivejše, predvsem pa tudi eno izmed najbolj izenačenih. Že v uvodnem krogu bo na sporedu nekaj izjemno zanimivih srečanj, kjer bo skušalo vseh šestnajst drugoligašev čim boljše startati v prvenstvo.


Uvodni obračun bo pripadel ekipama Krškega in novinca med drugoligaško srenjo ekipo Kopra, srečanje na Portovalu se bo pričelo ob 17.00 uro. Novomeščani, ki so lansko sezono sklenili na odličnem četrtem mestu, v novo drugoligaško sezono vstopajo s spremembo na klopi, Borivoje Lučića je nasledil Zoran Zeljković. Novomeščani so ob trenerski zamenjavi ostali tudi brez nekaterih nosilcev iz lanske sezone, na sever Primorske se je tako preselil dosedanji kapetan, vratar Darko Marjanović, Dolenjsko pa so zapustili tudi Bruno Marotti, Jan Novak in Miha Vidmar. Na drugi strani Koprčani odkrito napovedujejo vrh prvenstvene razpredelnice. Pri obalnem drugoligašu so po naslovu prvaka v 3. SNL vzhod, brez težav opravili tudi s kvalifikacijami. Kozlički se v drugoligaško prvenstvo podajajo okrepljeni, glavni zvezdnik ekipe pa je zagotovo bivši nogometaš Maribora Dare Vršeić, ob tem bosta dres Koprčanov ponovno oblekla Igor Nenezić in Goran Galešić. Ob tem lahko Miran Srebrnič računa tudi na Žana Žužka, ki je prišel iz Domžal ter tujca Darka Mišića in Ivana Borna Jelića. Koprčani glede na napovedi, odkrito želijo dolenjsko prestolnico zapustiti s tremi točkami.

Nogometaši Krškega bodo po izpadu iz Prve Lige, prvo srečanje med drugoligaško konkurenco odigrali na svojem Gubcu proti Radomljam. Posavci so med poletjem dodobra spremenili zasedbo, v Krškem so zgradili okostje ekipe okoli štirih pomembnih členov iz lanske sezone to so Zalokar, Zakrajšek, Sokler in Florjanc. Krčani ki so ekipo pomladili se zavedajo, da jih proti Radomljam čaka zahtevno srečanje, a so prepričani, da lahko naredijo dober uvod v prvenstvu. Na drugi strani mlinarji po lanskem tretjem mestu, tudi v letošnji sezoni merijo v prvo polovico lestvice. Največja izguba za novega trenerja mlinarjev Oskarja Drobneta je zagotovo odhod prvega strelca lanske sezone Anela Hajrića, ki bo kariero nadaljeval v Belgiji, ob tem pa je Radomlje zapustila še cela vrsta igralcev. Radomljani so do sedaj predstavili le eno okrepitev, med vratnici bo stal dosedanji član Celja, ki je kot posojen do zadnji dve leti igral pri Rogaški.

V Rogaški Slatini bo na sporedu srečanje med domačo Rogaško in Vitanestom Biljami. Lansko sezono sta ekipi končali v spodnjem delu lestvice ob koncu prvenstva pa sta ju ločili dve točki. Slatinčani so med poletjem zamenjali trenerja, Mateja Polegeka, je na klopi Slatinčanov zamenjal Damjan Romih. So pa Slatinčani zadržali je jedro ekipe, zagotovo pa bodo pogrešali Filipa Lojena, ki je zapustil Rogaško Slatino, ter se preselil k Radomljam. Na drugi strani so tudi Biljenci trgovali, trener Bilj ostaja Sandi Valentinčič, ki je v poletnem prestopnem roku ostal brez Nagodeta, Tragina, Ferjančiča in Bragata, a ostal je eden izmed ključnih mož Mathias Oyewusi. So pa se Biljancem pridružili Franci Perko, Jan Štrukelj in nazadnje Matic Slavec. V lanski sezoni se je vsaka izmed ekip veselila po enkrat, oboji so slavili pred svojimi navijači. V obeh taborih si želijo sezono otvoriti s pozitivnim rezultatom, tako bi verjetno bili oboji zadovoljni tudi s točko.

Izjemno zanimivo bi moralo biti tudi v Ravnah na Koroškem, kjer bo domači Fužinar na Mestnem stadionu gostil Roltek Dob. Ravenčani, ki so poleti dobro kadrovali, predvsem precej okrepili svojo zasedbo, tako se je vrnil lanski najučinkovitejši strelec Žan Medved. Iz Aluminija je konico napada okrepil še Tadej Trdino. Na posojo iz prestolnice je prišel tudi Matevž Turkuš. Ravenčani so predvsem doma že lani bila sila prepričljiva ekipa, in tudi v uvodoma si želijo zadržati točke pred svojimi gledalci. Na drugi strani je Dob kar precej spremenil svojo ekipo, odšli so nekateri precej izkušeni nogometaši, a so se Dobljani tudi okrepili. Na Dobu poudarek dajejo mladim, na Koroško pa odhajajo s svojo računico in željo, da prvenstvo pričnejo s pozitivnim rezultatom. V lanski sezoni so se obakrat veselili Korošci, roletarji bi nedvomno bili zadovoljni že z točko iz težkega gostovanja.

