V tretjem intervjuju rubrike Vprašaj reprezentanta U21, smo se tokrat pogovarjali z vratarjem naše izbrane vrste in Brava, Igorjem Vekićem, ki se je znova izkazal kot dober sogovorec.


Vratarji so velikokrat kritizirani. Se ti zdi, da je bilo kdaj ob kakem porazu na tvoj račun veliko jeze?

Defintivno, vratar je po mojem mnenju najbolj kritizirana pozicija v nogometu, saj je zadnji mož na igrišču mimo katerega gre žoga v gol. Sam sem velikokrat bil deležen negativnih kritik po slabi predstavi, vendar te take kritike naredijo močnejšega in boljšega, če se iz njih nekaj naučiš. Verjamem pa, da je vsak vratar v svoji karieri bil deležen podobnih kritik in so nekako sestavni del poklica.

Kot vratar se boš iz oči v oči meril z nekaterimi izvrstnimi igralci svetovnega kova, se katerega zares veseliš?

Res je, da bodo na prvenstvu velika imena, predvsem v naši skupini…Pravzaprav pa se veselim že samo možnosti braniti proti igralcem iz najmočnejših klubov v Evropi. Menim, da so prav vsi igralci, ki bodo na evropskem prvenstvu z razlogom tam in ta razlog je kakovost. Tako, da iskreno se veselim prav vsakega momenta na igrišču ne glede na nasprotnika.

Že kar nekaj časa si prvi vratar pri Bravu. Za mladega igralca je veliko minutaže zelo pomembno. Zdi se, da je Bravo pravi klub za mlade igralce, imaš tudi ti tako mnenje?

Da, v klubu se zelo dobro dela z mladimi, to sem izkusil tudi na lastni koži, zato lahko to potrdim. To je tudi meni eden izmed glavnih ciljev, konstantna minutaža na igrišču, seveda pa si jo je treba prislužiti in prigarati.

Koliko ti pomeni, da bo za Slovenijo to domače prvenstvo?

To, da bo evropsko prvenstvo gostila Slovenija je neverjetna priložnost za vse vpoklicane igralce, strokovno vodstvo in pa tudi za celo Slovenijo, da se v dobri luči kot gostiteljica predstavi Evropi in mogoče še širše.

Verjetno, pa vam bodo kar malo manjkali navijači, ki bi zagotovo prinesli nekaj dodatne energije kajne?

Seveda, bi nam polne ali pa vsaj polovično polne tribune gledalcev pripomogle na igrišču, toda na to kot igralci žal nimamo vpliva, tako da drugega kot prilagoditi se nam ne preostane… sicer pa smo v zadnjem letu vsi igrali pred praznimi tribunami, tako da s tem sploh ne bo problema.

Slovenija je zmeraj imela vratarje v samem svetovnem vrhu. Misliš, da lahko kaj podobnega dosežeš tudi ti, ali pa kdo izmed ostalih izjemno talentiranih vratarjev v Sloveniji?

Da je Slovenija vedno imela vrhunske vratarje med vratnicama je, kot prvo dokaz da kot država imamo to kvaliteto, kot drugo pa neka gonilna sila ki nas vse mlade vratarje “vleče”, da s trdim delom sledimo vsem, ki so pred nami to kvaliteto na najvišjem nivoju dokazali. Definitivno je to eden izmed osebnih ciljev, da se prebijem do ranga kot sta Jan Oblak in Samir Handanović… verjamem pa, da je vsak od talentiranih mladih vratarjev tega sposoben in si tudi to želijo.

Kakšni so tvoji cilji v karieri?

Cilje za svojo kariero imam razdeljene na kratkoročne, ki ponavadi vodijo do dolgoročnih… Na prvem mestu bo vedno zdravje… Eden od ciljev je brez dvoma igranje na domačem evropskem prvenstvu in pa čim boljša uvrstitev, ki pa bo plod celotne ekipe. Nekega dne pa si definitivno želim zaigrati tudi za A reprezentanco.
Nekako probam izkoristiti vsak trenutek posebej, kam me bo to pripeljalo pa bo pokazal čas.

Kakšne morajo biti lastnosti vratarja? V čem se razlikujete od ostalih na igrišču?

Menim, da je vratar pri nogometu edini individualec v ekipi, to pa zato, ker igralec lahko igra na vseh položajih, vratar je samo eden, mogoče tudi zato najbolj kritizirana pozicija. Seveda se s tem ne strinjajo vsi, mislim da samo tisti, ki so kdaj stali med vratnicama. Karakterno pa mislim, da ni recepta vsak ima svoj stil, jaz poznam svojega, ki mi ustreza tako da pravega odgovora na to vprašanje nimam.

Kam cilja Slovenija na tem prvenstvu?

Kakovost v ekipi ni sporna, če se bo vsak posameznik zavedal svoje kvalitete in odgovornosti, ter pustil srce na igrišču za ekipo in državo potem se nimamo česa bati. Vzeli si bomo tekmo po tekmo, izvajali stvari, katere se bomo dogovorili, na koncu pa bo igrišče pokazalo kje bomo končali.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. Š.
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kek o pogovoru z Luko Modrićem: To bo ostalo med nama

Slovenska izbrana vrsta je nedavni ciklus kvalifikacij za svetovno prvenstvo začela zelo o…