Tudi v Dekanih bo domači Jadran gostil ptujsko Dravo. Primorci se v prvenstvo podajajo s spremembo na trenerski klopi, Nedžada Okčića je zamenjal Erik Kržišnik. Dekančani so v lanski sezoni do zadnjega trepetali, v letošnji sezoni pa si želijo zagotoviti obstanek čim prej. Ptujčani ponovno napovedujejo boj za vrh lestvice, tega so napovedovali tudi lani, nazadnje pa ob vseh problemih, vzponih in padcih med sezono le to sklenili na sedmem mestu. V najstarejšem slovenskem mestu so med poletnim prestopom ponovno veliko kadrovali, že pred začetkom sezone je bilo jasno, da bo krmilo prevzel Muamer Vugdalić, ki je na Ptuj pripeljal, kar nekaj zanimivih nogometašev. Največja okrepitev je zagotovo Nermin Haljeta, ki je prišel iz Domžal, iz Maribora sta prišla nadarjena Lovro Grajfoner in Fran Šlamberger. Ptujčani si vsekakor želijo vsaj ponoviti lanski rezultat iz Dekanov, ko so na zahtevnem gostovanju slavili, namreč Dekančani so vsaj na svojem igrišču marsikomu prekrižali načrte, jih lahko uvodoma kurentom?  

Svojo krstno sezono med drugoligaši bodo prvi favoriti prvenstva nogometaši Gorice pričeli v Ajdovščini, kjer bodo gostili ekipo Beltincev. Goričani, ki si po izpadu iz Prve Lige želijo ekspresne vrnitve nazaj v elito, so proti žutim v vlogi favoritov. Izpad v 2. SNL se pozna tudi pri igralskem kadru, saj so sinje-modre zapustili številni igralci, med drugim Andrija Filipović, ki se je preselil na Nizozemsko, Grega Sorčan je odšel v Domžale, Semir Smajlagić je odšel v BiH, poslovil se je tudi Uroš Celcer. Gonilna sila trenerja Borivoje Lučića bo zagotovo Etien Velikonja, ki je z naskokom prvi mož ekipe iz severa Primorske. Beltinčani se po krstni sezoni v kateri so osvojili enajsto mesto podajajo v novo sezono z novim možem na klopi, Zlatka Graborja je na klopi žutih nadomestil Radovan Karanović. Žuti se v drugo zaporedno drugoligaško sezono podajajo z pomlajeno ekipo, ki je sicer na nekaterih pripravljalnih srečanjih pokazala, da bo marsikomu pomešala načrte, a že točka proti Gorici v uvodnem obračunu bi veljala za izjemno presenečenje.

Prenovljena Nafta bo novo sezono pričela z domačim srečanjem proti Brežicam. Pod lendavskimi griči, so po lanski sezoni, ki ni prinesla zastavljenih ciljev največjo spremembo naredili na mestu trenerja, saj bo ekipo vodil slovaški strateg Marian Sluka, medtem ko je večina nosilcev ostala. So pa Lendavo okrepili, kar trije madžarski novinci, zraven Totha Szökrönyosa in Bolle, pa sta Lendavčane okrepila tudi Mihael Rebernik, ki je prišel iz Mure, ter Tadej Pirtovšek, ki je prišel iz Maribora. Lendavčani tudi v tej sezoni merijo visoko, zato pa potrebujejo že uvodoma tri točke proti Brežicam, ki so drugligaški status zadržale pet pred dvanajsto. Tudi Brežičani se v novo sezono podajajo pod vodstvom novega stratega, Darka Karapetrovića je nadomestil Vitomir Butorac. Brežičani bi si radi v letošnji sezoni zagotovili mirnejšo sezono kot lani, zato pa bodo morali poskušati priti na vsaki tekmi do točk, a uvodna ovira bo najverjetneje le previsoka.

Edini nedeljski obračun 1. kroga bo odigran v Vipolžah, kjer bodo Brda gostila novince iz Dravograda. Tudi Brici se v novo sezono podajajo z novim trenerjem, Alena Ščulca je zamenjal David Peršić. Rdeče-črni so izgubili nekaj nogometašev, so pa se okrepili z Janijem Curkom, ki je nazadnje igral pri Gorici, in Janom Humarjem, ki je nazadnje branil barve sežanskega Tabora. Dravograjčani so po izjemnem spomladanskem delu najprej prišli do naslova 3. SNL sever, ter v dodatnih kvalifikacijah izločili Bled. Korošci na čelu z Nejcem Pečnikom, so zadržali okostje ekipe, ob tem pa si želijo predvsem uveljavljat mlade nogometaše. Kot je Nejc Pečnik pred dnevi dejal bodo že na uvodnem srečanju iskali pozitiven rezultat: »Normalno je, da bo za nas to nekaj novega in zanimivega. Sigurno v Brda ne gremo z belo zastavo, iskali bomo pozitiven rezultat.«

Razpored 1. kroga 2. SNL:

Sobota; 27.7.2019

17:00; Novo mesto; Krka : Koper

17:30; Krško; Krško : Kalcer Radomlje

17:30; Rogaška Slatina; Rogaška : Vitanest Bilje

17:30; Ravne na Koroškem; Fužinar Vzajemci : Roltek Dob

17:30; Dekani; Jadran Dekani : Drava Dakinda Ptuj

17:30; Ajdovščina; Gorica : Beltinci

17:30; Lendava; Nafta 1903 : Brežice Terme Čatež

Nedelja; 28.7.2019

17:30; Vipolže; Brda : Koroška Dravograd

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Primorje predstavilo štiri novince in pet pripravljalnih tekem

Primorje si želi igrati za mesta pri vrhu ligaške razpredelnice so bile besede športnega d…